Uber introduceert nog dit jaar 100 zelfrijdende taxi’s in Pittsburgh (VS)

Het Amerikaanse bedrijf Uber, aanbieder van alternatieve taxidiensten, wil nog dit jaar in de stad Pittsburgh honderd zelfrijdende taxi’s operationeel hebben.

Het initiatief kadert in de strategie van Travis Kalanick, chief executive van Uber, om op termijn elke manueel bestuurde taxi door een zelfrijdend exemplaar te vervangen. Op dit ogenblik werkt Uber samen met meer dan één miljoen taxichauffeurs. Zelfrijdende wagens kunnen dan ook grote besparingen opleveren. Het is niet toevallig dat Uber zijn experiment in Pittsburgh wil lanceren. De Amerikaanse stad is immers de thuishaven van de Carnegie Mellon University, die op het gebied van automatische robots een wereldfaam heeft opgebouwd. Nog deze maand wil Uber aan de eerste gebruikers in het stadscentrum van Pittsburgh de mogelijkheid bieden om met hun smartphone een zelfrijdende auto te bestellen. “Daarmee bereikt het bedrijf een mijlpaal die nog nooit door een autobouwer of een technologiegroep is gehaald,” merkt het persbureau Bloomberg op.

Volvo

Voorlopig zal aan boord van de taxi nog wel een supervisor meerijden om bij eventuele problemen te kunnen ingrijpen. De vloot van zelfrijdende taxi’s zal uit een aangepaste versie van het model Volvo XC90 bestaan. De wagens zijn uitgerust met sensoren, camera’s, lasers, radar en satellietnavigatie. Door het autonome vervoer zullen de kosten voor de reiziger volgens Uber tot een minimum kunnen worden beperkt. Volvo heeft inmiddels al de eerste exemplaren van de zelfrijdende taxi aan Uber geleverd. Tegen het einde van dit jaar zou de vloot al uit een honderdtal wagens moeten bestaan. De twee bedrijven tekenden eerder al een overeenkomst om 300 miljoen dollar te investeren in de ontwikkeling van een volledig autonome wagen, die over vijf jaar op de markt zou moeten komen. Uber merkt echter op dat de overeenkomst met Volvo geen exclusief karakter heeft. Ook een samenwerking met andere autoconstructeurs wordt niet uitgesloten. (mah)

Meer