YouTube onthult een tool voor het maken van muziek met behulp van kunstmatige intelligentie

Hoewel YouTube zich bewust is van de risico’s die AI met zich meebrengt voor artiesten en componisten, ziet het streamingplatform ook een aantal voordelen in kunstmatige intelligentie.

In het nieuws: DeepMind en YouTube, alle twee eigendom van Google, hebben Lyria aangekondigd, een nieuwe AI-tool die je helpt om muziek te maken.

 • Google’s tool maakt niet alleen melodieën, maar genereert ook hoogwaardige instrumenten en stemmen, belooft de Amerikaanse gigant.
 • Een echte technologische prestatie, zoals DeepMind aangeeft: “Bij het genereren van lange geluidsequenties is het moeilijk voor AI-modellen om muzikale continuïteit te behouden tussen frasen, verzen of lange passages. Aangezien muziek vaak meerdere stemmen en instrumenten tegelijk bevat, is het veel moeilijker te creëren dan spraak.”

Details: Lyria wordt momenteel getest. Het gaat om twee grote toepassingen.

 • Aan de ene kant richt Dream Track zich op het maken van tracks voor YouTube Shorts, een alternatief voor TikTok.
  • Content creators kunnen de AI-tool vragen muziek voor hen te genereren op basis van een korte beschrijving, waarin bijvoorbeeld de setting, sfeer of muziekstijl wordt gespecificeerd.
  • Ze kunnen ook een artiest kiezen uit een lijst met partners om de track uit te voeren. Dit zijn onder andere Sia, Charlie Puth en T-Pain.
 • De andere is Music AI tools, een set tools ontworpen voor artiesten, songwriters en producers om “hun creatieve processen te versterken.”
  • “Met onze AI-tools voor muziek kunnen gebruikers nieuwe muzikale of instrumentale passages creëren, audio transformeren van de ene muziekstijl of het ene instrument naar de andere en instrumentale en vocale begeleidingen maken”, legt DeepMind uit.

Opgemerkt: Lyria is niet de eerste AI-tool die muziek genereert, maar met een gigant als YouTube achter zich – en ontwikkeld door Google’s DeepMind – heeft het het potentieel om voor een keerpunt in de sector te zorgen.

Pas op voor kritiek

De previews van YouTube zijn meer dan overtuigend. En hoewel dit hulpmiddel nuttig kan zijn voor sommigen, zal ongetwijfeld niet iedereen het enthousiast verwelkomen.

 • Het risico bestaat dat AI steeds vaker wordt gebruikt in artistieke contexten, tot het punt dat kunstenaars van vlees en bloed worden bedreigd.
  • Dat was één van de redenen waarom de scenaristen en acteurs in Hollywood een tijdje het werk hadden neergelegd.
 • Een paar dagen geleden kondigde YouTube maatregelen aan om AI-gegenereerde tracks te markeren of te verwijderen. Maar zal deze oplossing genoeg zijn, gezien het feit dat AI-gegenereerde tracks steeds meer de norm worden op het platform?

(ns)

Meer