Reddits favoriete meme-aandeel AMC wordt opnieuw geshort: wie is de belager?

Odey Asset Management, een Londens hedgefondsbedrijf dat werd opgericht door trader Crispin Odey, speculeert op een ernstige daling van de aandelen van bioscoopketen AMC Entertainment. Dat liet het optekenen door de Financial Times. Het zwaar door de pandemie geraakte AMC was een van de populairste “meme-aandelen” van het jaar.

Waarom is dit belangrijk?

AMC werd een van de meest besproken “meme-aandelen” dit jaar, naast die van consolesverkoper GameStop. Het begrip “meme-aandeel” werd eind januari geïntroduceerd toen beleggers massaal aandelen van bedrijven waarvan de toekomst niet bepaald rooskleurig was, hebben gekocht. Ze deden dat om shorters, beleggers die inspelen op een koersdaling (zoals hier Odey Asset Management), uit de markt te prijzen. Door de stijgende koersen werden ze gedwongen hun posities van de hand te doen om gigantische verliezen te vermijden.

Het bedrijf, dat ongeveer 4,1 miljard dollar beheert, nam onlangs een shortpositie in portefeuilles die worden beheerd door James Hanbury.

De vermogensbeheerder heeft ongeveer 1,5 miljard dollar aan activa in zijn fondsen. Hij meent dat de sterke toename van aankopen door de detailhandel “grote verstoringen” in de aandelenkoers van de bioscoopketen heeft veroorzaakt.

De invloed van particuliere beleggers is een van de factoren die hebben geleid tot “een aantal belangrijke verstoringen” en een aantal “interessante shortmogelijkheden” op de markten, aldus Hanbury in een brief aan beleggers.

AMC

Tijdens twee koopgolven zijn kleine beleggers, via coördinatie op online forums zoals Reddit, erin geslaagd de prijs van AMC op te schroeven van 2 dollar eind vorig jaar tot ongeveer 20 dollar eind januari. De aandelen vielen daarna terug, maar eind mei begonnen ze weer te stijgen. In juni gingen ze kortstondig nog eens boven de 65 dollar.

AMC ging de pandemie in met meer dan 4,5 miljard dollar schuld en meer dan 450 miljoen dollar aan uitgestelde leasebetalingen, maar de stijgende aandelenkoers heeft het bedrijf geholpen aan geld te komen en de coronacrisis te overleven. Vorige maand schrapte het bedrijf plannen voor een verdere kapitaalverhoging na feedback van beleggers.

Meme-aandelen zijn een grote uitdaging gebleken voor hedgefondsen die er dit jaar tegen gewed hebben. Hoewel shortselling grote winsten kan opleveren wanneer aandelen dalen, kunnen overvolle posities moeilijk te verlaten zijn en zijn de verliezen theoretisch onbeperkt.

Zo hielpen kleine beleggers in meme-aandelen in januari Melvin Capital aan een verlies van 53 procent. White Square Capital, een ander fonds dat tegen GameStop inzette, heeft onlangs zijn hoofdfonds gesloten, meldde de FT.

Lees ook: AMC en GameStop krijgen gezelschap: nieuwste meme-aandeel is een piepklein Deens biotechbedrijf

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20