Uber stopt eigen ontwikkeling zelfrijdende auto’s

Taxibedrijf Uber stopt met de eigen ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. In plaats daarvan worden die onderzoeksactiviteiten verkocht aan het bedrijf Aurora Innovation, dat ook werkt aan autonoom rijden.

Uber stapt daarmee na vier jaar uit de sector van zelfrijdende auto’s, maar creëert wel een band met Aurora, zodat het taxibedrijf meteen van de door Aurora ontwikkelde technologie gebruik kan maken als die klaar is voor de markt. Als Aurora met zelfrijdende auto’s komt, worden die ingezet door Uber.

Uber draagt niet alleen zijn onderzoek over, het investeert ook 400 miljoen dollar in Aurora en krijgt in ruil een direct belang van 26 procent in de start-up, dat ook Amazon tot zijn aandeelhouders mag rekenen. Uber-topman Dara Khosrowshahi wordt bestuurslid van Aurora, dat nu wordt gewaardeerd op 10 miljard dollar.

Uber versus Google

De korte passage van Uber in het segment van zelfrijdende auto’s werd overschaduwd door de zaak Anthony Levandowski. De voormalige Google-ingenieur werd veroordeeld voor het stelen van vertrouwelijke documenten bij zijn overstap naar Uber.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20