Hoe sterk kan de rente op een woonlening nog stijgen?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tweede keer op rij de rente opgetrokken met 75 basispunten. Dat verstrakkende geldbeleid zorgt er onder meer voor dat leningen, en in het bijzonder de woonkredieten, fors duurder worden. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, verwacht dat we op korte termijn dicht bij een piek zitten.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB hoopt met de renteverhogingen de torenhoge inflatie te temperen. Dat beleid zorgt ervoor dat ook de rentes voor particulieren stijgen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Sparen brengt meer op, maar geld lenen wordt duurder.

De essentie: de inflatie in de eurozone bedroeg in september 9,9 procent op jaarbasis. Dat is een vijfvoud van de doelstelling van de ECB. Die streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn. Om die doelstelling te halen, heeft de monetaire instelling de rente dit jaar al met 200 basispunten opgetrokken. Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, liet tijdens een persconferentie naar aanleiding van het jongste rentebesluit weten dat er waarschijnlijk nog meer rente

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20