Forse stijging AMC doet insiders op de verkoopknop drukken

Het aandeel van de Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment is sinds begin mei met ruim 460 procent gestegen tot 55 dollar. Een nieuwe short squeeze geeft het aandeel vleugels. De forse stijging doet insiders op de verknoopdruk drukken, leert een analyse van het analysebedrijf InsiderScore.

Waarom is dit belangrijk?

De meme-aandelen, zoals GameStop en AMC Entertainment, vallen opnieuw in de smaak van de particuliere beleggers. Het begrip ‘meme-aandeel’ werd eind januari geïntroduceerd toen beleggers massaal aandelen van bedrijven waarvan de toekomst niet bepaald rooskleurig was hebben gekocht. Ze deden dat om shorters, beleggers die inspelen op een koersdaling, uit de markt te prijzen. Door de stijgende koersen werden ze gedwongen hun posities van de hand te doen om gigantische verliezen te vermijden.

De meme-aandelen liggen al enkele weken opnieuw goed in de markt. Na de short squeeze eind januari vinden de beleggers wederom hun weg naar onder meer GameStop, Blackberry en AMC Entertainment. De koersen van die aandelen zitten sinds halverwege mei in de lift.

Stevige stijging voor AMC

De stevigste stijging staat deze keer niet op naam van GameStop, maar op die van AMC Entertainment. Sinds begin mei is het aandeel van AMC Entertainment gestegen met ruim 460 procent tot 55 dollar. De stijging bij GameStop gedurende diezelfde periode is ‘beperkt’ gebleven tot 72 procent. Het aandeel van GameStop is nu 280 dollar waard.

De opvallende stijging van de Amerikaanse cinemaketen heeft meerdere insiders op de verkoopknop doen drukken. Sinds 28 mei hebben zeven insiders minstens een deel van hun AMC-aandelen verkocht. Die werden verkocht voor 27,42 à 62,67 dollar, afhankelijk van de dag waarop er gehandeld werd. Dat blijkt uit cijfers van InsiderScore.

‘Het is duidelijk dat de AMC-insiders hun kans zagen om mooie rendementen te realiseren door een deel van hun aandelen te verkopen. Dergelijk waarderingen werden een aantal maanden geleden niet voor mogelijk gehouden’, aldus Ben Silverman, onderzoeksdirecteur bij InsiderScore.

Meer verkopers dan voorgaande jaren

Als we naar de insidertransacties van dit jaar kijken, merken we dat er in totaal al twaalf insiders een deel van hun aandelen hebben verkocht. Negen insiders hebben dat dit kwartaal gedaan, en de andere drie hebben in het eerste kwartaal al enkele aandelen van de hand gedaan. AMC Entertainment is eind januari ook hoger geschoten na een eerste short squeeze. Tussen 4 en 29 januari was het aandeel gestegen met 560 procent tot 13,25 dollar.

Het aantal insiders dat aandelen verkoopt ligt opvallend hoog in vergelijking met de voorgaande jaren. Zo waren er in 2020 geen insiders die aandelen hebben verkocht. Tussen 2017 en 2019 stond de teller op drie. Voor 2021 ligt dat aantal nu al vier keer zo hoog.

Insiders zijn in de Verenigde Staten verplicht om hun transacties kenbaar te maken aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die bekendmaking moet ten laatste twee werkdagen na de transactie gebeuren.

AMC Entertainment heeft ondertussen zelf al aandelen verkocht om extra cash op te halen. Vorige week heeft de cinemaketen via twee operaties 20 miljoen aandelen verkocht, ter waarde van 800 miljoen dollar. Het bedrijf heeft al laten weten dat het tot 25 miljoen extra aandelen op de markt wil brengen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20