Zondag vinden hevige gevechten plaats in Charkov, de tweede grootste stad van Oekraïne. Russische troepen vielen de stad in de vroege ochtend binnen, maar zouden ondertussen teruggedrongen zijn door het Oekraïense leger. Oekraïne en Rusland zouden elk een delegatie sturen naar de grens met Wit-Rusland langs de Pripjat-rivier om er te onderhandelen.
Met bijdragen van Laurens Bouckaert, Arno Meijnen, Jeremy Van der Haegen, Niels Saelens, Louis Peckstadt, Floris Cup en Emmanuel Vanbrussel.
Zondag 27 februari 2022
- 19.51: President Zelenski bedankt België en onze premier Alexander De Croo voor de militaire steun die de regering richting Oekraïne stuurt. “Het is fijn om te horen dat, bovenop de overeenkomsten van gisteren, België ons 3.000 machinegeweren en 200 antitank granaatwerpers stuurt. Bedankt Alexander De Croo voor je leiderschap”, schrijft Zelenski. Vandaag spraken premier De Croo en Zelenski elkaar aan de telefoon, die laatste zou daar expliciet naar antitankwapens gevraagd hebben.
- 17.48: De EU sluit het hele luchtruim voor alle Russische luchtvaartmaatschappijen, ook privéjets van Russische oligarchen zullen niet meer kunnen landen of opstijgen op het grondgebied van de lidstaten. Daarbovenop zal de EU ook alle Russische staatsmedia Russia Today en Sputnik blokkeren zodat ze “niet langer in staat zijn om hun leugens te verspreiden om Poetins oorlog te rechtvaardigen”, zegt Europees Commissaris Ursula von der Leyen. “We ontwikkelen middelen om hun giftige en schadelijke desinformatie in Europa te verbannen.”
- 17.19: Ondertussen reageren de westerse leiders op Poetins beslissing om de Russische kernwapens in gereedheid te brengen. Volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg hanteert Poetin daarmee een “gevaarlijke retoriek”. Volgens Stoltenberg is dit “het begin van de aanpassing die we moeten maken tegenover een Rusland die veel agressiever is geworden.” Volgens het Witte Huis is dit “een zoveelste onnodige en buitenproportionele stap” die de Russische president neemt. “Op elk moment in dit hele conflict heeft Poetin bedreigingen verzonnen om nog agressievere acties te rechtvaardigen. Hij werd nooit bedreigd door Oekraïne, noch door de NAVO.”
- 16.12: Meer dan 100.000 mensen zijn samengekomen in Berlijn om te betogen tegen de oorlog in Oekraïne. De betogers tonen massaal hun solidariteit met Oekraïne en roepen Rusland op het vechten te stoppen. In Rusland zelf vinden ook dagelijks protesten plaats. Wie daar tegen de oorlog betoogt wordt onmiddellijk gearresteerd. In totaal zouden al zo’n 4.124 mensen opgepakt zijn door de Russische autoriteiten. De betogers riskeren een geldboete en in sommige gevallen zelfs een celstraf, dat meldt CNN.
- 14.56: Na een telefoongesprek tussen Volodimir Zelenski en de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zou Zelenski akkoord gegaan zijn om met een Russische delegatie aan tafel te gaan. De Russen stelden onderhandelingen voor, maar enkel op voorwaarde dat die in Wit-Rusland zouden plaatsvinden. Daar ging Zelenski niet mee akkoord, nu zou er een compromis gevonden zijn waardoor de gesprekken alsnog zullen plaatsvinden. De gesprekken zullen aan de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland plaatsvinden, langs de Pripjat-rivier.
- 14.38: Poetin heeft het bevel gegeven om de nucleaire afschrikkingstroepen op hoge alertheid te brengen, dat kondigt de Russische president aan op staatstelevisie. Poetin komt tot dat besluit als reactie op de internationale sancties en uit onvrede met de NAVO-acties om de oostflanken te versterken.
- 14.05: Oekraïne heeft een klacht ingediend bij het Internationaal Hooggerechtshof in Den Haag tegen Rusland. Dat zegt president Zelenski op Twitter. De Oekraïense president liet zondagochtend reeds weten dat een internationaal onderzoek nodig is naar de misdaden van Rusland in verschillende Oekraïense steden. “Rusland moet op het matje geroepen worden voor het manipuleren van het begrip genocide om agressie te rechtvaardigen.”
- 13.54: Het Oekraïense leger zou de Russische troepen uit Charkov hebben gedreven. Dat kondigt de gouverneur van de regio aan via de berichtenapp Telegram. “Charkov is helemaal onder onze controle”, zou de gouverneur gezegd hebben op sociale media. “We zijn bezig de vijand te elimineren.”
- 12.44: Duitsland kondigt een forse verhoging van zijn defensiebudget aan als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. “We zullen meer moeten investeren in de veiligheid van ons land om onze vrijheid en democratie te verdedigen”, zegt bondskanselier Olaf Scholz in de Bondsraad. Daarom zal meer dan 2 procent van het Duitse bbp voortaan naar defensie stromen, meer dan het streefdoel van de NAVO. Duitsland gold traditioneel als een pacifistische lidstaat, met de beslissing om 100 miljard euro in de Bundeswehr te investeren verandert Duitsland radicaal van koers.
- 12.10: Rusland legt Oekraïne een deadline voor om in te gaan op de uitnodiging tot gesprekken. Zelenski krijgt tot 15 uur lokale tijd (14 uur in België) om te zeggen of hij naar Wit-Rusland zal trekken voor onderhandelingen of niet. “Zodra we de bevestiging krijgen, zullen we direct alles in gang zetten om met onze tegenhangers te onderhandelen”, zegt Vladimir Medinski, het hoofd van de Russische delegatie voor de onderhandelingen. Zelenski weigert echter in dialoog te gaan op Wit-Russische grond, aangezien Wit-Rusland een belangrijke bondgenoot is van Moskou.
- 11.57: Voormalig Amerikaans president Donald Trump herhaalde zaterdagavond tijdens een conferentie dat hij Poetin slim vindt. “Het probleem is niet dat Poetin slim is, wat hij uiteraard is. Het echte probleem is dat onze leiders dom zijn”, zegt Trump. “Als je Oekraïne overneemt gaan we je sanctioneren, zeggen ze. Sancties? Dat is een vrij zwak statement.” Zo’n sancties maken volgens Trump nauwelijks indruk op Poetin. “Poetin zal vast denken: ‘ik kan een volledig land overnemen en het enige wat ze doen is mij sanctioneren? Ze gaan mij niet eens in stukken blazen – zelfs niet psychologisch?'”
- 11.49: Oekraïens president Volodimir Zelenski roept op tot een internationaal onderzoek naar de misdaden die Rusland pleegt tegen de Oekraïense burgers. “Wat ze aanrichten in Charkov, Okhtyrka, Kiev, Odessa en andere steden verdient een internationaal tribunaal”, zegt de president in een videoboodschap. “We houden alle misdaden goed bij. Er zouden veel meer van zulke wandaden plaatsgevonden hebben mochten we geen hulp hebben van onze dappere verdedigers.” Zelenski ging verder door te zeggen dat Rusland een genocide pleegt, hij pleitte ook ervoor dat Ruslands stemrecht in de VN-veiligheidsraad opgeschort moet worden.
- 11.08: België zal het luchtruim sluiten voor alle Russische luchtvaartmaatschappijen. Volgens premier Alexander De Croo is het Europese luchtruim “alleen open voor landen die mensen willen verbinden, niet voor zij die op brutale agressie uit zijn.” Andere Europese landen namen eerder al dezelfde beslissing, binnenkort komt er een gecoördineerde Europese aanpak voor het vliegverkeer van en naar Rusland.
- 9.29: België maakt 3 miljoen euro aan extra humanitaire steun vrij voor Oekraïne, dat zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op Twitter. “We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek”, zegt Kitir. Gisteren maakte premier Alexander De Croo al bekend dat ons land 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof naar Oekraïne zal sturen.
- 8.59: Rusland en Oekraïne zeggen allebei bereid te zijn om aan tafel te zitten voor onderhandelingen. Moskou zou een delegatie richting Wit-Rusland gestuurd hebben om daar met Oekraïne in gesprek te gaan. “We zijn klaar om deze onderhandelingen in Homel (tweede grootste Wit-Russische stad, red.) te starten”, zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Oekraïens president Zelenski is bereid om met de Russen te praten, maar niet op Wit-Russische grond. Volgens hem zijn Warschau, Bratislava, Istanboel, Boedapest of Bakoe betere alternatieven.
- 8.31: Russische troepen zijn op zondagmorgen Charkov binnengevallen. Daarmee komt de tweede grootste stad van Oekraïne stilaan in Russische handen. De stad wordt al sinds het begin van de invasie bestookt door Russische aanvallen, maar het Oekraïense leger blijft hevig verzet bieden. In de vroege ochtend konden de Russen echter een doorbraak forceren, en trokken gepantserde voertuigen de stad binnen. De lokale autoriteiten zeggen dat “de Oekraïense troepen de vijanden elimineren” en adviseren alle burgers om hun schuilplaatsen niet te verlaten.
Zaterdag 26 februari 2022
- 20:33: Roman Abramovitsj, de omstreden eigenaar van Chelsea, heeft de voetbalclub overgedragen aan de beheerders van de Chelsea Foundation. Hij kwam onder vuur te liggen wegens zijn vermeende banden met het regime van Poetin.
- 19:57: Na eerder Nederland de toelating te hebben gegeven om 400 raketten van Duitse makelij naar Oekraïne te sturen, hebben onze oosterburen beslist om zelf ook wapens te leveren aan het Oost-Europese land. Het gaat om 1.000 antitankwapens en 500 Stinger-raketten. “De Russische invasie markeert een keerpunt. Het is onze plicht Oekraïne zo goed mogelijk te steunen bij de verdediging tegen het binnenvallende leger van Poetin”, liet de Duitse bondskanselier Olaf Scholz via Twitter weten.
- 18:52: Twitter meldt dat de gebruikers in Rusland slechts beperkte toegang hebben tot het socialemediaplatform. “We zijn op de hoogte van de Russische beperkingen en we doen er alles aan om onze dienstverlening veilig en toegankelijk te houden”, laat Twitter weten.
- 18:43: Russische troepen hebben in het zuiden van Oekraïne, in de regio Cherson, een betonnen dam opgeblazen om de watertoevoer uit de rivier Dnjepr naar de Krim te herstellen. Dat heeft Sergej Aksionov, gouverneur van het schiereiland, bevestigd.
- 18:28: Duitsland heeft de toestemming gegeven voor het verschepen van 400 raketwerpers uit Nederland naar Oekraïne. Dit is een belangrijk kantelmoment, want Duitsland was tot nu toe tegen het versturen van (dodelijke) wapens naar het belegerde land. Het land is eveneens bereid om Rusland op een “gerichte wijze” de toegang te ontzeggen tot het internationale betaalsysteem SWIFT.
- 17:10: Volgens een functionaris van het Amerikaanse leger heeft Rusland sinds deze ochtend al meer dan 250 raketten afgeschoten richting Oekraïne. “Het merendeel van die raketten zijn ballistische raketten bedoeld voor korte afstanden”, aldus de functionaris. “”Wij kunnen niet zeggen of deze locaties opzettelijk het doelwit waren, maar het lijdt geen twijfel dat civiele infrastructuur en woongebieden door deze barrages werden getroffen.”
- 17:03: Petro Poroshenko, de voormalige president van Oekraïne, zei in een interview met CNN dat de wereld geen vertrouwen mag hebben in de informatie die Poetin en zijn kompanen delen over het verdere verloop van de onderhandelingen met Oekraïne. “Ik wil jullie twee zaken zeggen. Een, vertrouw Poetin niet. En twee, wees niet bang voor Poetin”, klonk het.
- 16:52: Volgens de Verenigde Staten raken de Russen gefrustreerd door het “levensvatbare” verzet van de Oekraïense troepen. “Wij weten dat zij niet de vooruitgang hebben geboekt die zij voor ogen hadden. Ze werden geconfronteerd met een zeer vastberaden verzet”, aldus een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
- 16:42: De Oekraïense autoriteiten hebben 25.000 automatische wapens en 10 miljoen kogels uitgedeeld aan inwoners. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken laten weten in een videoboodschap. “Ik ben trots om te zien hoe mensen hun steden, dorpen, straten en huizen verdedigen. Ze organiseren zichzelf en er is geen plundering of verovering”, klonk het.
- 16:04: Ons land stuurt volgende week 300 militairen naar Roemenië, in het kader van de snelle reactiemacht (Nato Response Force, NRF) die de NAVO ontplooit aan haar oostflank. Dat hebben premier Alexander De Croo en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) deze namiddag aangekondigd.
- 15:38: Meer dan 300 vertegenwoordigers van Russische onafhankelijke organisaties eisen dat Poetin de oorlog met Oekraïne onmiddellijk stopt. “De gevolgen ervan wissen onze jarenlange inspanningen uit. We beschouwen het als een onmenselijk krachtige methode om politieke conflicten op te lossen en roepen u op het vuren te staken”, zo luidt de oproep van de groep.
- 14:56: De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft zaterdag tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy gezegd dat zijn land voorstander was van de strengste sancties van de Europese Unie tegen Rusland. “Het Griekse ministerie van Volksgezondheid stuurt medicijnen en medische voorraden naar Oekraïne”, voegde hij eraan toe.
- 14:22: Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) hebben intussen zo’n 116.000 Oekraïners hun thuisland verlaten. Het merendeel van de vluchtelingen trekt naar Polen, Hongarije, Moldavië, Slowakije en Roemenië.
- 14:11: De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft tijdens een telefoongesprek met zijn Russische evenknie Rusland opgeroepen om de invasie van Oekraïne stop te zetten. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is Ankara bereid om de Russische en Oekraïense leiders te ontvangen voor vredesbesprekingen.
- 13:29: De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd dat de wereld zich moet schrap zetten voor een lange oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “Ik kan jullie deze ochtend één ding vertellen: deze oorlog zal een tijdje duren,” vertelde hij tijdens de jaarlijkse landbouwbeurs van Frankrijk. “Alle crisissen die ermee gepaard gaan zullen blijvende gevolgen hebben.”
- 13:15: Premier Alexander De Croo meldt op Twitter dat België 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof gaat leveren aan Oekraïne. Hiermee beantwoordt ons land de vraag van Oekraïne om het land te helpen in de strijd tegen Rusland.
- 12:41: Volgens de regionale Franse krant ‘La Voix du Nord’ heeft de Franse marine een Russisch vrachtschip – de Baltic Leader – onderschept, omdat het de handelssancties tegen Rusland zou schenden. Het schip was onderweg naar de haven van Sint-Petersburg en vervoerde auto’s voor de Russische markt. Momenteel ligt het in de haven van de stad Boulogne-sur-Mer, waar het wordt onderzocht.
- 12:36: Het Oekraïense leger deelt nieuwe cijfers over het aantal slachtoffers aan Russische kant. Volgens de meest recente gegevens zouden al 3.500 Russische soldaten het leven hebben gelaten. Er zouden ook ruim 200 soldaten gevangen zijn genomen. Voorts zou Oekraïne 14 vliegtuigen, 8 helikopters, 102 tanks, 536 andere militaire voertuigen, 15 artilleriewapens en 1 Buk1-raketsysteem hebben uitgeschakeld.
- 12:28: Volgens de viceminister van Binnenlandse Zaken Pavel Szefernaker heeft Polen al 100.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Hij zei vrijdagavond aan de publieke omroep TVP dat zijn land de afgelopen 24 uur alleen al 35.000 Oekraïners heeft verwelkomd. “Het gaat in hoofdzaak om vrouwen met kinderen en mannen die te oud zijn om deel te nemen aan de oorlog”, klonk het.
- 12:09: Anonymous slaat toe. Hackers hebben de afgelopen nacht het Russisch ministerie van Defensie aangevallen, waarbij de persoonlijke informatie van Russische ambtenaren is buitgemaakt. Op Twitter publiceert de groep namen, e-mails, wachtwoorden en telefoonnummers.
- 11:59: De Amerikaanse chipgigant Nvidia is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Op dit moment is er nog geen link met de crisis in Oekraïne, maar de timinig is zeer opvallend. De Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen namelijk een pakket sancties tegen Rusland aangekondigd. De Amerikaanse internetwaakhond CISA heeft de bedrijven in de VS vrijdag hoe dan ook opgeroepen om waakzaam te zijn voor een cyberaanval.
- 11:53: De nieuwssite Al Jazeera meldt dat er een luchtaanval was nabij de Oekraïense stad Zaporizhzhia. “Tien minuten geleden was er hier totale paniek. Een straaljager vloog heel laag over, gevolgd door een plotselinge, enorme explosie. De situatie is zeer gespannen”, liet een journalist ter plaatse weten. “Deze stad is van groot belang, er staat een enorme waterkrachtcentrale – dus zeer belangrijke civiele infrastructuur.”
- 11.41: Voormalig Russisch president Dmitri Medvedev heeft een reeks verlammende sancties die de VS, de Europese Unie en andere bondgenoten tegen Rusland hebben aangekondigd, afgedaan als “een weerspiegeling van de politieke onmacht van het Westen”. In een commentaar op zijn pagina op de Russische sociale media VKontakte zei Medvedev dat “er geen bijzondere noodzaak is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden”. Hij wees op de mogelijkheid om westerse activa in Rusland te bevriezen als het Westen doorgaat met Russische activa te bevriezen. Medvedev maakte ook duidelijk dat Rusland zich uit de nieuwe START- nucleaire akkoorden zou kunnen terugtrekken.
- 11:27: Het personeel van de Belgische ambassade in Kiev is verhuisd naar de Franse ambassade. “Zo kan de ambassade operationeel blijven in de best mogelijke omstandigheden”, klinkt het bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
- 11.19: In een tweet zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat een “cruciaal moment” is aangebroken om te beslissen over het lidmaatschap van zijn land van de Europese Unie. “Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en te beslissen over Oekraïnes lidmaatschap van de #EU. Besproken met @eucopresident verdere effectieve hulp en de heroïsche strijd van Oekraïners voor hun vrije toekomst,” zegt de tweet op zijn geverifieerde Twitter-pagina.
- 11.05: Een opgemerkte tweet vrijdagavond van de Libanees-Amerikaans auteur, wetenschapper en voormalig derivatenhandelaar Nassim Taleb: “Poetin, die graag poseert op een paard, verschuilt zich in een afgelegen bunker, terwijl Zelensky, de voormalige komiek, zijn leven riskeert aan het front.”
- 10:32: Mykhailo Podolyak, een adviseur van President Zelenskyy, zei zaterdagochtend dat de Oekraïense strijdkrachten in staat zijn geweest zich sterk te verdedigen tegen de Russen. “De Russische strijdkrachten proberen nog steeds een groot aantal troepen en materieel naar de stad te verplaatsen, en in de buitenwijken wordt nog steeds gevochten”, klonk het. Volgens het Oekraïense persagentschap UNIAN is de situatie in Kiev en de buitenwijken wel onder controle.
- 09.14: Steeds meer landen boycotten sportevenementen waarbij Rusland betrokken is. Zo is Polen vanwege de oorlog in Oekraïne niet van plan om op 24 maart tegen Rusland aan te treden in de strijd om kwalificatie voor het WK voetbal in Qatar. De FIFA heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Op Twitter zegt de Poolse sterspeler Robert Lewandowski: “De juiste beslissing! Ik kan me geen wedstrijd tegen Rusland voorstellen terwijl de gewapende agressie in Oekraïne nog gaande is. Russische voetballers en fans zijn hier niet verantwoordelijk voor, maar we kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is.” Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept alle sportbonden er inmiddels toe op sportwedstrijden in Rusland en Belarus te schrappen.
Vrijdag 25 februari 2022
- 21.30: De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba had een telefoon gesprek met de Sophie Wilmès, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Dat laat Kuleba zelf weten via Twitter. “De Belgische overheid zoekt naar manieren om Oekraïne van praktische steun te voorzien. Dankbaar voor de solidariteit met Oekraïne in deze moeilijke tijden”, schrijft Kuleba. Vandaag maakte de regering bekent dat ze toch wapens naar Oekraïne zal sturen, ook al was men dat aanvankelijk niet van plan.
- 19.58: Ook België zal troepen sturen om de Nato Response Force bij te staan. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in Het Journaal. “Onze militairen gaan deel uitmaken van de oostflank van de NAVO om duidelijk te maken aan Rusland dat we daar geen millimeter op gaan toegeven.” Hoe veel Belgische militairen naar Oost-Europa zullen trekken is nog niet duidelijk. Wat zo’n Responce Force precies inhoudt lees je hier.
- 19.24: Voor de eerste keer in de geschiedenis van de NAVO heeft het bondgenootschap een Response Force geactiveerd. Die zullen niet ingezet worden in Oekraïne, maar worden in paraatheid gebracht om de oostelijke bondgenoten van de NAVO snel bij te kunnen staan. Volgens NAVO-generaal Todd Wolters dient het als afschrikkingsmanoeuvre om “bescherming te bieden aan de miljard burgers die we gezworen hebben te verdedigen”, dat schrijft CNN.
- 19.12: Net zoals de EU wil het Verenigd Koninkrijk sancties invoeren die persoonlijk gericht zijn tegen de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, zo kondigde de Britse premier Boris Johnson aan. Het gaat vooral om een symbolische maatregel.
- 19.01: Paolo Gentiloni, de eurocommissaris voor Economie, zegt bij BFM Business dat de Europese Commissie “enkele dagen” tijd nodig heeft om “de technische haalbaarheid en de gevolgen” van een uitsluiting van Rusland uit het bankensysteem SWIFT te bestuderen. Zo’n uitsluiting wordt gezien als een van de zwaarst mogelijke economische sancties, maar onder meer Duitsland stribbelt tegen.
- 18.15: In een videoboodschap laat president Zelenski zien dat hij en zijn kabinet nog steeds in Kiev zijn. “We zijn hier, we zijn in Kiev om onze onafhankelijkheid en onze staat te verdedigen. Dat zal zo blijven. Eer aan onze verdedigers. Eer aan Oekraïne”, zegt Zelenski. Daarmee reageert hij op het gerucht uit de Russische media dat hij het land zou ontvlucht zijn.
- 17.32: “Dit kan de laatste keer zijn dat jullie me levend zien”, het zijn de dramatische woorden die Oekraïens president Volodimir Zelenski donderdagavond zou gezegd hebben in een videogesprek met de Europese leiders. Dat zeggen twee bronnen uit Europese kringen aan Axios. Zelenski zou reeds gezegd hebben dat hij het voornaamste doelwit is van de Russische troepen. Volgens Zelenski staat zijn familie op de tweede plaats.
- 17.14: Duitsland verdedigt beslissing om Rusland niet af te snijden van SWIFT. “Het is belangrijk dat we sancties instellen die niet alleen groot klinken”, zei Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken in de marge van een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Ze voegde eraan toe dat het schrappen van Iran uit het SWIFT-systeem destijds had aangetoond hoe groot de gevolgen van zo’n beslissing kunnen zijn. “We hebben toen gezien dat we het netwerk niet langer konden gebruiken om humanitaire projecten te financieren, bijvoorbeeld”, aldus de Duitse politica.
- 16.37: Poetin formuleert zijn ultimatums voor Kiev:
- Om te beginnen wil hij dat de Krim erkend wordt als een deel van Rusland.
- Zoals verwacht blijft hij gekant tegen een toetreding van Oekraïne tot de NAVO.
- Daarnaast maant hij het Westen aan om geen wapens te leveren aan Oekraïne.
- Tot slot wil hij dat de Volksrepubliek Loehansk en de Volksrepubliek Donetsk de gebieden die ze voor 2014 bezaten opnieuw in handen krijgen.
- 16.22: België wil toch bekijken of het wapens kan leveren aan Oekraïne. Dat melden HLN.be en VTM Nieuws. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft aan defensie gevraagd om een lijst te maken van welke wapens ons land eventueel naar het Oost-Europese land kan sturen. Oekraïne had eerder al een brief naar ons land, en alle andere NAVO-landen, een brief gestuurd met de vraag om militaire hulp te sturen.
- 15.58: Volgens Hanna Maliar, de Oekraïense onderminister van Defensie, heeft het land zo’n 2.800 Russische soldaten gedood. “Sinds het begin van de grootschalige invasie van de Russische Federatie hebben de troepen van het binnenvallende land vrijdag om 15.00 uur de volgende verliezen geleden: 80 tanks, 516 andere militaire voertuigen, 10 vliegtuigen, 7 helikopters en 2.800 militairen”, liet ze via sociale media weten.
- 15.29: China roept Rusland op om via diplomatische wegen het conflict in Oekraïne op te lossen. De Chinese president Xi Jinping zei in een gesprek met zijn Russische evenknie dat het noodzakelijk is om “evenwichtige onderhandelingen” te starten. Hij herhaalde dat Peking de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen respecteert, zonder nader in te gaan op de vraag of de Russische invasie in Oekraïne in strijd is met deze beginselen.
- 15.11: Ondanks de gespierde taal die nu uit het Westen weerklinkt, is de Oekraïense president Zelensky allerminst overtuigd van de effectiviteit van de in verschillende Europese hoofdsteden aangekondigde sancties tegen het Rusland van Vladimir Poetin. “Hij heeft gelijk”, schrijft Dominique Dewitte in zijn analyse.
- 14.51: Volgens de Financial Times werkt de Europese Unie aan maatregelen die specifiek gericht zijn op de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.
- 14.26: Oekraïne heeft de leeftijdsgrens om in het leger toe te treden versoepeld, zodat ook 60-plussers kunnen strijden tegen de Russische troepen.
- 14.06: Er zou ondertussen diplomatieke toenadering zijn tussen Rusland en Oekraïne. Vladimir Poetin gaf aan dat onderhandelingen nog mogelijk waren, en Kremlin-woordvoerder Dmitriy Peskov deelt nu mee dat een onderhoud in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tussen een Russische en Oekraïense delegatie wordt voorbereid.
Ook voor Zelenski is diplomatie nog steeds de beste oplossing. Hij contacteerde de Franse president Emmanuel Macron met de vraag een meeting met Poetin op te zetten.
- 14.00: De luchthaven van Hostomel, op een boogscheut van Kiev, lijkt terug in handen van de Russen. Dat bericht toch het Russisch ministerie van Defensie. De landingsbaan zou wel zodanig beschadigd zijn dat die niet meer gebruikt kan worden om extra troepen in te vliegen, wat Rusland lang van plan was. Wel is door de Russische opschuiving de westkant van Kiev geblokkeerd.
In de stad bereidt het leger, aangevuld met burgersoldaten, zich voor op een aanval. Onder hen bevinden zich ook enkele bekende figuren, zoals ex-president Petro Poroshenko en Vitali Klytsjko, drievoudig wereldkampioen boksen voor zwaargewichten en nu burgemeester van Kiev.
- 13.25: Een recente raketaanval van Rusland heeft een kleuterschool en weeshuis geraakt, waarbij verschillende kinderen gewond raakten en omkwamen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, trekt samen met het parket van de procureur-generaal naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Aanslagen op burgers wordt gezien als een oorlogsmisdaad.
- 13.15: Nadat eerder al de UEFA besloot de finale van de Champions League voetbal weg te halen uit de Russische stad Sint-Petersburg, volgt nu ook het Formule één. De Russische Grand Prix 2022 in Sotsji wordt geannuleerd door de FIA, de organisatie achter de wielersport.
- 13.03: Vladimir Poetin zou dan toch bereid zijn te onderhandelen met Oekraïne, maar op een “hoog niveau”. Dat bericht de Russische nieuwssite Ria News. Hiervoor gaf het Kremlin alleen te willen onderhandelen als Oekraïne zou demilitariseren, en een neutrale positie kiest, in plaats van toenadering te zoeken tot het Westen.
- 13.00: Duizenden Tsjetsjeense soldaten zouden klaarstaan om te vertrekken naar Oekraïne en de Krim. Er gaan al sinds gisteren stemmen op dat zij momenteel ook al worden ingezet, weliswaar in kleinere aantallen. De Tsjetsjenen zouden, in tegenstelling tot veel Russen, geen of amper banden hebben met Oekraïners, waardoor zij het gemakkelijker zouden hebben te vechten.
- 12.55: Onderstaande beelden zouden afkomstig zijn uit hoofdstad Kiev. Militair personeel helpt burgers zich te bewapenen, om samen terug te vechten tegen de Russen.
- 12.27: Het Internationaal Strafhof in Den Haag overweegt een onderzoek te starten naar Russische oorlogsmisdaden. “Ik herinner alle betrokken partijen er graag aan dat mijn kantoor een onderzoek kan lanceren naar genocide, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden in Oekraïne”, klonk Karim Khan, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof.
- 12.05: President Volodimir Zelenski zou geëvacueerd zijn naar een bunker. De president bleef tot nu in Kiev, ondanks de nakende dreiging van Russische soldaten in de hoofdstad. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk boden al diplomatiek onderdak voor de president, maar die bleef, omdat hij “de weerstand van het Oekraïense volk moet tonen”.
- 11.54: In de zuid-Oekraïense stad Cherson wordt het Russisch teruggedreven over de Dnjepr. De Russen zijn duidelijk aanwezig in de stad; eerder vandaag nog kon een konvooi worden waargenomen van minstens honderd Russische militaire voertuigen die onderweg waren naar Cherson.
- 11.27: Oekraïne heeft sinds de invasie van Rusland 18.000 wapens uitgedeeld aan reservisten in en rond Kiev. In een gezamenlijke mededeling beloofden Defensieminister Oleksei Reznikov en Valeriy Zaluzhniy, stafchef voor het leger, dat er meer wapens op komst zijn. “Binnenkort ontvangen we extra ondersteuning met moderne wapens en ander materieel van onze partners”, klonk het.
- 11.14: Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken heeft wapens uitgedeeld aan de volksvertegenwoordigers in het parlement. Dat bericht de Wit-Russische media-outlet Nexta. Visegrad 24 berichtte eerder vandaag over Vitali Klytsjko, in een vorig leven nog drievoudig wereldkampioen boksen bij de zwaargewichten en nu burgemeester van Kiev. Hij kondigde aan te zullen vechten voor zijn land, en op volgende foto blijkt dat hij zijn woord houdt.
- 11.04: Rusland heeft zonet aangekondigd dat het zelf economische sancties zal treffen tegen het Westen. “Rusland heeft een vergeldingspakket met sancties opgesteld voor het Westen. De Russische regering kent de zwakke punten”, zegt Valentina Matvienko, voorzitter van het Russische Hogerhuis. Wat die sancties juist inhoudt, is nog niet bekend.
- 10.59: Rusland bant Britse luchtvaartmaatschappijen. Eerder vandaag maakte het Verenigd Koninkrijk bekend dat Britste luchtvaartmaatschappijen niet langer over Oekraïne zou vliegen. Nu stelt Rusland die uitspraak bij: ze mogen ook niet meer in Rusland binnen. Dit is een reactie op een Brits verbod aan het adres van Aeroflot. De grootste lichtvaartmaatschappij werd donderdag meegedeeld dat het niet langer mocht landen op Brits grondgebied.
- 10.48: De Champions League-finale wordt niet langer in Sint-Petersburg gespeeld. De UEFA heeft beslist om, in het licht van de Oekraïne-oorlog, de finale van de internationale voetbalcompetitie te verplaatsen naar Parijs.
- 10.36: Russische Spetsnaz-troepen zouden de stad Melitopol in het zuiden van het land hebben overgenomen. Met de verovering van de stad (centraal op de kaart) en de regio errond, zou Rusland een landbrug kunnen maken tussen de Krim (het schiereiland linksonder) en de separatistische republieken Donetsk en Luhansk (rechtsboven, net voorbij Marioepol).
Als de troepen vanuit de Krim contact maken met de soldaten die de stad Charkov proberen te veroveren, kunnen de 60.000 tot 80.000 Oekraïense soldaten die aan de grens met de republieken vechten, in de tang worden genomen.
- 10.14: In Kiev zijn geweerschoten te horen in de straten waar de belangrijkste overheidsgebouwen zijn gevestigd. Dat bevestigen ook plaatselijke verslaggevers van The Kyiv Independent.
- 10.00: Volgens Mikhail Podolyak, adviseur op het presidentieel kabinet in Oekraïne, lijkt het einddoel van Poetin duidelijk: “Het enige doel is Kiev binnenvallen en de president vermoorden. Zelenski blijft in Kiev, hij moet de weerstand van het Oekraïense volk tonen”.
Eerder toonden het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zich al bezorgd om het lot van de president, Brits premier Boris Johnson stelde zelfs al voor de president onderdak te bieden in zijn land. Zelenski weigerde dat.
- 09.49: Volgens de Britse minister van Defensie Ben Wallace werden op dag één van de Oekraïne-oorlog 450 Russische soldaten gedood. Rusland hield vol dat dat er geen waren.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaf deze ochtend aan dat het om zo’n 800 Russische doden ging, tegenover 137 aan Oekraïense kant.
- 09.24: Al ruim 100.000 Oekraïense burgers zouden op de vlucht zijn. Dat meldt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), dat beklemtoont dat het om een ruime schatting gaat. In Polen kwamen al 15.000 mensen aan, in Moldavië ruim 4.000.
- 09.15: In het zuiden van het land, meer bepaald rond de stad Cherson, is een konvooi van meer dan 100 Russische legervoertuigen onderweg. Verwacht wordt dat de Russen hier een opening willen creëren, en de oostelijke oever van de Dnjepr willen veiligstellen.
- 09.06: Wereldwijd wordt opgeroepen om Rusland uit het SWIFT-bankensysteem te gooien. Het land werkte echter samen met China aan een eigen transactiesysteem.
Lees meer in dit artikel
- 09.00: Russische speciale eenheden zijn gesignaleerd in het hoofdstedelijk district Obolon. Het Oekraïense ministerie van Defensie roept inwoners op om troepenverplaatsingen te signaleren. De strijdvaardige burgers moeten molotovcocktails maken en de Russen ermee bestoken. De vreedzame burgers worden opgedragen in huis te blijven.
- 08.53: Oekraïense legervoertuigen trekken Kiev binnen. Even werd gevreesd dat het om de vermomde Russische kolonne ging, maar die werd ondertussen naar verluidt al geneutraliseerd.
- De situatie in het land omstreeks 7 uur deze ochtend.
In rood: de door Rusland veroverde gebieden.
In geel: de gebieden waar momenteel gevechten aan de gang zijn.
- 08.37: Oekraïne in het offensief: ballistische raketten zouden doel hebben getroffen op de luchtmachtbasis van Millerovo, vlak bij de Russische stad Rostov-aan-de-Don.
- 08.22: Oekraïense en Russische troepen zijn slaags geraakt aan de rand van de hoofdstad. Russische bommenwerper hebben hun lading gelost op Kiev, waarbij al zeker één appartementsblok werd geraakt. De meeste burgers ter plaatse schuilen in metrostations.
- 08:15: Turkije gaat geen Russische schepen blokkeren. Gisteren kreeg het land de vraag van Oekraïne om de Dardanellen af te sluiten, de nauwe zeestraat die de Middellandse Zee verbindt met de Zwarte Zee, om een verdere influx van Russische oorlogsschepen te verhinderen. Turkije beargumenteert dat de Russische schepen hoe dan ook kunnen terugkeren naar hun basis, ook als deze in de Zwarte Zee ligt. Dat bericht The Times of Israel.
- 08/13: Russische troepen konden twee Oekraïense legervoertuigen en uniformen bemachtigen. Ze trekken, gevolgd door een Russisch militair konvooi, naar Kiev. Dat meldt de viceminister van Defensie van Oekraïne.
- 08.05: Oekraïense troepen kunnen een Russische aanval op Chernihiv afweren. De Russische troepen trekken terug en laten in hun vlucht pantserwagens en identificatiedocumenten van soldaten achter.
- 08.00: Russische troepen hebben Vorzel veroverd, een voorstad op 5 kilometer van de hoofdstad.
- 07.58: Afgelopen nacht werd de hoofdstad al veelvuldig bestookt met raketaanvallen. Boven de stad ontplooiden zich dog fights, onderlinge gevechten tussen Russische en Oekraïense gevechtsvliegtuigen.