GameStop, beurshype van 2021, lanceert marktplaats voor die andere beleggersrage van vorig jaar

Gamewinkelketen GameStop kondigde maandag het langverwachte debuut aan van zijn online marktplaats voor non-fungibele tokens, of: NFT’s. Het bedrijf, dat de laatste jaren worstelt om de verliezen binnen de perken te houden, gold vorig jaar verrassend als één van de populairste aandelen onder kleine beleggers.

GameStop’s NFT-platform is nu in bètaversie toegankelijk voor het grote publiek, meldt het zakenmedium CNBC. Gebruikers kunnen hun eigen crypto-wallet erop aansluiten, zegt GameStop in een persbericht. Bedoeling is, zoals het een NFT-marktplaats betaamt, dat nifties erop gekocht, verkocht en verhandeld worden. Na verloop van tijd zal de marktplaats ook andere functies, zoals Web3-gaming, aanbieden.

Ter herinnering (want de hype lijkt een beetje uitgedoofd): NFT’s zijn unieke, onvervangbare, meestal digitale items van waarde die gebruikers online kopen en verkopen. Ze maken gebruik van blockchaintechnologie om een digitaal eigendomsrecord bij te houden, volledig vergelijkbaar met cryptomunten. De digitale activa werden voor het eerst gelanceerd op Ethereum, dezelfde blockchain die het token Ether ondersteunt, en tot op de dag van vandaag kunnen de meeste NFT’s alleen worden aangekocht met Ether.

GameStop ziet zijn uitbreiding naar de cryptowereld als een investering in een digitale toekomst. Het bedrijf probeert zo ook investeerders voor zich te winnen die het hebben afgeschreven als een archaïsche keten met te veel winkels in verouderde Amerikaanse winkelcentra. GameStop had op 29 januari in totaal 4.573 winkels, waarvan 3.018 in de Verenigde Staten.

Short squeeze

Vorig jaar trok GameStop alle aandacht naar zich toe toen beleggers de aandelenkoers van het bedrijf de hoogte hadden ingejaagd. Op het hoogtepunt was het aandeel 480 dollar waard. Ter vergelijking: bij de start van 2021 betaalde je iets meer dan 18 dollar voor een aandeel van GameStop. Een leger Reddit-beleggers had in januari van dat jaar een short squeeze op gang getrokken. Op die manier wilden zij shorters uit de markt prijzen. Die zagen zich door de stijgende aandelenkoersen genoodzaakt om hun shortposities te verkleinen.

De detailhandelaar heeft de laatste jaren echter moeite om de verliezen binnen de perken te houden. Deels door zijn underdog-status, deels door het jeugdsentiment van gamers, kon de firma op de sympathie van kleine beleggers rekenen, en verwierf het aandeel GameStop de status van meme-aandeel.

Maar de rode cijfers blijven confronterend. Zo rapporteerde GameStop in de periode van februari tot eind april dit jaar een nettoverlies van 157,9 miljoen op een omzet van 1,38 miljard dollar. Een jaar eerder boekte het bedrijf een nettoverlies van 66 miljoen dollar op 1,27 miljard dollar aan inkomsten.

De onderneming heeft ook geen financiële vooruitzichten gegeven sinds het begin van de coronapandemie. CEO Matt Furlong zei in maart dat GameStop investeringen moet doen om de klantenbinding te bevorderen en zijn brand opnieuw op te bouwen. Dat zou op de winstgevendheid hebben gewogen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20