Lufthansa kondigt ‘zware herstructurering’ aan, ondanks staatssteun

De Duitse moedermaatschappij van Brussels Airlines gaat zwaar herstructureren. Dat kondigde topman Carsten Spohr woensdag aan, bij de voorstelling van het kwartaalrapport.

Door de coronapandemie leed het bedrijf in het eerste kwartaal een verlies van 2,1 miljard euro. ‘De afgelopen maanden is het luchtverkeer nagenoeg stil komen te liggen, wat een ongekende uitwerking heeft op onze resultaten’, zegt de topman. In dezelfde periode vorig jaar was dat 342 miljoen euro verlies, typisch voor het winterseizoen. Een prognose voor het volledige boekjaar gaf Lufthansa niet vrij.

Vorige week bereikte Lufthansa nog een akkoord met de Duitse overheid over een pakket aan staatssteun. Zo krijgt Duitsland een belang van 20 procent voor 6 miljard euro en staat de regering garant voor een lening van 3 miljard euro. Maar daarmee is de kous niet af. ‘Aangezien het herstel van de vraag slechts zeer langzaam gebeurt, moeten we nu tegensturen met een diepgaande herstructurering’, zei Carsten Spohr.

‘Knokken voor positie’

De vaste kosten moeten ‘duidelijk’ naar beneden in vergelijking met het niveau van voor de crisis, klonk het. De cashflow moet fors toenemen, om het bedrijf toe te laten zijn kredieten zo snel mogelijk af te betalen. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van het herstructureringsplan zijn voor het personeel van Lufthansa.

Momenteel staan nog 700 van de 763 vliegtuigen van de Duitse luchtvaartmaatschappij aan de grond. Lufthansa verwacht slechts een traag herstel, want het komende jaar zullen nog 300 toestellen gestationeerd blijven en in 2022 nog 200. ‘We moeten knokken om onze positie te behouden’, zei de Duitse topman nog.

Intussen nadert de cruciale week voor dochtermaatschappij Brussels Airlines. De Belgische federale regering wil cash voorzien, maar eist daarbij medezeggenschap. En dat is iets waar de Duitsers van gruwelen. Maar ‘het duurt belachelijk lang met Lufthansa, ze misdragen zich compleet’, valt in regeringskringen te horen. ‘Het is een niveau van arrogantie, dat hebben wij echt maar zelden gezien.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20