‘Loft’-kasteel Groenhoven te koop

Het kasteel Groenhoven van de flamboyante ondernemer Hendrik Seghers staat te koop. De bedrijvengroep van Seghers ging failliet en de man moest afscheid nemen van zijn levenswerk. Het heeft wel anderhalf jaar geduurd om Hendrik Seghers daadwerkelijk uit zijn kasteel uit te drijven. Groenhoven fungeerde onder meer als decor in de thriller ‘Loft’ van Erik Van Looy.

Het kasteeldomein Groenhoven in Malderen (Londerzeel) staat te koop voor 4,5 miljoen euro. Het domein is circa 34 hectare groot, inclusief bossen, weilanden en een grote vijver. Het kasteel zelf omvat een statige inkomhal, living, kantoorruimte, bibliotheek, eetkamer, keuken, het telt zeven slaapkamers, zes badkamers en heeft zes garages. Er zijn voorts nog een koetshuis, paardenstallingen (voor de 10 hectare weiland), een werkplaats en een eigen kapel. Opvallend is dat het kasteel een imposant dakterras heeft van 200 vierkante meter.

Het oorspronkelijke bouwjaar van Groenhoven is 1770 en het kasteel heeft een rijke historische geschiedenis. De bekendste bewoner van het kasteel was tot voor kort Hendrik Seghers. Hij kocht het kasteeldomein in 1963 op 33-jarige leeftijd en bleef er vijftig jaar wonen. Hendrik Seghers liet het kasteel volledig renoveren door de architecten Claire Bataille en Philippe Samyn. Domotica en ecologie waren de rode draad in hun werk. Het hele kasteel kreeg een moderne look en werd met de beste materialen vernieuwd: van dubbele beglazing en massief eiken vloeren, tot nieuw sanitair en verwarming en een lift. De unieke parktuin is van de hand van landschapsarchitect Jacques Wirtz.

Hendrik Seghers investeerde tien miljoen euro in zijn kasteel. In zijn gloriedagen leidde hij wereldwijd een kluwen van bedrijven, met als bekendste onderdeel de milieugroep Seghers Better Technology (SBT). Een visionaire Seghers bouwde zijn ondernemingen uit rond de ‘fundamentals of life’: water, energie en gezondheid. Een té snelle groei en verkeerde investeringen zorgden voor de ondergang van de hele groep. Om Groenhoven financieel te redden werden er bedrijfsseminaries en productvoorstellingen georganiseerd, maar dat volstond niet om een faillissement af te wenden. Begin 2012 speelde de nu 83-jarige zakenman alles kwijt.

Het kasteel is inmiddels eigendom van een Nederlandse investeerder die fortuin maakte in de automotive. Het kostte de nieuwe eigenaar de grootste moeite om Hendrik Seghers daadwerkelijk uit zijn kasteel te zetten. Het duurde tot deze maand vooraleer Hendrik Seghers gerechtelijk kon worden uitgedreven. De Nederlandse eigenaar stelt Groenhoven nu te koop. De centrale locatie van het kasteel, tussen Antwerpen en Brussel, is alvast een grote troef. Groenhoven werd als decor gebruikt voor de huwelijksreceptie in ‘Loft’, voor de film ‘Ons Geluk’ naar een verhaal van Gerard Walschap, en voor de VTM-televisiereeks Moeders & Dochters. (JCV)

Meer informatie en foto’s van het kasteel staat op de website van de makelaar

Meer