Lufthansa-CEO: ‘Geen geld meer voor lonen in juni’

Zonder staatssteun zal de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, het moederhuis van Brussels Airlines, failliet gaan. Dat heeft topman Carsten Spohr woensdag gezegd in een videoconferentie met het personeel, die La Libre Belgique en L’Echo konden bekijken.

Lufthansa heeft de lonen van mei kunnen uitbetalen, maar de kaspositie wordt almaar nijpender. ‘We zijn niet zeker dat we jullie lonen kunnen betalen in juni, indien er geen akkoord wordt gevonden’, zegt Spohr. Indien er geen schot in de zaak kom, zal de Lufhansa-groep in juli zonder liquiditeit zitten, waarschuwt Spohr.

De Duitse regering heeft een reddingspakket klaar voor Lufthansa, maar de Europese concurrentie-autoriteiten stellen hun voorwaarden en die zijn volgens de luchtvaartmaatschappij te streng.

Cash

Als er een akkoord komt over de steun, zijn vier weken nodig vooraleer het geld vrijgemaakt kan worden. Spohr zei ook dat het bedrijf zoveel mogelijk cash wil genereren, bijvoorbeeld door vliegtuigen te verkopen.
Voorts zei de topman onder meer dat hij ervan overtuigd is dat een akkoord met de Belgische regering over Brussels Airlines binnen handbereik is.

Ook is het niet uitgesloten dat Lufthansa een filiaal zou verkopen. Het zal moeilijk worden om de groep in zijn geheel te behouden, klonk het, ook al is dat geen doel op zich. Een verkoop van een van de filialen, of een beursgang, ligt op de tafel. Maar hij wijst er daarbij ook op dat de omstandigheden momenteel slecht zijn en niemand bereid is een overname te doen in de luchtvaartsector.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20