Europese Unie bereidt zich voor om activa van Poetin en Lavrov te bevriezen

De Europese Unie heeft als reactie op het conflict in Oekraïne een pakket sancties aangekondigd die onder meer de Russische economie moeten pijn doen. Volgens de Financial Times zou de EU ook werken aan maatregelen specifiek gericht op de Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Het militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne is nog volop aan de gang. De afgelopen uren was er onder meer sprake van een Russische raketaanval waarbij een kleuterschool en weeshuis zijn geraakt. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen. Ze hebben wel militairen geplaatst in de NAVO-lidstaten aan de grens met Oekraïne. Voorts komen er sancties die Rusland pijn moeten doen.

Sancties tegen Poetin en Lavrov

Volgens enkele bronnen van de Financial Times zou de EU ook werken aan een pakket sancties die specifiek gericht zijn op Poetin en Lavrov. “De ministers van Buitenlandse Zaken zijn van plan zo’n sanctiepakket vanmiddag goed te keuren, samen met een aantal maatregelen tegen Russische banken en de industrie”, aldus de bronnen.

De maatregelen zullen wel geen reisverbod inhouden voor de twee Russische politici. Dit onderstreept de bereidheid van de EU om symbolische diplomatieke opties open te houden. De kwestie werd donderdag ook al besproken door de Europese leiders. Het merendeel, waaronder België, was voorstander van dergelijke maatregelen.

“Poetin is verantwoordelijk”

“Als je ziet welke vreselijke daden er gesteld worden in Oekraïne, en als je kijkt naar de speech van Poetin, dan is het zeer duidelijk dat hij daar zelf voor verantwoordelijk is”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdag. “Dan is het logisch dat je zijn financiën, zijn middelen moet bevriezen en hij dus op de sanctielijst moet staan.”

Rusland afsnijden van SWIFT, een streng beveiligd netwerk dat duizenden financiële instellingen over de hele wereld met elkaar verbindt, blijft één van de sancties waarmee het Westen Rusland het meeste pijn kan doen, maar de EU lijkt nog niet bereid te zijn om die kaart op tafel te leggen.

“Veel collega’s hebben er voor gepleit dat nu al te doen, maar er moet, vinden anderen, eerst onderzoek worden gedaan welke gevolgen dat heeft”, liet de Nederlandse premier Mark Rutte donderdagavond weten.

(evb)

Meer