Louvre na 40 jaar herenigd met gestolen harnas

Het Louvre in Parijs is herenigd met een lang verloren gewaand Italiaans harnas en een helm uit de renaissance, bijna 40 jaar nadat ze werden gestolen.

De versierde helm en borstplaat werden herkend door een militair expert in Bordeaux. Die waarschuwde de politie nadat hij in januari werd gevraagd om een collectie helmen en harnassen van een plaatselijke familie te schatten. 

Daarop kon de politie uit een databank van gestolen kunstwerken afleiden dat de voorwerpen op 31 mei 1983 uit het Louvre werden weggenomen. Hoe de familie juist aan de stukken kwam, is nog niet bekend en wordt nu onderzocht. 

De helm en het harnas zijn met goud en zilver ingelegd en zijn rond 1560-1580 in een atelier in Milaan gemaakt. Ze werden in 1922 door de familie Rothschild aan het Louvre geschonken.

‘Luxueuze kunstwerken’

‘Ik was er zeker van dat we ze ooit weer zouden zien verschijnen, omdat het zulke bijzondere objecten zijn. Maar ik had nooit kunnen denken dat het zo goed zou uitpakken – dat ze in Frankrijk zouden zijn en nog steeds bij elkaar’, zei Philippe Malgouyres, hoofd erfgoedkunst van het Louvre, aan Agence France Presse. 

‘Het zijn prestigieuze wapens, met virtuositeit gemaakt, een beetje zoals een luxeauto vandaag de dag. In de 16de eeuw werden wapens zeer luxueuze kunstwerken. Het harnas werd een ornament dat niets te maken had met het gebruik ervan’, vervolgde hij.

In de lijst van Franse gestolen kunstwerken staan er in totaal zo’n 100.000 objecten. Alleen vorig jaar zijn er daar al 900 bijgekomen. Volgens Jean-Luc Martinez, directeur van het Louvre, dateert de laatste diefstal uit het wereldberoemde museum van 1998. Het betreft een portret van de 19de-eeuwse Franse kunstenaar Jean-Baptiste Camille Corot. ‘We zijn er nog steeds naar op zoek’, zei Martinez. (jvdh)

Lees ook:

Meer