Luxewagens van de toekomst: “De baas zal vooraan willen zitten”

De Duitse autobouwer Audi presenteerde deze week zijn conceptstudie van de Audi Grandsphere, een elektrische luxesedan die ontworpen is voor de wereld van de zelfrijdende auto.

Het ontwerp geeft een idee van hoe ingrijpend het interieur van een wagen zal veranderen eens de technologie van autonoom rijden op punt staat. De designers gingen uit van geautomatiseerd rijden van niveau 4. Dat is het op een na hoogste niveau van autonomie, waarbij de auto vrijwel altijd zelfstandig rijdt behalve in uitzonderlijke situaties.

Op dat hoge niveau zullen regelgevers normaal gezien toestaan dat het stuur en de pedalen weggeklapt mogen worden. Ook het dashboard is niet meer nodig, waardoor er vooraan in de wagen veel plaats vrijkomt. De rijfunctie is voor de designers niet meer het belangrijkste in de voorste zone, maar wel de ontspanningsmogelijkheden en de bewegingsvrijheid van de passagiers.

Audi Grandsphere – foto Audi

Lounge

De voorste zitrij wordt volgens de ontwerpers een “first class lounge” met maximale ruimte, vrijer uitzicht en toegang tot allerhande snufjes. “De verandering in de comfortzone is radicaal: terwijl de baas in een klassieke limousine achterin zit, is de first class nu naar voren verplaatst, richting de voorste zitrij”, zegt Audi.

De hele wagen wordt volgens de autobouwer een “belevingsapparaat”, waarbij het aspect besturen volledig naar de achtergrond verdwijnt. Er zijn daardoor een heleboel nieuwigheden op het vlak van auto-interieur te verwachten, want alle huidige ontwerpen nemen nog de op de bestuurder gerichte cockpit als vertrekpunt.

Wanneer precies we de eerste lounge-auto’s op de wegen gaan zien verschijnen, is moeilijk te voorspellen. Eerdere prognoses bleken alvast te optimistisch. Het bereiken van de autonomieniveaus 4 of 5 hangt af van de technologische evolutie op het vlak van sensoren en artificiële intelligentie. Daarnaast moeten de regelgevers de nieuwe opzet veilig genoeg achten.

Audi Grandsphere – foto Aud

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20