België wil inspraak bij Brussels Airlines, maar Europa verzet zich

Het reddingsplan voor Brussels Airlines botst op Europese weerstand. De regeringsplannen om de luchtvaartmaatschappij te redden stroken niet met de Europese regels voor staatssteun.

Dat blijkt volgens De Tijd en L’Echo uit de eerste contacten met de Europese Commissie. De regering-Wilmès wil vooral zeggenschap bij Brussels Airlines, zodat erover kan worden gewaakt dat Lufthansa de belofte nakomt zijn dochteronderneming een toekomstperspectief te bieden. Lufthansa-topman Carsten Spohr liet tijdens zijn bezoek aan ons land onlangs verstaan met Belgische inspraak te kunnen instemmen, in ruil voor financiële steun.

Daarbij zouden financieel voordelige voorwaarden worden aangeboden, zoals een lage rente op winstbewijzen of converteerbare leningen.
Maar dat blijkt moeilijk te liggen. De Europese Commissie benadrukt dat steun aan de luchtvaart in lijn moet zijn met de Europese regels voor staatssteun.

Stille participatie?

Die Europese regels bepalen dat de overheidsinterventie tijdelijk moet zijn en dat lidstaten een exitstrategie moeten hebben voor een uitstap binnen zes jaar. De overheid mag ook geen voor­deliger voorwaarden toekennen dan wat privé-investeerders in dezelfde omstandigheden zouden doen.

De deal die Lufthansa in Duitsland heeft gesloten, komt erop neer dat de Duitse overheid 9 miljard euro steun biedt zonder zeggenschap in het luchtvaartbedrijf te krijgen. Het gaat om een stille participatie zonder stemrecht. ‘Wat België wil, is het omgekeerde. We hadden gehoopt dat de Duitse deal onze onderhandelingspositie zou versterken. Maar kapitaal zonder zeggenschap interesseert ons niet’, zegt een bron die het dossier nauwgezet opvolgt.

Hoe het voort moet, is koffiedik kijken. De regering-­Wilmès zal met de Europese Commissie verder af­tasten wat mogelijk is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20