Markt voor duurzame obligaties bereikt waarde van 1,5 biljoen dollar

De markt voor duurzame obligaties heeft het voorbije jaar een verdere groei met ruim 500 miljard dollar gekend. Er kan een toenemende interesse van beleggers in waardepapier van sociale en ecologische initiatieven worden opgemerkt. Dat blijkt uit een rapport van analist Climate Bonds Market Intelligence.

De wereldwijde markt voor duurzame obligaties heeft inmiddels een waarde van meer dan 1,5 biljoen dollar. De markt heeft daarmee volgens de onderzoekers de sterkste groei uit de geschiedenis laten optekenen.

Corona

“In totaal zijn er vorig jaar voor meer dan 517 miljard dollar nieuwe duurzame obligaties op de markt gekomen”, stippen de onderzoekers aan. “Tegenover het jaar voordien, dat ook al een record liet optekenen, zou er daarbij nog sprake zijn van een stijging met 50 procent. Tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, is er zelfs sprake van een toename met 343 procent.”

Climate Bonds merkt daarbij op dat deze groei gedeeltelijk moet worden toegeschreven aan de uitgifte van een aantal obligaties die met de dreiging van Covid-19 kunnen worden gelinkt.

Met een pakket van bijna 80 miljard dollar waren de Verenigde Staten ook vorig jaar wereldwijd lijstaanvoerder in beleggingen in duurzame obligaties. Duitsland eindigde op een tweede plaats met iets meer dan 60 miljard dollar, gevolgd door China met een bedrag van ongeveer 55 miljard dollar.

De rest van de top tien bestaat uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Nederland, Italië, Zweden en Zuid-Korea.

Exponentiële groei

In het midden van het voorbije decennium, toen de markt voor duurzame financiering nog in de kinderschoenen stond, noteerde Climate Bonds een jaarlijkse investering van 104 miljard dollar.

“Sindsdien heeft de markt een exponentiële groei gekend”, voeren analisten aan. “Twee jaar geleden werd de mijlpaal van 1 biljoen dollar bereikt, maar inmiddels kan een niveau van 1,5 biljoen dollar worden opgetekend.”

Sean Kidney, chief executive van Climate Bonds, verklaarde dat de uitgifte van duurzame obligaties tegen het midden van dit decennium jaarlijks een niveau van 5 biljoen dollar zou moeten halen om de bredere klimaatdoelstellingen te helpen realiseren.

Een recente analyse van McKinsey suggereert bovendien dat er uiteindelijk een jaarlijks bedrag van 9 biljoen dollar aan duurzame investeringen nodig zal zijn om tegen het midden van deze eeuw een klimaatneutrale economie te kunnen creëren.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.