Beleggers claimen miljarden bij Philips in zaak rond falende beademingssystemen: “Jarenlang informatie verzwegen”

De Nederlandse aandeelhoudersvereniging VEB dreigt Philips voor de rechter te slepen, vanwege zijn afhandeling van een wereldwijde terugroepactie van beademingsmachines. Patiënten én beleggers zouden “stelselmatig” verkeerd zijn voorgelicht over de problemen met de apneu- en beademingsapparaten, stelt de VEB.

Hierdoor zouden beleggers een te hoge prijs hebben betaald voor Philips-aandelen, zo staat te lezen in het Financieele Dagblad. “Philips heeft jarenlang relevante informatie over falende beademingssystemen verzwegen (…). Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Beleggersvereniging VEB stelt Philips hiervoor aansprakelijk”. Zo staat te lezen in een persbericht van de VEB.

De beleggersvereniging schat de schade die beleggers hebben geleden door koersverliezen van het aandeel Philips op zo’n 16 miljard euro. “De falende informatievoorziening van Philips heeft geresulteerd in misleidende jaarrekeningen, bestuursverslagen en persberichten in de afgelopen jaren”, aldus de beleggersvereniging. “De VEB meent dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan het beleid van Philips de afgelopen jaren”.

Giftig schuim

Philips bevestigde zondagavond aan Reuters dat het een brief van de VEB had ontvangen, maar gaf geen details over de inhoud. “We zijn ervan overtuigd dat Philips op een juiste en verantwoorde manier heeft gehandeld”, zei Philips-woordvoerder Steve Klink. Hij voegde daaraan toe dat het bedrijf er vertrouwen in heeft dat het de problemen in een gesprek met de VEB kan oplossen.

De Nederlandse technologiegigant schokte beleggers in juni vorig jaar door miljoenen beademingsapparaten terug te roepen die worden gebruikt voor de behandeling van slaapapneu. Het schuim dat gebruikt wordt in het apparaat zou namelijk kunnen degraderen en daarbij giftige dampen uitstoten. 

De terugroepactie heeft in de afgelopen 15 maanden ongeveer 27 miljard euro van de marktwaarde van Philips afgehaald, omdat beleggers vrezen voor hoge proceskosten, schrijft Reuters. De Nederlandse belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro. De VEB wil eerst in gesprek met het technologiebedrijf, maar mogelijk volgt een collectieve claimzaak tegen Philips.

Als reactie op de problemen rondom de beademingsapparaten stemden de aandeelhouders van Philips in mei tegen het bonusbeleid van het bedrijf in. Eerder kondigde het bedrijf aan dat topman Frans van Houten na bijna twaalf jaar aftreedt.

(jvdh)

Meer