“Kleine beleggers verloren intussen al het geld dat ze tijdens de pandemie hebben verdiend”

Vele Amerikaanse particuliere beleggers hebben tijdens de pandemie enorme winsten gemaakt door groot in te zetten op tech-aandelen, zoals chipmaker AMD en elektrische wagenfabrikant Nio, of meme-aandelen, zoals de noodlijdende cinemaketen AMC. Maar ze zijn het nu allemaal kwijt sinds de Amerikaanse centrale bank de grootste renteverhoging in 22 jaar heeft doorgevoerd. Dat stelt een notitie van zakenbank Morgan Stanley, die door de nieuwssite Bloomberg is ingezien.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat ze thuis zaten en er weinig andere dingen waren om hun geld aan uit te geven, begonnen veel Amerikanen tijdens de pandemie actief te beleggen op de aandelenmarkten. Dit leger van retailhandelaren werd aangetrokken door snelgroeiende techbedrijven en zogenaamde meme-aandelen. Tot de populairste aandelen in 2021 behoorden Apple, AMD, Nio, Tesla en bioscoopketen AMC. Maar: "what goes up, must come down".

Het trading team van Morgan Stanley oppert dat particuliere beleggers nu op exact dezelfde stek zijn aanbeland als het aanvangspunt van hun beleggingsreis, in januari 2020. Tech-aandelen deden het bijzonder goed in 2020 en in de eerste helft van 2021, omdat overheden en centrale banken geld in de economieën pompten. Dergelijk beleid dirigeerde beleggers naar de meer speculatieve uithoeken van de markt.

…en toen kwam de Fed

Maar de maatregelen van de Federal Reserve om de rente agressief te verhogen, hebben een einde gemaakt aan het goedkoopgeldtijdperk. Dit is de grootste oorzaak van de dramatische daling van tech- en meme-aandelen, die recent de beurzen bloedrood kleurde.

Nio is met ongeveer 74 procent gedaald ten opzichte van de piek in juni 2021; AMD is 45 procent gekelderd ten opzichte van de recordhoogte in november; en Tesla ging 34 procent in het rood sinds het knalde in dezelfde maand. De techindex Nasdaq is meer dan 25 procent gezakt sinds z’n hoogtepunt in december.

Particuliere beleggers kochten in april voor 14 miljard dollar aan aandelen. Volgens Morgan Stanley is dat de op één na traagste stijging sinds het einde van 2020. Uit gegevens van de bank bleek dat amateur-beleggers steeds vaker pessimistische put-opties aanschaffen – die profiteren van dalende aandelen – in plaats van optimistische calls.

WallStreetBets

Het is een monumentale terugval ten opzichte van vorig jaar. Toen verenigden kleine beleggers zich op Reddit-fora om methodes te bespreken om professionele beleggers uit shortposities te dringen, en om op andere manieren de orde van Wall Street omver te werpen.

Particuliere beleggers waren op een bepaald moment goed voor ongeveer 24 procent van de totale aandelenhandel, volgens een schatting van Bloomberg Intelligence. Door hun invloed werd het Reddit-forum WallStreetBets must-read-materiaal voor iedereen die informatie verzamelde over de aandelenmarkten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20