Fiat Chrysler in exclusieve deal met Waymo voor zelfrijdende auto’s

Autogigant Fiat Chrysler en zelfrijdende autofabrikant Waymo verdiepen de deal die reeds op tafel lag.

Zelfrijdend autobedrijf Waymo en Fiat Chrysler zullen nauwer gaan samenwerken. Er komen nu ook commerciële wagens voort uit de deal en Fiat Chrysler zal exclusief samenwerken met Waymo voor zelfrijdende auto’s. Dat melden de bedrijven in een persbericht.

Waymo is een onderdeel van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Samen met Fiat Chrysler zal het bedrijf nu een autonome, lichte commerciële vrachtwagen ontwikkelen. In eerste instantie wordt de technologie van Waymo in Ram ProMaster-bestelbusjes geduwd. Die worden overal ter wereld door Fiat Chrysler verkocht.

Waymo Via, een onderdeel van Waymo dat autonoom goederen levert, zal volledig op wagens van Fiat-Chrysler draaien.

Vrachtvervoer

Zelfrijdende autobedrijven en autobouwers zetten de laatste tijd hard in op autonoom vrachtvervoer. De regelgeving daarvoor is minder streng en is dus ook een snellere route naar winstgevendheid. Mensen in een zelfrijdende auto is moeilijker en dat zal dus ook nog even duren.

Fiat Chrysler werkt momenteel ook samen met de start-up Aurora. Die zullen nog steeds Chrysler-minivans in hun testvloot gebruiken. De samenwerking met Waymo ziet er wel een stuk intensiever uit.

L4 autonome wagen

In een blogpost zeggen Waymo en Fiat Chrysler dat ze aan L4-autonome wagens zullen werken. Dat betekent dat de wagens zelf kunnen rijden in moeilijke of gevaarlijke situaties. Er is momenteel geen enkele wagen op de markt die daartoe in staat is.

Waymo en Fiat Chrysler werken al sinds 2016 samen om Waymo Driver, de zelfrijdende technologie achter Waymo in Chrysler-auto’s te installeren. Het meest gekende voorbeeld is waarschijnlijk de Chrysler Pacifica.

De tech van Waymo zou nu over het hele Fiat Chrysler-gamma worden aangeboden.

Lees ook:

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto