Live Beursblog – 24 oktober 2022 – Business AM

22.02 – Wall Street sluit eerste handelsdag van de week in het groen

Ook in New York is de eerste handelsdag van de week uitstekend afgesloten.

  • Zo steeg de Dow Jones met 1,34 procent en sloot de Nasdaq 0,86 procent hoger af. De S&P 500 eindigde 1,19 procent in de plus.
    • Alphabet, het moederbedrijf van techtitaan Google, koerste 1,47 procent hoger. Morgen maakt de Big Tech-speler cijfers bekend.

Goedenavond, en tot morgen!

20.57 – Gerucht: Marc Coucke zou zijn aandelen van RSC Anderlecht willen verkopen

19.47 – “Afgekoelde Amerikaanse vastgoedmarkt niet vergelijkbaar met financiële crisis van 2008”

Volgens investeringsmaatschappij Glenmede kan de dalende trend bij de verkoop van Amerikaanse huizen weliswaar bijdragen tot een bredere economische krimp, maar wordt een afgekoelde vastgoedmarkt niet de belangrijkste factor bij een mogelijke recessie. Dat stelt de firma in een nota die door Business Insider werd opgepikt.

Het verschil tussen de huidige situatie en de vorige vastgoedcrisis in de States – die die aanleiding gaf tot de bredere financiële crisis van 2008?

  • Geen onverantwoorde leningen (‘subprime credits‘) deze keer. Glenmede haalt als grootste verantwoordelijke voor de heuse betaalbaarheidscrisis in de commerciële vastgoedmarkt de decennialange onderbouwing in de VS aan. De grootste economie ter wereld blijft gewoon kampen met een tekort aan te koop staande woningen.
    • En “veel huiseigenaren kiezen er gewoon voor om helemaal niet te verkopen, omdat ze de moeilijke huizenmarkt niet onder ogen willen zien”, zei Daryl Fairweather, hoofdeconoom bij Redfin, eerder tegen MarketWatch.

18.24 – Overname Twitter door Musk: heeft microblogsite echt 7.500 werknemers nodig?

Het ziet ernaar uit dat Elon Musks deal om Twitter over te kopen toch doorgaat. De techmiljardair wil echter 75 procent van Twitters personeel ontslaan – tot de ontsteltenis van sommige media, zoals Jeff Bezos’ Washington Post. Maar heeft het socialmediabedrijf echt 7.500 werknemers nodig? Een antwoord hieronder.

A propos: Twitter koerst op het moment van schrijven 2,31 procent hoger.

17.49 – Europese beurzen sluiten overtuigend in het groen

De Europese beurzen hebben de handelsdag in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 won 1,55 procent en de Bel20 schoot 1,35 procent.

  • Het vastgoedbedrijf VGP was vandaag de primus van de Belgische sterindex. Dat aandeel eindigde 3,25 procent hoger.
  • Ageas en Colruyt waren de enige twee beursbedrijven uit de Bel20 die de handelsdag in mineur hebben afgesloten. Zij verloren elk 0,9 procent.

17.40 – Daling beurskoersen Chinese elektrische wagenfabrikanten niet enkel veroorzaakt door Xi Jinping

Aandelen van Chinese EV-fabrikanten krijgen het zwaar te verduren, en dat komt niet alleen omdat alles wat met China te maken heeft vandaag zwakker koerst. Tesla speelt ook zijn rol, stelt een analist van Citigroup.

  • Een deel van het probleem is het nieuws van afgelopen weekend dat Tesla (TSLA) de prijzen van zijn wagens in China heeft verlaagd. Dat doet beleggers twijfelen aan de sterkte van de Chinese vraag naar elektrische voertuigen.
  • “Wij denken dat deze prijsverlagingsstrategie van [Tesla] een algemeen negatief sentiment zou opwekken”, schrijft Citibank-analist Jeff Chung in vandaag gepubliceerd rapport, waarover de website Marketwatch bericht. Hij wijst erop dat de prijsverlaging volgt op een zwakke verkoopperiode voor elektrische wagens in China.

17.17 – Constellation – “energiebedrijf om in de gaten te houden” – kent matige start van handelsweek

Constellation Energy (CEG), dat noteert aan de Nasdaq, wordt door Saxo Bank-marktstrateeg Jessica Amir getipt als interessant energieaandeel. De koers van het aandeel staat momenteel echter op 1,28 procent verlies; één aandeel kost 86,17 dollar.

  • “Constellation zal dit jaar beginnen met de productie van waterstof, aangedreven door de kerncentrale van Constellation in New York”, weet Amir.
  • Door het gebruik van nucleaire capaciteit om schone waterstof te produceren, “zouden de inkomsten van Constellation Energy kunnen stijgen. Volgens Morgan Stanley zou dat de winst van Constellation Energy met 10 procent kunnen verhogen”, klinkt het.
  • “In afwachting van hogere winsten is het aandeel van Constellation Energy op dit moment al meer dan 100 procent gestegen year-to-date (YTD).” Hierdoor is het aandeel het op één na best presterende in de Amerikaanse beursindex S&P 500 YTD, na dat van Occidental Petroleum. 

Lees het volledige stuk, over kernenergie op de beurs, hier.

17.03 – Industrie VS loopt licht terug

Uit voorlopige cijfers van S&P Global blijkt dat de inkoopmanagersindex (PMI) voor de Amerikaanse industrie zakte van 52,0 in september naar 49,9 in oktober.

  • De index bereikte daarmee zijn laagste niveau in 28 maanden, zo bericht ABM.
    • Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, waar minder dan 50 krimp betekent.
  • “De economische neergang in de VS won aan momentum in oktober terwijl het vertrouwen in de vooruitzichten ook sterk is verslechterd”, zegt de econoom Chris Williamson van S&P Global.

16.23 – Tesla tuimelt ruim 7 procent naar beneden

Het aandeel van Tesla noteert momenteel 7,3 procent lager. Het bedrijf van Elon Musk zei eerder vandaag dat het de prijs van de wagens van de types Model 3 en Model Y in China zal verlagen. De prijsdalingen kunnen tot 9 procent oplopen.

15.58 – Beleggers reageren tevreden op nieuwe Britse premier

Rishi Sunak wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat Penny Mordaunt uit de verkiezingsrace stapte. De beleggers reageren alvast tevreden. De Britse sterindex FTSE100 staat op een winst van 0,95 procent, wat het hoogste niveau van de dag is. Ook de Europese beurzen doen het goed. De Eurostoxx50 noteert momenteel 1,75 procent in de plus.

De Britse tienjaarsrente zakt verder tot onder de grens van 3,8 procent. Die rente had eerder vandaag aal wal terrein verloren (zie bericht van 15.03 uur).

15.36 – Dow Jones schiet ruim 1 procent hoger

De Dow Jones heeft de handelsdag overtuigd in het groen gestart. Kort na het luiden van de openinigsbel schoot de Amerikaanse index 1,1 procent hoger. De S&P500 won 0,85 procent. De Nasdaq bleef gedurende de eerste handelsminuten dicht bij huis.

15.03 – Sunak doet Britse langetermijnrente dalen

De Britse tienjaarsrente is gezakt tot 3,8 procent. Vorige week had die nog de kaap van 4 procent gerond. De kans is nu zeer groot dat Rishi Sunak, de voormalige minister van Financiën, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Boris Johnson liet vandaag weten dat hij zich niet kandidaat zal stellen om Liz Truss op te volgen. Beleggers lijken tevreden te reageren op dat nieuws.

14.16 – COO JPMorgan: “Een recessie is de prijs die we moeten betalen om de inflatie te temperen”

Volgens Daniel Pinto, COO van JPMorgan, moet de Federal Reserve er alles aan doen om de inflatie naar beneden te krijgen. “Zelfs als dat betekent dat we in een recessie terechtkomen”, klinkt het. “Ik ga daarom niet akkoord met mensen die zeggen dat de Amerikaanse centrale bank het beleid nu te snel verstrakt.”

Daniel Pinto – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

13.33 – Ligt de sleutel op de obligatiemarkt?

De Europese beurzen noteerden in de vroege namiddag nog steeds hoger, ondanks een wisselvallige ochtendhandel en een somber rapport over de eurozone (zie de blogpost van 11.01). De Bel20-index kon rond halftwee nog steeds zijn winst van circa 1,2 procent uit de vroege ochtend vasthouden.

Misschien ligt de verklaring wel bij de obligatiemarkt. Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij Lynx, denkt dat de afkoeling op de obligatiemarkt de aandelenmarkten weer munitie geeft om te stijgen.

12.59 – Franse economie stagneert

De Franse economie heeft in oktober aan kracht ingeboet en groeit niet langer. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Markit. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 51,3, tegen 52,9 in september.

De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie bleek te zijn afgenomen van 47,7 in september naar 47,4 in oktober, de laagste stand in 29 maanden.

De samengestelde index daalde zo van 51,2 naar 50,0. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

12.41 – Econoom waarschuwt dat gasprijs voor de komende maanden nog hoog ligt

Hans van Cleef, energie-econoom bij de Nederlandse bank ABN Amro, merkt op Twitter op dat de onderstaande gasprijs enkel geldt voor gasleveringen in november. “De rest van de forward curve ligt nog steeds rond de 140 euro per megawattuur. En dat tot februari 2024”, verduidelijkt hij. Voor gasleveringen in december wordt er bijvoorbeeld 133 euro per megawattuur betaald.

12.13 – Gasprijs duikt onder de 100 euro

Een warme nazomer duwt de gasprijs naar benenden. Momenteel wordt er 98 euro per megawattuur betaald voor gas.

11.35 – Beleggers Tesla lusten Chinese prijsverlaging niet

In de indicatieve handel voorafgaand aan de opening van de Amerikaanse beurzen zakt autobouwer Tesla met 3,3 tot 3,7 procent, in een eerste reactie op de prijsverlagingen in China.

11.01 – Groei in eurozone valt helemaal stil

De economische activiteit in de eurozone is in oktober verder afgenomen, zowel in de dienstensector als in de industrie. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De index voor de dienstensector daalde van 48,8 in september naar 48,2 in oktober. Dat is de laagste stand in 20 maanden.
  • De index voor de industrie daalde van 48,4 in september naar 46,6 in oktober. Dit is het laagste cijfer in 29 maanden.

De samengestelde index daalde zo van 48,1 naar 47,1. Dat is de laagste stand in 23 maanden. De industriële productie daalde tot het laagste niveau sinds 2012, afgezien van de coronacrisis. Econoom Chris Williamson van S&P meent dat de eurozone naar verwachting in het vierde kwartaal zal krimpen.

10.29 – “Zero COVID-beleid blijft Chinese economie parten spelen”

De sterker dan verwachte cijfers voor de Chinese economie (zie hieronder) verbergen een gemengde realiteit, schrijft ING-analiste Iris Pang in een eerste reactie.

De heropleving in het derde kwartaal is vooral het resultaat van soepelere Covid-maatregelen na de lange lockdown in Shanghai (maart tot mei), schrijft ze. De verminderde lockdowns in de haven leidden tot een herstel van de toeleveringsketen en daardoor een inhaalbeweging van de industriële productie.

Maar er blijven donderwolken hangen:

  • De vastgoedsector laat een terugval met 4,4 procent tegenover een jaar eerder, wat erop wijst dat de immobiliëncrisis nog niet voorbij is.
  • En de Chinese retailverkopen blijven slabakken, op de autoverkoop na, zo blijkt uit de cijfers voor de maand september. Dat hangt sterk samen met de Covid-maatregelen, denkt Pang.

De voorbije maanden ging de Chinese overheid over tot draconische maatregelen als het coronavirus opgang maakte. Pang: “Hoe streng de Covid-maatregelen zullen zijn, hangt nu af van het aantal Covid-gevallen. Maar dat aantal is onzeker. Dat zal de arbeidsmarkt blijven beïnvloeden en heeft een negatief terugkoppelingseffect op de toekomstige detailhandel.”

10.01 – Tesla verlaagt prijzen in China met 9 procent

Tesla heeft de instapprijzen voor zijn wagens van de types Model 3 en Model Y in China verlaagd. De prijsdalingen kunnen tot 9 procent oplopen. Lees verder

Een Tesla-dealer in Yantai, China – foto Getty Images

09.29 – Tencent (WeChat) sleurt Prosus mee naar omlaag

De Nederlandse internetgroep Prosus, die een groot belang heeft in Tencent, duikt 9 procent lager in een reactie op de eerdere koersval van Chinese technologie-aandelen, waaronder Tencent, in Hong Kong. Tencent is het bedrijf achter de Chinese super-app WeChat.

09.03 – Bel20 klimt ruim 1 procent hoger

De Bel20-index klimt bij de opening van een nieuwe beursweek circa 1,2 procent hoger, tot ongeveer 3.490 punten.

  • In de hoofdindex gaat de aandacht uit naar Solvay, dat 5,4 procent bijschrijft, en daarmee de kop trekt. Het chemiebedrijf verhoogde voor de derde keer dit jaar de outlook, na een goed verlopen derde kwartaal.
  • Verder stijgt VGP ook 3,0 procent en Cofinimmo wint 2,0 procent.
  • Alleen Argenx noteert in het rood met een bescheiden verlies van 0,7 procent.
  • In de BelMid wint Immobel 2,9 procent, terwijl Exmar 0,6 procent inlevert.
  • Bij de kleinere aandelen stijgt Onward 3,1 procent. Quest for Growth daalt 1,8 procent.

08.14 – Chinese groei sterker dan verwacht

De Chinese economie is in het derde kwartaal met 3,9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder en overtrof daarmee de marktverwachtingen, aldus het Chinese nationale bureau voor de statistiek deze ochtend.

  • De groeicijfers werden met vertraging gepubliceerd, pas na het congres van de Communistische Partij. Gedacht werd dat ze zouden tegenvallen, maar dat blijkt op het eerste gezicht niet het geval.
  • Volgens een peiling van nieuwsdienst Reuters hadden economen wereldwijd “slechts” 3,4 procent groei in China verwacht in het derde kwartaal. Daar gaat het officiële groeicijfer dus ruim over. Er wordt nu geopperd dat de cijfers werden uitgesteld om het vijfjaarlijkse partijcongres niet te overschaduwen.
  • Het groeipercentage van 3,9 procent was ook aanzienlijk beter dan de stijging van 0,4 procent in het tweede kwartaal, die werd belemmerd door het keiharde anticoronabeleid van het land.
  • De goede kwartaalresultaten liggen echter nog steeds onder het officiële jaarlijkse streefcijfer van ongeveer 5,5 procent.

07.54 – Solvay trekt prognoses op

De Belgische chemiereus Solvay kondigt op basis van voorlopige cijfers aan dat het voor het derde kwartaal van 2022 “nieuwe omzet- en EBITDA-records (bedrijfskasstroom, red.) verwacht”. Het bedrijf verwacht een netto-omzet van ongeveer 3,6 miljard euro en een onderliggende EBITDA van ongeveer 900 miljoen euro, aanzienlijk hoger dan eerdere ramingen.

“De prestaties in het kwartaal weerspiegelen het ondersteunende momentum in veel belangrijke markten, samen met aanhoudend sterke prijzen in alle drie segmenten”, aldus het bedrijf in een toelichting.

07.40 – Philips schrapt 4.000 banen

Roy Jakobs – foto Philips

Het Nederlandse technologiebedrijf Philips kondigt aan wereldwijd 4.000 banen te gaan schrappen. De herstructurering is een onderdeel van het relanceplan van de nieuwe baas Roy Jakobs. Die moet schoon schip maken na het fiasco rond de apneu-apparaten in de VS.

De banenreductie is “een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing”, zegt Jakobs. In Nederland zou sprake zijn van 400 gedwongen ontslagen.

07.36 – Verdeelde opening in Azië

De beurzen in Azië en Oceanië laten een gemengd beeld zien. Tokio, Sidney en Seoel gaan omhoog, maar Shanghai en vooral Hongkong (min 5 procent) duiken lager. In Hongkong staan vooral de techwaarden onder druk, mogelijk uit vrees voor meer inmenging vanuit Peking.

07.02 – Belangrijke beursweek voor Big Tech

Er deze week veel grote bedrijven op de rol van de kwartaalrapporten. Onder meer de Big Tech-bedrijven, die het dit jaar al zwaar te verduren kregen op de beurs, komen met hun cijfers.

  • Dinsdag openen bijvoorbeeld Coca Cola, GE en UPS de boeken. Het zwaartepunt ligt evenwel pas nabeurs op Wall Street, wanneer Alphabet, het moederbedrijf van Google, Texas Instruments en Visa met cijfers komen.
  • Woensdagochtend is het de beurt aan BASF, Deutsche Bank en Barclays, in de middag gevolgd door Kraft Heinz en Mastercard en ’s avonds Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook.
  • Donderdag is het geplaagde Credit Suisse aan de beurt, maar ook Lufthansa en TotalEnergies. In de middag kijkt de markt onder meer naar Caterpillar en McDonald’s en nabeurs op Wall Street volgen Amazon, Apple en Intel.
  • Vrijdag tot slot zijn er cijfers van Volkswagen en na lunchtijd komen de oliereuzen Chevron en ExxonMobil met cijfers. Ook Colgate-Palmolive geeft inzicht in de prestaties.

06.31 – “ECB verhoogt donderdag rente met 75 basispunten”

Goeiemorgen! Het is in de komende beursweek uitkijken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. ECB-watchers zijn er zo goed als zeker van: de Europese Centrale Bank zal aanstaande donderdag de rente met 75 basispunten verhogen. “De haviken (voorstanders van streng monetair beleid, red.) hebben de weinige overgebleven duiven duidelijk overtuigd van de noodzaak om de rente weer fors te verhogen”, schrijft ING in een vooruitblik.

“In tegenstelling tot de aanloop naar de vergaderingen van juli en september is er geen publieke discussie geweest over de omvang van de renteverhoging. ECB-voorzitter Christine Lagarde lijkt erin geslaagd te zijn een soms zeer heterogene club van stemmers te disciplineren.” Lees verder

Meer