Vlaams minister Dalle wil Russische staatszender Russia Today uit de ether halen

De Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft contact opgenomen met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om de uitzending van de Russische staatszender Russia Today (RT) stop te zetten.

Dalle kondigt de beslissing aan op Twitter. Volgens de minister verspreidt de Russische zender “desinformatie en propaganda, een krachtig oorlogswapen”.

“Russia Today is een door de Russische Staat gecontroleerde televisiezender die ook in ons land wordt uitgezonden”, schrijft Dalle in een brief aan de VRM. “Het is duidelijk dat zij desinformatie en propaganda verspreiden ter ondersteuning van de Russische strategie in het gewapend conflict in Oekraïne. Daarom ben ik van oordeel dat we niet langer kunnen aanvaarden dat RT door onze dienstverleners wordt verspreid.”

In België is RT te kijken via Telenet. De omroep wil naar eigen zeggen een Russische kijk op de wereld delen, en daarmee het westerse dominante beeld in de berichtgeving doorbreken. De Russische staat is de grootste aandeelhouder van de mediagroep, waardoor critici de zender verwijten een propagandaluik te zijn van het Kremlin.

“Persoonlijk propagandamiddel van Poetin”

Vorige week uitte de Britse minister van Cultuur, Nadine Dorries, ook haar bezorgdheden over de uitzendingen van RT. In een brief aan de Britse mediaregulator Ofcom liet Dorries verstaan dat de zender schadelijke informatie zou verspreiden. Volgens Labour-voorzitter Keir Starmer is de zender een “persoonlijk propagandamiddel van Poetin”. Ofcom bekijkt nu of er reden is om RT van de Britse ether te halen.

Verschillende landen hebben die beslissing al eerder gemaakt. Toen Duitsland begin februari de licentie van RT introk, leidde dat zelfs tot een kleine mediaoorlog tussen Berlijn en Moskou. De zender werd ook in Oekraïne, Letland, Litouwen en Polen van de ether gehaald.

Hoewel de Vlaamse mediaregulator RT wel van het televisiescherm kan verbannen, blijft RT ook actief op het internet, waaronder een YouTube-kanaal en website waar in verschillende talen verslag wordt gebracht.

Meer