Gaat de Federal Reserve de rente de komende maanden sneller verhogen dan verwacht?

Na de jongste rentevergadering kondigde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, aan dat de rente dit jaar waarschijnlijk zeven keer wordt opgetrokken. Tot nu toe werd verwacht dat de rente telkens met 25 basispunten zou worden opgetrokken, maar Powell zet de deur open voor verhogingen met 50 basispunten.

Zoals verwacht heeft de Federal Reserve tijdens de jongste rentevergadering beslist om de rente te verhogen met 25 basispunten. Powell kondigde tijdens de persconferentie achteraf aan dat er dit jaar waarschijnlijk nog zes verhogingen zullen volgen. Tot nu toe werd verwacht dat de Fed traditiegetrouw de rente telkens met 25 basispunten zou optrekken, maar nu blijkt dat de toezichthouder bereid is om een versnelling hoger te schakelen.

Terugkeer naar prijsstabiliteit

In een toespraak voor de bedrijfseconomenvereniging NABE maandag kondigde Powell aan dat een verhoging met 50 basispunten de komende maanden noodzakelijk kan zijn om de inflatie te temperen. “De arbeidsmarkt staat stevig in haar schoenen, maar de inflatie is veel te hoog”, klonk het.

“Wij zullen de nodige stappen zetten om te zorgen voor een terugkeer naar prijsstabiliteit,” zei hij. “Als wij tot de conclusie komen dat het gepast is om agressiever op te treden door de rente met meer dan 25 basispunten te verhogen, dan zullen wij dat doen. En als we besluiten dat we verder moeten gaan dan de gebruikelijke neutrale maatregelen en een restrictiever beleid moeten voeren, dan zullen we dat ook doen.”

Impact coronacrisis

De voorzitter van de Fed benadrukte nogmaals dat de inflatiedruk voornamelijk het gevolg is van de coronapandemie. Het aanbod kan de toegenomen vraag niet bijbenen sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen wereldwijd. Hij gaf toe dat de Fed-functionarissen en veel economen “sterk onderschat” hebben hoe lang die druk zou aanhouden. Powell heeft zelf tot het najaar van 2021 volgehouden dat de hoge inflatie tijdelijk is.

Ook de de oorlog in Oekraïne zwengelt de inflatie verder aan. Normaal hebben dergelijke gebeurtenissen geen impact op het beleid van de Federal Reserve, maar Powell erkende maandag dat de centrale bank de situatie van dichtbij opvolgt. “In normale tijden, wanneer werkgelegenheid en inflatie dicht bij onze doelstellingen liggen, zou het monetaire beleid een korte uitbarsting van inflatie als gevolg van schokken in de grondstoffenprijzen door de vingers zien”, klonk het. “Het risico neemt echter toe dat een langere periode van hoge inflatie de langetermijnverwachtingen onaangenaam zou kunnen opdrijven, wat de noodzaak onderstreept om snel te handelen.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20