Week van de waarheid voor Brussels Airlines: ‘Lufthansa gedraagt zich arrogant’

Verwacht deze week: Komt er een doorbraak in het dossier van Brussels Airlines? ‘De Duitsers van Lufthansa misdragen zich’, klinkt het in regeringskringen.

  • Het is van moeten, voor de ‘nationale carrier’ Brussels Airlines, die zo goed als zonder geld zit. Het bedrijf, dat 100 procent in handen is van het Duitse Lufthansa, moet een reddingsplan krijgen. Daarbij is een rol weggelegd voor de Belgische staat, die mee cash wil voorzien, maar meteen ook medezeggenschap eist.
  • In principe zou het licht op groen gezet moeten worden door moederbedrijf Lufthansa, dat deze week ook in een board bijeen zit om knopen door te hakken. Maar de onderhandelingen kondigden zich zeer moeilijk aan.
  • ‘Het duurt belachelijk lang met Lufthansa, ze misdragen zich compleet. Het is een niveau van arrogantie, dat hebben wij echt maar zelden gezien’, zo is in Belgische regeringskringen te horen. De Duitse top van het luchtvaartbedrijf speelde het eerst keihard met de Duitse regering, onderhandelingen duurden daar weken: Lufthansa wilde absoluut vermijden dat Duitse politici enige beslissingsmacht zouden krijgen in ‘hun’ bedrijf.
  • Uiteindelijk kwam er een groot akkoord van 9 miljard euro uit de bus, met zeer beperkte inspraak van de politiek, maar wel een instap in het kapitaal. Alleen heeft de Europese Commissie nog vragen: ze onderzoeken of het om illegale staatssteun gaat.
  • Tegelijk zou het licht dus wel op groen staan om in België met Lufthansa de zaak uit te onderhandelen. Ook in Zwitserland sloten de Duitsers een akkoord met de regering, over Swiss, maar in Duitse regeringskringen vraagt men zich af of die deal wel stand zal houden.
  • Brussels Airlines kondigde zelf al aan tegen 15 juni opnieuw te vliegen, en de boekingen ‘lopen zeer goed’, zo is te horen. Dat zou betekenen dat er opnieuw cash binnenkomt en de luchtvaartmaatschappij dus wat ademruimte heeft. ‘Maar de eerste weken zullen zeer moeilijk worden, ze hebben dus een pak geld nodig. Wij zijn niet van plan om ons plots softer te gaan opstellen dan de Duitse regering: Lufthansa moet weten wat het wil’, is bij de Belgische regering te noteren.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20