Topman van beurssensatie AMC vraagt toestemming aandeelhouders om 25 miljoen aandelen extra uit te geven

Na eerder deze week al miljoenen aandelen te hebben verkocht, vraagt de Amerikaanse cinemaketen AMC Entertainment, bij monde van de CEO Adam Aron, aan de aandeelhouders de toestemming om 25 miljoen aandelen uit te geven.

De bioscoopgroep heeft een hectische week achter de rug. Deze week werd duidelijk dat er opnieuw een legertje Reddit-beleggers hun zinnen had gezet op de bekende memeaandelen, zoals GameStop en vooral AMC Entertainment. Het aandeel van AMC was tussen dinsdag en donderdag maar liefst met 103 procent gestegen tot 64,7 dollar.

Forse daling

Donderdag volgde een forse daling. Het aandeel verloor na slechts enkele minuten ruim 30 procent. Die daling was zodanig stevig dat de handel even werd stilgelegd. Op het einde van de handelsdag was de Amerikaanse cinemaketen erin geslaagd om dat verlies gedeeltelijk weg te werken. AMC Entertainment heeft donderdag de beursdag 18 procent in het rood afgesloten.

Aanleiding voor de hectische handelsdag was het bericht dat de bioscoopketen 11,5 miljoen aandelen, ter waarde van 587 miljoen dollar, had verkocht. Eerder deze week had de cinemaketen ook al voor 230 miljoen dollar aan aandelen verkocht aan het hefboomfonds Mudrick Capital. Dat fonds deed de aandelen binnen enkele uren opnieuw van de hand.

AMC had ook meteen een boodschap klaar voor het leger Reddit-beleggers die verantwoordelijk is voor de stevige koersstijging sinds begin dit jaar. ‘Onze beurskoers en het handelsvolume ondervinden aanhoudende volatiliteit waardoor kopers aanzienlijke verliezen kunnen lijden’, luidde de waarschuwing in de aanvraag voor de verkooptransactie bij de beurswaakhond SEC.

Nieuwe aandelen uitgeven

Na de verkooptransacties eerder deze week heeft AMC Entertainment plannen om 25 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Dat heeft de CEO gezegd in een interview met Trey’s Trades, een YouTubekanaal met zo’n 287.000 volgers, waarvan veel aandeelhouders van AMC Entertainment.

Tijdens het interview probeerde hij de aandeelhouders te overtuigen om de uitgifte goed te keuren. ‘Als u ons de middelen (lees: aandelen) geeft om extra waarde te creëren voor AMC-aandeelhouders, kunnen we dat doen’, aldus Aron. ‘Als we dit instrument niet hebben, maakt u het voor ons veel moeilijker om aantrekkelijke kansen te grijpen waar we allemaal van kunnen profiteren.’

Aron heeft in het verleden ook al eens de toestemming gevraagd om 500 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. De aandeelhouders weigerden toen om op het aanbod in te gaan. Bij een goedkeuring zou het bedrijf de aandelen niet mogen verkopen voor 2022.

De CEO herhaalde dat het bedrijf een aantal overnamemogelijkheden bekijkt, waaronder het opkopen van verschillende theaterlocaties van ArcLight en Pacific die tijdens de pandemie werden gesloten, en dat het daarvoor fondsen zal gebruiken die via de verkoop van aandelen worden verzameld. Hij zei ook dat het geld zou kunnen worden gebruikt om schulden af te lossen, rentekosten te verlagen of miljoenen aan onbetaalde huur te betalen.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20