NAVO stuurt Response Force naar Oost-Europese bondgenoten, wat wil dat zeggen?

Voor het eerst in de geschiedenis van de NAVO zal het bondgenootschap een NATO Response Force uitsturen. Die snel inzetbare troepen dienen vooral als afschrikmiddel en zullen dus niet in Oekraïne zelf ingezet worden. Ook België zal militairen sturen om de internationale troepenmacht bij te staan. Wat wil dat precies zeggen?

De NATO Response Force (NRF) is een multinationale troepenmacht die snel wereldwijd inzetbaar moet zijn. De troepenmacht omvat zowel land-, zee-, als luchteenheden.

  • Als eerste onderdeel wordt de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) ontplooid. Die troepen zijn zo’n 20.000 man sterk en moeten binnen twee tot drie dagen op hun doelbestemming terechtkomen – in dit geval dus de Oost-Europese lidstaten van de NAVO. De VJTF staat onder roterend leiderschap van de verschillende NAVO-bondgenoten, dit jaar voert Frankrijk het bevel over de troepen.
  • Daarna sluiten twee multinationale brigades van de Initial Follow-On Forces Group (IFFG) aan bij die Task Force. Zo’n brigade bestaat gewoonlijk uit 3.200 tot 5.500 troepen. NAVO-topman Jens Stoltenberg maakte niet duidelijk hoe veel troepen er precies worden ingezet bij de ontplooiing aan de oostflank.

Het is de eerste keer dat de NRF ingezet wordt voor een militaire actie. Tot nu toe werden de dynamische NAVO-troepen vooral ingezet voor humanitaire operaties en evacuaties uit rampengebieden.

Oostelijke bondgenoten verdedigen

De ontplooiing van de troepen komt er onder andere op vraag van de oostelijke lidstaten zelf. Die staten – waaronder de Baltische staten, Polen en Roemenië – voelden zich al langer bedreigd door de intense troepenopbouw van Rusland. Nu de Russen Oekraïne zijn binnengevallen, zit de schrik op een nakende invasie er helemaal in.

Daarnaast is de versteviging van de militaire aanwezigheid nabij het oosten een duidelijk signaal naar Poetin dat alle NAVO-leden op één lijn zitten. En dat er naast de economische sancties ook militaire gevolgen kunnen zijn, mocht Poetins expansiedrift niet louter bij Oekraïne blijven.

Om een extreme escalatie van het conflict te vermijden zal de NRF het echter niet wagen om een voet in Oekraïne te zetten, aangezien dat een rechtstreeks conflict met Rusland zou betekenen. Op zoiets is niemand uit.

Belgisch leger

Premier Alexander De Croo heeft vrijdagavond in het VRT-journaal alvast aangekondigd dat België ook troepen zal sturen als deel van de NRF. “We gaan onze verantwoordelijkheid nemen”, zei de premier. “Onze militairen gaan deel uitmaken van de oostflank van de NAVO om duidelijk te maken aan Rusland dat we daar geen millimeter op gaan toegeven.”

Hoeveel Belgische troepen er precies bij de multinationale strijdkrachten zullen aansluiten, is nog niet duidelijk.

(evb)

Meer