Opgelet met verlenging looptijd woonlening: prijskaartje stijgt daardoor met tienduizenden euro’s

De rente op een woonlening is sinds vorig jaar fors gestegen. Meer en meer kredietnemers zien zich genoodzaakt om de terugbetaling te spreiden over een langere periode. Op die manier kunnen ze de maandelijkse aflossing binnen de perken houden, maar de interesten lopen daardoor wel fors op.

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl de spaarders door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een hogere rente krijgen, moeten de kredietnemers dieper in de buidel tasten. Banken zien daardoor de looptijden van de leningen oplopen.

De details: De vaste rente op een woonlening met een looptijd van 20 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning) groter dan 80 procent is in een jaar tijd gestegen van 2,02 naar 3,57 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.

  • Wat betekent dat concreet? Wie een jaar geleden 250.000 euro leende, betaalt 1.265 euro per maand af. Wie vandaag datzelfde bedrag leent, ziet de maandelijkse aflossing oplopen tot 1.452 euro. Dat is dus een ve
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer