Waymo zet eerste betalende zelfrijdende taxi op de weg

Het is zover: Waymo heeft een zelfrijdende taxidienst. De eerste auto’s zijn nu voorgesteld aan het brede publiek in Phoenix, Arizona.

Op donderdag kondigde Waymo, een dochterbedrijf van Alphabet, aan dat het zijn chauffeurloze taxidienst ook aan het grote publiek zal openstellen. In 2019 runde Waymo al een test met een paar honderd klanten. Zij kregen een rit met de chauffeurloze Chrysler Pacifica, en konden een jaar lang feedback geven.

Vijf jaar ontwikkeling

Die feedback is niet gelekt, maar moet voldoende positief geweest zijn om al na een jaar volledig op capaciteit te kunnen lopen. Het gaat, voor alle duidelijkheid enkel om de regio rond Phoenix. Enkel in die stad hebben de auto’s al voldoende verkend om vlot te rijden. De kans dat zelfrijdende taxi’s snel naar België komen, is zeer klein.

‘Het is echt een grote stap, denken we, voor ons en voor de wereld’, zegt Waymo CEO John Krafcik in een conference call op woensdag. Het is intussen vijf jaar geleden dat Waymo zijn eerste zelfrijdende rit uitvoerde.

‘Het heeft ons twee jaar gekost om drie auto’s vertrekkensklaar te krijgen, tegelijk, in de straten van Phoenix. Het heeft ons nog een jaar gekost om er honderd te maken.’ Het is de eerste keer dat een dienst in een volledige stad een zelfrijdend taxisysteem neerpoot, en het is een massieve stap vooruit voor de industrie.

Waymo heeft eerder in 2020 kapitaal opgehaald. Investeerder verzamelden 3 miljard dollar. Dat is meteen ook de eerste keer dat het fondsen kreeg van buiten het bedrijf.

Lees ook:

Meer