Live Beursblog – 8 december 2022 – Business AM

22.09 – Wall Street sluit in het groen

Na een twijfelachtige start van de handelsdag eindigde Wall Street alsnog in het groen. De Dow Jones won 0,55 procent en de S&P500 deed er 0,75 procent bij. De Nasdaq klom 1,15 procent.

Dit was het voor vandaag. Morgen zijn we er opnieuw! Dan komen we onder andere te weten hoe het gesteld is met de Chinese inflatie en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

22.02 – FTC wil overname Activision Blizzard blokkeren

De Federal Trade Commission stapt naar de rechter om de overname van Activision Blizzard van 69 miljard dollar door Microsoft te blokkeren. Dit meldde de toezichthouder donderdag. 

De overname zou “Microsoft in staat stellen concurrenten van zijn Xbox-gameconsoles en zijn snelgroeiende abonnementsinhoud en cloud-gamingactiviteiten te onderdrukken”, meent de FTC. Met de rechtszaak wil de toezichthouder “voorkomen dat Microsoft controle krijgt over een toonaangevende onafhankelijke gamestudio en deze gebruikt om de concurrentie in meerdere dynamische en snelgroeiende gamingmarkten te schaden.”

Activision Blizzard CEO Bobby Kotick sprak donderdag in reactie op de aankondiging van de FTC zijn vertrouwen uit in de overname. In een brief aan werknemers gaf de topman aan dat hij verwacht dat deze gewoon zal worden afgerond.

Blizzard heeft de handelsdag 1,5 procent lager afgesloten en Microsoft won 1,25 procent.

21.04 – FDA keurt coronavaccin Pfizer en Moderna goed voor kinderen vanaf zes maanden

De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft de bijgewerkte vaccins van Moderna en PfizerBioNTech goedgekeurd om te gebruiken bij kinderen vanaf zes maanden. “We moedigen ouders en verzorgers van degenen die daarvoor in aanmerking komen aan om dit te overwegen – vooral nu we de feestdagen en wintermaanden ingaan, waardoor we meer tijd binnenshuis zullen doorbrengen”, aldus Robert M. Califf, Commissaris van de FDA.

Een uur voor de sluiting van Wall Street noteert Moderna 2,8 procent in de plus en staat Pfizer op een winst van 2,65 procent. BioNTech wint zelfs 4,8 procent.

20.32 – Amerikaanse grootbanken verwachten een bescheiden recessie in 2023

De Amerikaanse grootbanken zijn ervan overtuigd dat de Verenigde Staten in 2023 in een recessie zullen belanden. “Maar het zal geen recessie zijn zoals in 2008”, aldus Jay Bryson, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Wells Fargo. Lees er alles over op onze site.

19.43 – Musk wordt gedagvaard omdat hij meer vrouwen dan mannen zou ontslagen hebben

Er is opnieuw een rechtszaak aangespannen tegen Twitter naar aanleiding van de recente ontslagronde bij het socialemediabedrijf. Volgens de aanklacht, die is ingediend bij een federale rechtbank in San Francisco, zou Musk veel meer vrouwen dan mannen op straat hebben gezet. Zo zou hij 57 procent van de vrouwelijke werknemers de laan hebben uitgestuurd, tegenover 47 procent van de mannelijke werknemers.

Elon Musk. (Getty)

19.02 – DEME wint kabelcontract

Een consortium van DEME en LS Cable & System heeft van Vattenfall een contract gekregen voor het Norfolk Vanguard windmolenpark.

Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop, de fabricage en het testen van ongeveer 180 kilometer HVDC exportkabels voor de onshoreroute en ongeveer 320 kilometer voor de offshoreroute voor de volledige Norfolk Offshore Wind Zone en de aansluiting op het elektriciteitsnet aan land.

DEME gaf geen financiële details, maar meldde dat het om een omvangrijk contract gaat. Dat betekent een opdrachtwaarde voor DEME van 50 tot 150 miljoen euro.

18.51 – Nieuwe steunaanvragen VS licht omhoog

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 3 december licht gestegen. Dat blijk uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 4.000 tot 230.000, wat in lijn ligt met de verwachtingen van economen. Het cijfer van een week eerder werd met 1.000 opwaarts bijgesteld naar 226.000.

18.16 – Beste bancaire spaarboekje brengt nu 1,5 procent op

Er lijkt maar geen einde te komen aan de renteverhogingen voor de spaarboekjes. Santander Consumer Bank had een tijdje het beste (bancaire) spaarboekje op de markt, maar de internetbank moet nu de duimen leggen voor Aion Bank. Die bank verhoogt de rente op één van haar spaarboekjes tot 1,5 procent. Lees er alles over op onze site.

17.39 – Bel20 verliest terrein

De Eurostoxx50 boekte vandaag een winst van 0,2 procent. De Bel20 liet dan weer 0,45 procent liggen.

 • ArgenX was met een stijging van 1,75 procent de sterkhouder van de Belgische sterindex.
 • KBC was het kneusje van de klas. De grootbank verloor 3,2 procent.
 • Buiten de Bel20: De Nationale Bank van België (NBB) veerde heel licht op na de pandoering die het gisteren had gekregen (-17 procent). De monetaire instelling won 0,9 procent.

17.21 – Exxon Mobil breidt aandeleninkoop fors uit

xxon Mobil heeft nieuwe plannen gepresenteerd, waaronder het terugkopen van eigen aandelen en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Het energiebedrijf breidt zijn aandeleninkoopprogramma uit van 30 naar 50 miljard dollar tot en met 2024. Het nieuwe bedrijfsplan moet ervoor zorgen dat de winst en de kasstroom in 2027 is verdubbeld ten opzichte van 2019. Verder verwacht Exxon dat de productie van zijn upstream tak tegen 2027 uitkomt op 4,2 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een groei van 500.000 vaten per dag.

In 2023 blijft de productie vermoedelijk stabiel rond 3,7 miljoen vaten per dag, uitgaande van een Brent-olieprijs van 60 dollar, aldus Exxon, dat volgend jaar tussen de 23 en 25 miljard dollar denkt te investeren.

Het bedrijf trekt tot 2027 ook 17 miljard dollar uit voor duurzaamheidsinitiatieven die een lagere CO2-uitstoot bevorderen.

16.33 – Lek Canadese oliepijplijn stuwt olieprijzen

Het Canadese TC Energy heeft donderdag zijn Keystone-pijpleiding stilgelegd vanwege een lek. Ongeveer 20 mijl ten zuiden van Steele City in Nebraska werd woensdagavond een lek geconstateerd in de oliepijpleiding, die een capaciteit van 622.000 vaten per dag heeft. TC Energy meldde dat conform de protocollen de pijplijn is stilgelegd en onderzoekt wat er aan de hand is.

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie noteert op de New York Mercantile Exchange 4,1 procent hoger op 74,98 dollar per vat.

15.38 – Wall Street opent voorzichtig in het groen

Na het luiden van de Amerikaanse openingsbel noteert de Dow Jones 0,4 procent in de plus en staat de S&P500 op een winst van 0,25 procent. De Nasdaq doet er 0,1 procent bij.

15.27 – Michael O’Leary (61) nog zeker tot 2028 aan de stuurknuppel van Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft het lopende contract van zijn jarenlange CEO Michael O’Leary met vier jaar verlengd, tot 2028. Als hij bepaalde financiële doelstellingen haalt, wordt hij beloond met opties. Haalt hij die niet, krijgt hij alleen zijn basissalaris, zegt Ryanair nog.

Ryanair Group-CEO Michael O’Leary -Getty Images

14.42 – ING-strateeg: “Beleg defensief”

ING-beursstrateeg Steven Vandepitte (foto) raadt in de eindejaarsvooruitzichten van de bank de beleggers aan om nog steeds defensief te denken.

“Hoewel de waarderingen van aandelen al flink zijn teruggevallen, zijn ze nog geen koopjes, vooral omdat de winstramingen voor 2023 blijven dalen”, zegt hij. Lees verder

13.50 – OESO: “Outlook blijft zwak”

De landenorganisatie OESO ziet nog altijd een groeivertraging voor het gros van de aangesloten landen, met uitzondering van Japan. Dat blijkt uit de meest recente metingen van de eigen indicatoren die de denktank samenstelt.

 • Deze duidden volgens de OESO alleen voor Japan op een stabiele groei voor de economie.
 • In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk en Italië is op basis van verzamelde gegevens uit november van dit jaar de komende tijd sprake nog altijd sprake van een groeivertraging.
 • Voor de industrie van China werd een stabiele groei bevestigd in de zogeheten Composite Leading Indicators.
 • India en Brazilië lijken daarentegen alweer aan groeivaart te moeten inleveren.

12.02 – Kankerbestrijder IBA uitblinker op rustige Brusselse beurs

De Brusselse beurs doet het vandaag rustig aan. De Bel20 handelt op 3.687,73 punten, een half procent koersverlies.

 • In de Bel20-index is D’Ieteren de trekker met een bescheiden koerswinst van 0,8 procent. Argenx volgt met 0,7 procent en indexzwaargewicht AB InBev stijgt 0,4 procent. KBC en Elia leveren bijna 2 procent in.
 • In de Bel Mid stijgt IBA zowat 8 procent. IBA presenteerde een groot Spaans contract van 217 miljoen euro (zie post van 08.57). De analist van ING sprak van het grootste contract ooit voor de protonspecialist.

11.31 – Hoe is het nog met oude beurssensatie GameStop?

GameStop, de beurshype van 2021, kent een veel minder spectaculair jaar 2022. De Amerikaanse retailer van computerspellen verloor dit jaar 41 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet dalen, maar ook het verlies werd kleiner.

 • De kwartaalomzet daalde naar 1,3 miljard dollar, tegenover 1,2 miljard dollar een jaar eerder.
 • Het nettoverlies kwam uit op 94,7 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 105,4 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.
Getty Images

10.50 – De favorieten van KBC Securities

De analisten van KBC Securities hebben zes nieuwe namen op hun favorietenlijst gezet. Het gaat om Ackermans & Van Haaren, Adyen, Aedifica, Argenx, Fagron en TKH Group.

De lijst bestond al uit tien namen: Ageas, Ahold Delhaize, Bekaert, D’Ieteren, Kinepolis, Materialise, TINC, UCB, Umicore en VGP. In deze tien aandelen blijft KBC Securities geloven voor 2023.

09.33 – Betaalspecialist POM wordt deel van Nederlandse groep Mail to Pay

De fintechbedrijven POM en Mail to Pay kondigen hun fusie aan. Juridisch gaat het om een overname van POM door Mail to Pay.

 • De vroegere aandeelhouders van POM worden wel ook aandeelhouder van Mail to Pay en zowel het Belgische management als het merk blijft behouden.
 • POM zette onlangs zijn betaalapp stop bij gebrek aan succes en zet nu in op betalen via QR-codes en e-mail.
 • “Dankzij de samensmelting van POM en Mail to Pay kunnen we de snelheid waarmee we innovaties lanceren vergroten”, zegt Tom Totté, mede-oprichter van POM, in het persbericht.
 • Er wordt onder meer gedacht aan een oplossing tegen betaalfraude via phishing, in samenwerking met Bancontact Payconiq.

09.07 – Lichtrode start voor Brusselse sterindex

De Bel20 koerst na de openingsbel 0,1 procent lager.

08.57 – Protontherapiespecialist IBA tekent Spaans monstercontract

De Belgische marktleider in protontherapie, waarmee gericht kanker kan worden behandeld, heeft een contract getekend met het Spaanse ministerie voor Gezondheid voor de levering van 10 protonsystemen, meldt ABM.

 • Het contract vertegenwoordigt een waarde van 217 miljoen euro, exclusief belastingen, voor de systemen die op negen verschillende locaties in Spanje zullen worden geïnstalleerd.

08.48 – “FTX-oprichter SBF wordt onderzocht voor manipulatie van de cryptomarkt”

De New York Times meldt dat Sam Bankman-Fried (SBF), de voormalige CEO van de omgevallen cryptobeurs FTX, onderzocht wordt door Amerikaanse federale aanklagers. De aanklagers willen nagaan of SBF de koersen van cryptomunten TerraUSD en Luna heeft gemanipuleerd in het voordeel van FTX en zijn gelieerde handelsonderneming Alameda Research, schrijft de Times.

08.45 – Amerikaanse fanmail voor Europese olie-aandelen

07.27 – Japanse economie krimpt minder hard dan verwacht

De Japanse economie is in het derde kwartaal van dit jaar op een geannualiseerde basis met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo bericht ABM

 • De eerdere meting, die dateert van half november, wees nog op een krimp met 1,2 procent.
 • Op kwartaalbasis was er sprake van een krimp van 0,2 procent. 

06.49 – Vijfde rode handelsdag op rij in New York

Goedemorgen!

December 2022 ontpopt zich ook voor beleggers als koude maand: Wall Street besloot de vijfde handelsdag op rij met rode cijfers.

 • Zo sloot de brede beursindex S&P 500 0,19 procent lager af.
 • De Dow Jones eindigde vrijwel status quo.
 • Techindex Nasdaq verloor 0,51 procent.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.