Renteverhogingen blijven elkaar opvolgen: beste spaarboekje brengt nu 1,5 procent op

Er lijkt maar geen einde te komen aan de renteverhogingen voor de spaarboekjes. Santander Consumer Bank had een tijdje het beste (bancaire) spaarboekje op de markt, maar de internetbank moet nu de duimen leggen voor Aion Bank. Die bank verhoogt de rente op één van haar spaarboekjes tot 1,5 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) geeft de commerciële banken meer ruimte om hun spaarders een hogere vergoeding uit te betalen. Ze krijgen immers zelf een rente wanneer ze geld stallen bij de nationale centrale banken, zoals de Nationale Bank van België (NBB). Voor de zomervakantie moesten de financiële instellingen nog een strafrente betalen.

In het nieuws: Aion Bank heeft de rente op de spaarboekjes verhoogd.

 • De rente op de Standard-spaarrekening bedraagt voortaan 1 procent, bestaande uit een getrouwheidspremie van 0,25 procent en een basisrente van 0,75 procent. Voorheen bedroeg de spaarrente 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde spaarboekjes.
 • De bank heeft ook de rente op de Extended- spaarrekening verhoogd. Wie zijn geld op dat spaarboekje parkeert, ontvangt een rente van 1,5 procent. De basisrente is gestegen van 0,1 tot 0,5 procent en de getrouwheidspremie van 0,1 tot 1 procent.

Niet alleen Aion Bank verhoogt de rentes. Ook de Internetbank MeDirect sleutelt aan de tarieven.

 • De basisrente op de spaarrekening Dynamic Sparen stijgt van 0,35 tot 0,55 procent en de getrouwheidspremie blijft 0,15 procent. Het totaalrendement bedraagt voortaan dus 0,7 procent.
 • De getrouwheidspremie op de Fidelity-spaarrekening stijgt van 0,45 tot 0,85 procent. De internetbank raakt niet aan de basisrente van 0,2 procent, waardoor het totaalrendement uitkomt op 1,05 procent.

Door de renteverhogingen van Aion Bank en MeDirect telt ons land zeven bancaire spaarboekjes die minstens 1 procent in het laatje brengen. We sommen de overige vier voor je op:

 • Vision Max van Santander Consumer Bank brengt 1,2 procent op.
 • Vision+ van Santander Consumer Bank brengt 1 procent op.
 • De High Fidelity-rekening van Keytrade Bank brengt 1 procent op.
 • De spaarrekening van CKV brengt (sinds begin deze maand) eveneens 1 procent op.

Spaarboekje met voorwaarden

De details: Zoals wel vaker het geval is bij hoogrentende spaarboekjes gaan die van Aion Bank gepaard met een voorwaarde.

 • De spaarrekeningen van Aion Bank zijn enkel beschikbaar voor spaarders die lid zijn van de internetbank. Een Light-lidmaatschap kost 3,90 euro per maand, een Premium-lidmaatschap 19 euro per maand.
 • Bij bijvoorbeeld Vision Max van Santander Consumer Bank krijg je de rente van 1,2 procent pas als je tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen daalt de spaarvergoeding tot 0,75 procent.

Zoom out: Aion Bank heeft het beste bancaire spaarboekje op de markt, maar de meest lucratieve spaarrekening vind je nog steeds bij de overheid.

 • De rente op de zogenaamde e-DEPO-rekening is deze maand gestegen van 2 tot 2,3 procent bruto. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) hou je 1,61 procent over. Dat is elf basispunten meer dan wat de Extended-spaarrekening van Aion Bank opbrengt.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20