Zelfrijdende taxi van Waymo maakt debuut in San Francisco, maar wel nog met iemand achter het stuur

Waymo, het aan Google gelieerde bedrijf dat op grote schaal onbemande robotaxi’s wil aanbieden, lanceert een tweede belangrijke test met deelnemers van het grote publiek. Na Phoenix (Arizona) is San Francisco (Californië) aan de beurt.

In de rustige suburbs van Phoenix, waar de dienst in oktober 2020 gelanceerd werd, is de verkeersinfrastructuur relatief eenvoudig voor zelfrijdende wagens. De drukkere straten van San Francisco zijn daarom een nieuwe stap in de ontwikkeling van robotaxi’s. Als ze in die omgeving vlot kunnen navigeren, opent dat de deur naar een heleboel andere Amerikaanse steden.

Net als in de voorbereidingsfase van het project in Phoenix, die al in 2017 begon, zal er in San Francisco voorlopig wel telkens een noodchauffeur – Waymo gebruikt liever de term “autonomous specialist” – aan boord zijn om in te grijpen mocht dat nodig zijn. Maar het is op termijn wel de bedoeling dat de zelfrijdende taxi’s zonder bestuurder alle facetten van een taxirit – niet alleen de wegrit zelf, maar ook alle communicatie naar de passagiers toe – aankunnen.

Geheimhoudingsplicht

Na eerder de werknemers, maakt een beperkte testgroep sinds vorige week gebruik van de zelfrijdende taxi’s, elektrische wagens van het type Jaguar I-Pace. Voortaan kunnen alle inwoners van San Francisco meedoen. Ze mogen hun feedback over mogelijke problemen tijdens de rit wel niet aan de grote klok hangen, want ze moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

Wat uit de eerdere lancering in Phoenix blijkt, is dat het op punt stellen van een autonoom rijdende taxi werk van lange adem is. Hoewel er volgens de Amerikaanse media groeiend ongeduld is bij de Waymo-werknemers over de trage uitrol, lijkt het bedrijf wel het verder te staan dan veel concurrenten. Uber gooide zelfs recentelijk de handdoek in de ring en stopte met de eigen ontwikkeling van zelfrijdende taxi’s.

(lb)

Lees ook: De lange weg van Waymo en zelfrijdende auto’s: “Een raket lanceren is eenvoudiger”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20