Daar gaan we… Uber bestelt 24.000 zelfrijdende Volvo’s

Net nu de Uber-chauffeurs hier en daar wat sociale rechten beginnen te krijgen, gaat het bedrijf dat hen werk geeft… ze vervangen. Uber heeft 24.000 zelfrijdende wagens besteld bij de Zweedse-Chinese autoproducent Volvo. Beide bedrijven hebben daartoe een overeenkomst vastgelegd, meldt het persbureau Reuters.

Uber wordt zo voor het eerst zelf eigenaar van een wagenpark. Tot nog toe was Uber niets meer dan een app die als tussenpersoon fungeerde. Aan de ene kant waren er chauffeurs die hun wagen ter beschikking stellen van het bedrijf. Aan de andere kant de mensen die bij Uber een transport bestellen.

Uber werkt ook zelf aan de ontwikkeling van een zelfrijdende wagen, maar de overeenkomst met Volvo moet mogelijke tegenslagen in de eigen divisie voor autonome wagens opvangen. Zo loopt er momenteel een gerechtelijk onderzoek naar Uber. Verondersteld wordt dat het bedrijf de technologie die toelaat een voortrekkersrol te spelen op vlak van zelfrijdende wagens gestolen zou hebben bij Google’s Waymo.

Grootste bestelling uit de geschiedenis

Geely, de Chinese eigenaar van Volvo, maakte maandag bekend dat het Uber tussen 2019 en 2021 zou uitrusten met 24.000 van zijn XC90 SUV’s. De zouden voorzien worden van software om autonoom te rijden. Die software wordt momenteel ontwikkeld door Ubers Advanced Technologies Group.

Indien de overeenkomst doorgaat wordt dit de grootste bestelling in de geschiedenis van Volvo. Een nieuwe Volvo XC90 kost minimum 42.500 euro. De wagens worden al een tijd door Uber uitgetest in de staten Arizona en Pennsylvania. Wel zit er nog een chauffeur in de wagen om eventuele problemen te helpen oplossen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20