Anonymous slaat toe. Het hackerscollectief publiceert data van het Russisch ministerie van Defensie

Afgelopen donderdag verklaarde het hackerscollectief Anonymous de oorlog aan Rusland als een reactie op de invasie van Oekraïne. Het lijkt een reactie te zijn op de eerdere oproep die het Oekraïense ministerie van Defensie deed op verschillende hackforums. 

“Hackers over de hele wereld: richt je op Rusland in de naam van #Anonymous, laat ze weten dat we niet vergeven, we vergeten niets”, zo tweette de groep eerder deze week. Volgens de hackers is de strijd in Oekraïne een gevecht tussen ‘democratie en fascisme’ en niet tussen de NAVO en Rusland.

Persoonlijke informatie gepubliceerd

De groep heeft sinds de oproep niet stilgezeten. Anonymous beweert vrijdagnacht de database van het Russische ministerie van Defensie te zijn binnengedrongen. De hackers hebben vervolgens alle persoonlijke informatie – waaronder telefoonnummers, e-mails en wachtwoorden – van ambtenaren gepubliceerd op Twitter. De originele tweet, met alle informatie, is later echter door Twitter verwijderd, maar gebruikers hebben al een back-up weten te maken.

Verschillende gebruikers op het platform onderzoeken momenteel hoe de informatie gebruikt kan worden om het regime van Poetin te schaden. Aannemelijk is dat de Russische ambtenaren de komende dagen veel spam en malware toegestuurd zullen krijgen.

Bron: screenshot door Cybernews.com

Pornhub blokkeert Russische gebruikers

Gisteren slaagde het hackerscollectief ook erin om verschillende prominente Russische websites uit de lucht te halen, waaronder de website van het Kremlin, het parlement en andere overheidsdiensten. Ook het netwerk van de Russische staatstelevisie RT was het slachtoffer van de groep.

Zelfs de website Pornhub sprak zich uit tegen Rusland. De site blokkeerde Russische gebruikers en begroette ze in plaats daarvan met de Oekraïense vlag en een steunbetuiging aan het land.

Wie is Anonymous?

Anonymous is een wereldwijd gedecentraliseerd hackerscollectief. De groep is bekend geworden door een reeks aanvallen op overheden en organisaties. “Anonymous ben jij. Jij zal je recht op vrije meningsuiting, vrije pers en je universele recht op vrije toegang tot informatie op het internet niet worden ontzegd”, zo luidde een bericht van de groep in 2012. Hackers hadden in het voorgaande jaar verschillende websites van de Egyptische en Tunesische overheid aangevallen, als reactie op de Arabische Lente.

Het collectief is een uitgesproken voorvechter van vrijheid van meningsuiting, vrije pers en anti-censuur.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20