Bestuursleden Federal Reserve jagen de beurzen angst aan: een nog snellere verstrakking van het geldbeleid wordt niet uitgesloten, integendeel

De aandelenmarkten krijgen het op dit moment zwaar te verduren. De afgelopen dagen hebben verschillende bestuursleden van de Federal Reserve geopperd dat een snellere verstrakking van het monetaire beleid nodig is om de torenhoge inflatie te bekampen.

Na de jongste rentevergadering van de Federal Reserve zei de voorzitter Jerome Powell dat er in totaal zeven renteverhogingen zullen komen dit jaar, waarvan één (25 basispunten) vorige maand al werd aangekondigd. Die verhogingen moeten ervoor zorgen dat de geldontwaarding aan kracht verliest. Maar de afgelopen dagen hebben verschillende bestuursleden van de Fed geopperd dat er meer zal nodig zijn.

Een duif als pleitbezorger voor strakker beleid

Lael Brainard, een bestuurslid van de Federal Reserve, zei dinsdag tijdens een toespraak tot de centrale bank in Minneapolis dat renteverhogingen onvoldoende zijn om de inflatie te temperen. Dat moet volgens haar gebeuren in combinatie met een snelle inkrimping van de balans. Zij is een voorstander om daar in mei al met te starten. De Amerikaanse centrale bank heeft sinds de start van het opkoopprogramma bijna 9 biljoen dollar aan schuldpapier opgekocht.

“Omdat het economische herstel veel sterker is dan in de vorige cyclus verwacht ik dat de balans aanzienlijk sneller zal krimpen dan tijdens de vorige cyclus”, klonk het. “Die versnelde afbouw zal bijdragen tot een verdere verkrapping van het monetaire beleid, bovenop de verwachte verhogingen van de beleidsrente.”

De opmerkingen van Brainard zijn opvallend omdat zij doorgaans als een “duif” wordt beschouwd. Dat begrip wordt gebruikt voor een bestuurslid van een centrale bank die een voorkeur heeft voor een soepel geldbeleid. Ze lijkt nu dus het geweer van schouder te hebben veranderd.

Brainard krijgt steun van andere sleutelfiguren

Intussen hebben ook andere sleutelfiguren bij de Fed zich uitgesproken voor een snellere verstrakking van het beleid. Patrick Harker, voorzitter van de centrale bank in Philadelphia, is daar één van. “De inflatie is gedurende de afgelopen 40 jaar nog nooit zo hoog geweest en dat maakt mij zorgen”, aldus Harker. “”Het komt erop neer dat een genereus begrotingsbeleid, verstoringen in de toeleveringsketen en een soepel monetair beleid de inflatie veel hoger hebben gedreven dan ik – en mijn collega’s in het [Federal Open Market Committee] – comfortabel vinden.”

Ook Mary Daly, voorzitter van de centrale bank in San Francisco, acht een snelle verstrakking van het geldbeleid noodzakelijk. “Een hoge inflatie is net zo schadelijk als geen job hebben”, zei ze dinsdag tijdens een toespraak voor de Native American Finance Officers Association. Ze zei meermaals dat de rentes dit jaar sneller verhoogd zullen worden.

2,5 procentpunten in 2022

De markten verwachten dat de rente dit jaar in totaal met 2,5 procentpunten verhoogd zal worden. We mogen overigens niet vergeten dat Powell een tweetal weken geleden de deur op een kier heeft gezet om de komende maanden de rente telkens te verhogen met 50 basispunten, in plaats van de gebruikelijke 25 basispunten.

De boodschap van Brainard en de andere bestuursleden heeft hoe dan ook een duidelijke weerslag gehad op de beurzen. De Nasdaq heeft dinsdag de handelsdag afgesloten met een verlies van 2,2 procent. Na het luiden van de openingsbel vandaag schoot de techindex 2,1 procent lager. We zien dezelfde taferelen bij de andere Amerikaanse indexen. De Dow Jones noteert op het moment van dit schrijven 0,7 procent in het rood, na een verlies van 0,8 procent dinsdag.

Ook de Europese koerstabellen kleuren rood. De Bel20 heeft de handelsdag vandaag 2 procent in het rood en de Eurostoxx50 tekende een verlies op van 2,55 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20