Hoe sterk kan de rente op een woonlening nog stijgen?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tweede keer op rij de rente opgetrokken met 75 basispunten. Dat verstrakkende geldbeleid zorgt er onder meer voor dat leningen, en in het bijzonder de woonkredieten, fors duurder worden. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, verwacht dat we op korte termijn dicht bij een piek zitten.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB hoopt met de renteverhogingen de torenhoge inflatie te temperen. Dat beleid zorgt ervoor dat ook de rentes voor particulieren stijgen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Sparen brengt meer op, maar geld lenen wordt duurder.

De essentie: de inflatie in de eurozone bedroeg in september 9,9 procent op jaarbasis. Dat is een vijfvoud van de doelstelling van de ECB. Die streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Om die doelstelling te halen, heeft de monetaire instelling de rente dit jaar al met 200 basispunten opgetrokken. Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, liet tijdens een persconferentie naar aanleiding van het jongste rentebesluit weten dat er waarschijnlijk nog meer rente

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.