Celstraf voor specialist die Google-geheimen meenam naar Uber

Anthony Levandowski, de voormalige Google-ingenieur die werd aangeklaagd voor het stelen van vertrouwelijke documenten bij zijn overstap naar Uber, is veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden.

In maart bekende de automotive-specialist zijn schuld in ruil voor strafvermindering. Zijn celstraf van 18 maanden zal ingaan na het einde van de coronapandemie.

Gestolen documenten

Anthony Levandowski was bij Google elf jaar geleden een van de oprichters van het Project Chauffeur, een afdeling die zich op technologie voor zelfrijdende auto’s toespitste en later tot Waymo zou evolueren. Vijf jaar geleden besloot Levandowski het bedrijf te verlaten.

Voor zijn vertrek had hij echter duizenden documenten van Project Chauffeur op een laptop gedownload en meegenomen. Dat materiaal gebruikte hij nadien om Otto, een bedrijf dat zich specialiseerde in zelfrijdend transport, op te richten. Otto werd uiteindelijk door Uber voor 680 miljoen dollar (zo’n 573 miljoen euro) overgenomen. Dat leidde tot een conflict met Google.

Google versus Uber

Volgens Google maakte Uber ongeoorloofd gebruik van de intellectuele eigendomsrechten van Waymo. De twee partijen kwamen uiteindelijk tot een vergelijk, waarbij Uber beloofde de technologie van Waymo niet in de eigen hardware en software te zullen integreren. Uber ontsloeg Levandowski in 2017.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20