Specialist die Google-geheimen meenam naar Uber bekent schuld

Anthony Levandowski, een voormalig automotive-specialist van Google, heeft toegegeven bij het technologieconcern vertrouwelijke documenten over autonome mobiliteit te hebben gestolen.

Dat staat in een schikking die Levandowski met de Amerikaanse openbare aanklager heeft gesloten. De pionier in zelfrijdende auto’s riskeert een gevangenisstraf tussen vierentwintig en dertig maanden. De diefstal van de bedrijfsgeheimen leidde tot een juridisch gevecht tussen Uber en Waymo, de divisie autonome mobiliteit van Google.

Project Chauffeur

Levandowski was bij Google elf jaar geleden een van de oprichters van het Project Chauffeur, een afdeling die zich op technologie voor zelfrijdende auto’s toespitste en later tot Waymo zou evolueren. Vijf jaar geleden besloot Levandowski het bedrijf te verlaten.

Voor zijn vertrek had hij echter duizenden documenten van Project Chauffeur op een laptop gedownload en meegenomen. Dat materiaal gebruikte hij nadien om Otto, een bedrijf dat zich specialiseerde in zelfrijdend transport, op te richten. Otto werd uiteindelijk door Uber overgenomen. Dat leidde tot een conflict met Google.

Google versus Uber

Volgens Google maakte Uber ongeoorloofd gebruik van de intellectuele eigendomsrechten van Waymo. De twee partijen kwamen uiteindelijk tot een vergelijk, waarbij Uber beloofde de technologie van Waymo niet in de eigen hardware en software te zullen integreren.

Tevens verwierf Google een belang van 0,34 procent in Uber. Dat pakket was destijds ongeveer 245 miljoen dollar waard. Er werd echter ook geëist dat Levandowski door Uber zou worden weggestuurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20