Logboek van een lancering – deel 2: de banden van Bollinger

De voorbije maand(en) stond Business AM in nauw contact met The Glue, de fintech-onderneming die onze site zal voorzien van een beursvoorspelmodel dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI). We staan intussen redelijk ver met de realisatie van het project (dat moet ook, want het eindproduct gaat in september online). Toch zijn er nog een aantal zaken die moeten verfijnd worden.

Ooit gehoord van de Bollinger Bands (BB)? Je bent niet alleen: tot de term ter sprake gebracht werd in onze laatste meeting met The Glue, wisten wij noch van het bestaan van John Bollinger, noch van dat van zijn banden af.

De banden van Bollinger zijn ook technische indicatoren waarvan ons beursvoorspelmodel wellicht gebruik zal maken. Specifieker is BB een chart indicator die toegepast wordt om de volatiliteit van de markt te meten.

Een poging tot een simpele uitleg. De breedte van de banden wijst op de prijsvolatiliteit van een aandeel. Bij heftige prijsschommelingen zullen de banden ver uit elkaar. Een aandeel met nauwelijks prijsschommelingen zal BB hebben die dichter bij elkaar liggen.

  • De prijs van een aandeel is geneigd veelal tussen de banden te blijven.
  • Wanneer de prijs buiten de banden springt, kan dit een signaal geven over de evolutie van het aandeel op korte en middellange termijn.
    • Onderstaande grafiek moet het een en ander duidelijk maken.
bron: coinbaas.com

Verduidelijkende weetjes

De banden zijn ontwikkeld door financieel analist John – je raadde het – Bollinger. Ze worden vaak gebruikt voor kortlopende transacties van handelaars die willen profiteren van stijgende én dalende koerstrends.

  • Zij bestaan uit drie lijnen die gewoonlijk (maar niet altijd) als overlay over de koers van een effect heen worden weergegeven.
  • De middelste lijn van de BB-indicator is gewoonlijk een voortschrijdend gemiddelde (SMA) van de koers (standaard is een voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen).
  • De bovenste band is de SMA + een aantal keer (vaak wordt 2 gebruikt) de standaarddeviatie van de prijs over de laatste 20 dagen (20 is een voorbeeld).
  • De onderste band is de SMA – een aantal keer de standaarddeviatie van de prijs over de laatste 20 dagen.
    • Ter herhaling (en ter verduidelijking): hoe groter de standaarddeviatie, hoe groter de prijsschommelingen in de laatste 20 dagen en hoe verder dus de banden uit elkaar liggen.

Als bovenstaande uitleg nog steeds wat te vaag is, dan biedt onderstaande YouTube-video ongetwijfeld soelaas!

https://www.youtube.com/watch?v=AWN-jpnRwJg

Hoe het ook zij: de mensen van The Glue onderwerpen nu hun machine learning-model aan een test om te zien welke strategieën effectief werken met de BB.

(am)

Meer