Volvo en Waymo gaan elektrische robotaxi maken

Een zelfrijdende Volvo komt dichterbij. Waymo, de zelfrijdende auto-tak van Alphabet, heeft een exclusiviteitsdeal met de Zweedse autofabrikant gesloten.

Hoe het project tussen Volvo en Waymo, dat intussen een aantal proefprojecten met zelfrijdende taxi’s heeft lopen, eruit zal zien, is niet helemaal duidelijk. Het enige wat de twee partijen erover kwijt willen, is dit: ‘We zullen eerst samenwerken aan de integratie van Waymo Driver in een volledig nieuw mobiliteitsgedreven elektrisch autoplatform voor taxidiensten.’ Overigens zijn in de overeenkomst ook de Volvo-zusjes, de elektrische Polestar en de SUV Lynk inbegrepen. Die laatste wordt overigens wellicht in België geproduceerd.

Volvo en Waymo

Vrij vertaald: er komt eerst een project waarbij Volvo specifiek elektrische auto’s zal maken waar Waymo Driver, dat is de soft- en hardware van Waymo, eenvoudig in geïnstalleerd zal worden. De bedoeling is om er zelfrijdende robotaxi’s van te maken. Waymo kan zelfrijdende wagens maken die in alle weersomstandigheden in een bepaalde regio volledig zelf kunnen rijden.

‘Volledig autonome wagens hebben het potentieel om de veiligheid op de weg te verbeteren tot op een niveau dat we vandaag niet kennen. Het is een revolutie voor de manier waarop mensen leven, werken en reizen’, zegt Volvo-productiebaas Henrik Green in een verklaring. ‘Onze overeenkomst met Waymo zet de deur open voor nieuwe, spannende zakelijke mogelijkheden voor Volvo, Polestar en Lynk.’ Dat verraadt dat er een mogelijke licentieovereenkomst op til is.

Waymo en Chrysler

Waymo heeft al een vergelijkbare deal met Fiat Chrysler. In mei 2018 kondigde FCA aan dat het zijn contract met Waymo om zelfrijdende auto’s te voorzien, zou uitbreiden. Uit die uitbreiding komen 62.000 Chryslers Pacifica Hybrid minibusjes. Ook Chrysler is op zoek naar een licentieovereenkomst om de technologie in auto’s voor gewone klanten te installeren.

Ook belangrijk om weten is dat Volvo een deal heeft met Uber Advanced Technologies Group. Volvo zal speciale XC90-wagens voorzien van de hardware om de zelfrijdende technologie van Uber te ondersteunen. Uber integreert vervolgens de eigen zelfrijdende software in het voertuig. Volvo zegt dat het een raamovereenkomst met Uber heeft om tienduizenden autonome wagens te leveren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20