Philips komt met winstwaarschuwing vanwege slaapapneu-kwestie

De aandelen van het Nederlandse Philips daalden woensdag met 8 procent naar het laagste niveau sinds 2012, nadat het technologiebedrijf zijn tweede winstwaarschuwing van dit jaar heeft afgegeven. Vergeleken met de piek in april afgelopen jaar, is het bedrijf ruim 70 procent minder waard.

In een financiële update legt het bedrijf uit dat de aanhoudende problemen in de toeleveringsketen “groter waren dan aanvankelijk verwacht”. Hierdoor zal de omzet in het derde kwartaal zo’n 5 procent lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast heeft Philips ook 1,3 miljard euro afgeschreven op zijn slaapapneu-activiteiten, zegt de onderneming. Het bedrijfsonderdeel is minder geld waard vanwege een mogelijke schikking met de Amerikaanse autoriteiten over problemen met de apparaten.

Giftig schuim

De Nederlandse technologiegigant schokte beleggers in juni vorig jaar door miljoenen beademingsapparaten terug te roepen die worden gebruikt voor de behandeling van slaapapneu. Het schuim dat gebruikt wordt in het apparaat zou namelijk kunnen degraderen en daarbij giftige dampen uitstoten. Wereldwijd zijn er zo’n 5,5 miljoen apparaten die vervangen moeten worden vanwege het mankement. 

Daarnaast lopen er nog zaken met particulieren, die zeggen ziek te zijn geworden van de schuimdeeltjes. En ook beleggers willen compensatie voor de gedaalde beurskoers van het bedrijf. De Nederlandse belangenorganisatie VEB raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro.

“Patiënten én beleggers zouden stelselmatig verkeerd zijn voorgelicht over de problemen met de apneu- en beademingsapparaten”, stelde de VEB vorige maand. “Hierdoor zouden beleggers een te hoge prijs hebben betaald voor Philips-aandelen”.

Philips-CEO Van Houten treedt eind deze week vervroegd terug na meer dan 11 jaar aan het roer te hebben gestaan. Hij wordt vervangen door Roy Jakobs, die momenteel toeziet op de gevolgen van de gebrekkige ademhalingstoestellen.

(bg)

Meer