Live Beursblog – 18 januari 2023 – Business AM

22.08 – Wall Street verliest terrein

Na een groene start van de handelsdag tuimelde Wall Street alsnog naar beneden.

 • De Dow Jones eindigde 1,8 procent in de min.
 • De Nasdaq verloor 1,25 procent.
 • De S&P500 liet 1,55 procent liggen.

Dat was al het beursnieuws voor vandaag. Morgen kom je hier te weten of Wall Street het tij kan keren. Voorts zal de Europese Centrale Bank (ECB) de notulen van de jongste rentevergadering publiceren. Tot dan!

21.51 – Een Amerikaanse renteverhoging met 25 basispunten

Uit gegevens van CME Group, een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert, blijkt dat de markt de kans op zo’n 94 procent schat dat de Federal Reserve tijdens de komende rentevergadering de rente optrekt met 25 basispunten. Nochtans hebben verschillende bestuursleden, waaronder Loretta Mester en James Bullard, al aangegeven dat het noodzakelijk is om de rente verder te verhogen tot minstens 5 procent. De Amerikaanse rente bevindt zich nu op een bandbreedte tussen 4,25 en 4,5 procent. Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Niels Saelens.

21.14 – CEO Aramco waarschuwt voor een olietekort

20.26 – “Amerikaanse rente moet nog stijgen tot minstens 5 procent”

Loretta Mester van de Federal Reserve van Cleveland merkte in een gesprek met The Associated Press op dat de inflatie de goede richting uitgaat, maar “dat het nog te vroeg is om de verhogingen te stoppen.”

 • “We zitten nog niet op 5 procent, we zitten niet boven de 5 procent, wat volgens mij nodig zal zijn op basis van mijn prognoses voor de economie”, klonk het. Haar uitspraak ligt in lijn met die van haar collega James Bullard (zie bericht van 17.24 uur).
 • De Amerikaanse rente bevindt zich nu op een bandbreedte tussen 4,25 en 4,5 procent.
Loretta Mester – Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

19.39 – Shurgard breidt aanwezigheid in Duitsland nogmaals uit

Shurgard heeft een overeenkomst getekend voor de verwerving van een stuk grond in Frankfurt. Dat laat de grootste ontwikkelaar, eigenaar en exploitant van self-storage faciliteiten in Europa weten in een persbericht.

 • Verwacht wordt dat de bouwvergunning voor een nieuw te bouwen pand in de komende maanden zal verkregen worden. Daarmee wordt de aanwezigheid in Duitsland uitgebreid. In dat land is Shurgard al aanwezig in Berlijn, München, Hamburg en in de regio Noordrijn-Westfalen.
 • De nieuwe locatie in Frankfurt past bij het doel van het bedrijf om vastgoed in nieuwe veelbelovende gebieden te ontwikkelen of te verwerven.
 • Met 7.300 vierkante meter zal de nieuwe locatie plaats bieden aan 1.100 opslagunits.
 • De opening van het nieuwe gebouw is gepland voor eind 2025 of begin 2026.

18.44 – Wall Street speelt openingswinsten kwijt

Wall Street slaagt er niet in om de openingswinsten vast te houden. Na ruim drie uur handelen kleuren de Amerikaanse indexen rood.

 • De Dow Jones noteert momenteel 1,25 procent in het rood.
 • De S&P500 staat op een verlies van 1,05 procent.
 • De Nasdaq laat 0,8 procent liggen.

18.17 – Glenernie Capital verkleint belang in Mithra

Het in Londen gevestigd hefboomfonds Glenernie Capital meldt dat de participatie in Mithra op 13 januari is gedaald tot onder de wettelijke drempel van 3 procent. De melding is in overeenstemming met artikel 14 van de Belgische wet van 2 mei 2007 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen.

17.41 – Bel20 verliest bijna 1 procent.

De Eurostoxx50 was deze namiddag goed op weg om in de groene zone te eindigen, maar die eindigde uiteindelijk dicht bij huis. De Bel20 liet vandaag 0,85 procent liggen.

 • Proximus was vandaag de beste leerling van de Belgische sterrenklas. Het telecombedrijf schoot 2,45 procent hoger.
 • Sofina daarentegen verloor maar liefst 8,15 procent. Die forse duik is het gevolg van problemen bij de Amerikaanse cosmeticagroep Forma Brands, waar Sofina aandeelhouder van is. Die groep heeft bescherming gevraagd tegen schuldeisers nadat die een voorstel op tafel hebben gelegd om het bedrijf over te nemen.

17.24 – Bullard wil niet treuzelen met verhogen Fed-rente

James Bullard – Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

De Federal Reserve moet niet treuzelen met het verhogen van de beleidsrente tot boven 5 procent. Dat zegt voorzitter James Bullard van de Federal Reserve van St. Louis.

 • “Ik houd ervan om de zwaarste last als eerste te nemen”, zegt Bullard in een live-interview met The Wall Street Journal. Volgens Bullard moet de Fed zo snel mogelijk de rente boven 5 procent krijgen. Daarna kan de centrale bank reageren op economische cijfers die dan worden gepubliceerd.
 • Fed-bestuurders verwachten dat de rente dit jaar naar een bandbreedte van 5 tot 5,25 procent zal stijgen. “Waarom zou je niet gaan naar waar je heen wil? Waarom treuzelen?” zei Bullard.
 • Een aantal collega’s in de monetaire beleidscommissie van de Fed hebben gezegd dat ze het tempo van renteverhogingen liever zouden vertragen tot 25 basispunten bij de vergadering op 31 januari en 1 februari.

16.59 – Fed-voorzitter test positief op Covid

Jerome Powell, de 69-jarige voorzitter van de Federal Reserve, heeft Covid. Dat meldt de Amerikaanse centrale bank. Volgens een persmededeling vertoont hij milde symptomen. “De Fed-voorzitter heeft al zijn vaccins en boosterprikken gekregen. In navolging van de richtlijnen van de Centers for Disease Control and Prevention werkt hij nu op afstand”, klinkt het.

Jerome Powell – Al Drago/Bloomberg via Getty Images

16.51 – Microsoft wil 10.000 werknemers op straat zetten

Microsoft is van plan om 10.000 mensen op straat te zetten, of zo’n 5 procent van het totale personeelsbestand. De techgigant zal daarvoor in het tweede kwartaal van het huidige gebroken boekjaar 2023 een last nemen ten belopen van 1,2 miljard dollar. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

16.36 – Nationale Bank van België verwacht geen winst tot 2027

Dit zei Pierre Wunsch in zijn uitleg aan het parlement over het boekjaar 2022. Er kwamen veel vragen over financiële gezondheid van de bank voor de komende jaren. Wunsch zei dat hij “niet de indruk heeft dat de NBB een uitzondering is in vergelijking met buurlanden”. Op 29 maart maakt de NBB haar resultaten van 2022 bekend.

15.39 – Wall Street kleurt groen na het luiden van de openingsbel

Na zo’n tien minuten handelen, kleuren de Amerikaanse beurzen groen.

 • De Dow Jones noteert 0,25 procent in de plus.
 • De S&P500 doet er 0,45 procent bij.
 • De Nasdaq schiet 0,7 procent hoger.

14.58 – Amerikaanse producentenprijzen dalen

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december gedaald dankzij lagere energieprijzen, terwijl een kleinere daling was voorzien. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

 • De producentenprijzen daalden op maandbasis met 0,5 procent, na een toename van 0,2 procent in november. Vooral energie werd goedkoper, bijna 8 procent. Er was door economen voor december gerekend op een afname met 0,1 procent.
 • Zonder de volatiele prijzen van handelsdiensten, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS in december met 0,1 procent. In november stegen deze kernprijzen met 0,3 procent.
 • Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in december met 6,2 procent en de kernprijzen met 4,6 procent. In november was dit respectievelijk 7,3 en 4,9 procent.

13.56 – Zo meteen: gouverneur Nationale Bank met tekst en uitleg in de Kamer

13.17 – Beleggers hebben trek in Just Eat Takeaway

De terugkeer naar winstgevendheid (zie post van 07.56) bij maaltijdbezorger Just Eat Takeaway levert een fors stijgende beurskoers op. Het aandeel staat momenteel 8 procent hoger, na eerder nog hogere pieken, ook omdat de vooruitzichten van het bedrijf volgens analisten hoopgevend zijn.

12.07 – Europese beurzen hoger rond middaguur; Brusselse sterindex uitzondering

De Europese beurzen noteren vandaag hoger, ook temidden alle gespin rond de geplande renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (zie post van 11.40).

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600-index noteerde woensdag rond het middaguur een plus van 0,3 procent op 457,30 punten.
 • De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,1 procent naar 15.200,10 punten.
 • De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent met een stand van 7.090,12 punten.
 • De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 7.861,82 punten.
 • De Belgische sterindex Bel20 noteert echter 0,3 procent lager, op 3.938,99 punten.
  • Het aandeel Sofina strooit er roet in het eten, met een koersdaling van maar liefst 5 procent.

11.52 – Ter Beke onder druk

Het aandeel van lasagnemaker Ter Beke zakt ruim 2 procent na een somber analistenrapport van KBC, waarin gewaarschuwd wordt voor de hoge grondstoffenprijzen. De beurskoers zakte naar het laagste peil in ruim zeven jaar.

11.40 – Gespin rond renteverhogingen ECB

Het is nog te vroeg om te speculeren over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank in maart. Dit zei bestuurder Francois Villeroy de Galhau bij Bloomberg TV.

 • Gisteren veerden de financiële markten op, toen Bloomberg op basis van bronnen meldde dat de ECB overweegt om in maart de rente in een lager tempo – 25 basispunten – te verhogen. Voor het rentebesluit in februari blijft de verwachting een verhoging met 50 basispunten.
 • Maar Villeroy kwam met een andere boodschap. “We hebben heel duidelijk gesteld dat we per vergadering kijken.” Het rentebesluit wordt genomen op basis van de laatste macrocijfers die beschikbaar zijn, legde hij uit.
 • Voorzitter Christine Lagarde zei bij het rentebesluit in december dat de rente voor een bepaalde tijd met 50 punten zal worden verhoogd. “En die woorden zijn nog steeds van kracht”, benadrukte haar landgenoot.

10.01 – Biocartis zoeft ruim 10 procent hoger

Biocartis heeft in 2022 de belangrijke doelstellingen gehaald, zo meldt het biotechbedrijf in een updat. Hetgaat om de doelen op het vlak van productomzet, brutomarges op productomzet en operationele cash burn. “We zijn ervan overtuigd dat we in 2023 verder zullen groeien en de cash burn verder zullen terugdringen, op weg naar winstgevendheid”, zegt CEO Herman Verrelst in een toelichting. 

Beleggers reageren met applaus en sturen het aandeel meer dan 10 procent hoger.

09.56 – Sterk jaarbegin voor wereldbeurzen

09.07 – Bel20 maakt pas op de plaats

De Bel20-index opent vrijwel onveranderd, rond 3.952 punten. In de sterindex won Proximus 1,4 procent en KBC 0,7 procent, net als Umicore. Aperam daalde een procent en Sofina zelfs 1,3 procent.

In de BelMid won Melexis 1,2 procent, na een positieve update van sectorgenoot ASM International. Het aandeel ASMI steeg in Amsterdam met 8,6 procent.

09.03 – Gert De Winter stopt als CEO van verzekeraar Baloise

De Belg Gert De Winter neemt op 30 juni ontslag als CEO van de Zwitserse verzekeringsreus Baloise en verlaat dan ook het bedrijf. Dat kondigt Baloise aan. De Winter keerde terug aan de top van het bedrijf na een strijd tegen kanker, maar treedt nu toch definitief af.

“De beslissing om Baloise te verlaten was niet gemakkelijk, maar door de gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven van de afgelopen twaalf maanden ben ik ervan overtuigd dat dit het juiste moment is om de prioriteiten in mijn leven bij te stellen”, zegt hij in een mededeling.

Gert De Winter – Baloise

08.54 – Euronav geeft tankerfusie met Frontline niet op

Nieuwe wending in de saga rond Euronav. Het tankerbedrijf blijft erbij dat sectorgenoot Frontline de eerdere fusie-overeenkomst moet respecteren. Het Noorse bedrijf blies onlangs de fusie af, maar Euronav hoopt via een arbitrageprocedure de fusie toch af te dwingen, zo kondigt Euronav aan.

Euronav gaf aan dat het op 17 januari “een aanvraag heeft ingediend voor dringende voorlopige en bewarende maatregelen met betrekking tot Frontline’s eenzijdige actie in het nastreven van de beëindiging van de combinatieovereenkomst van 10 juli 2022”.

Op die manier ontstaan er drie fronten in het dossier met elk hun eigen agenda: Frontline en zijn sterke man John Fredriksen, de familie Saverys en Euronav zelf.

08.41 – Topinvesteerder “The Mooch” injecteert eigen kapitaal in nieuw cryptoproject voormalige FTX-directeur

Voor de sappigste quotes van hedgefondsbaas Anthony Scaramucci, de voormalige communicatiedirecteur van Donald Trump, over de stand van zaken in de cryptowereld ?

07.56 – Just Eat Takeaway krikt winstgevendheid op

Jitse Groen – Getty Images

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway kondigt aan dat het bedrijfsresultaat (aangepaste ebitda) in het tweede semester van vorig jaar op 150 miljoen euro positief uitkomt, tegenover nog 134 miljoen euro negatief in de eerste jaarhelft.

Daarmee lijkt de strategie van topman Jitse Groen – focus op winstgevendheid, omzetgroei is even minder belangrijk – zijn vruchten af te werpen. Het aantal orders zakte in het vierde kwartaal wereldwijd met 12 procent tegenover dezelfde periode in het coronajaar 2021. Over het hele jaar bekeken is dat 9 procent.

07.31 – Ineos-stichter Jim Ratcliffe kandidaat om Manchester United over te nemen

Nadat hij eerder naast de Londense voetbalclub Chelsea greep, aast de Britse miljardair Jim Ratcliffe (70) nu op Manchester United. Zijn chemiebedrijf Ineos, dat ook actief is in de Antwerpse haven, doet mee aan de biedingen, zegt een woordvoerder in de Britse pers.

Man United is in handen van de Amerikaanse familie Glazer, maar die is niet populair bij de fans. Ratcliffe bezit al de Franse eersteklasser OGC Nice en heeft met de Ineos Grenadiers ook een wielerploeg.

Eind vorig jaar circuleerde ook de naam van e-commercereus Amazon als mogelijke koper van de voetbalclub, die sportief enkele moeilijke jaren achter de rug heeft, maar dit seizoen aan de beterhand lijkt.

Jim Ratcliffe – AFP via Getty Images

07.08 – Japanse aandelen fors in de lift na besluit Bank of Japan

De Nikkei-index springt 2,5 procent hoger in een reactie op de beslissing van de Japanse centrale bank om haar soepel monetair beleid vooralsnog onveranderd te houden. Er was vooraf speculatie over een verstrenging.

De yen krijgt klappen en verliest terrein tegenover zowel de euro als de dollar. Voor het rentebesluit moest je maar 138,5 yen neertellen voor 1 euro, erna steeg dat tot 141 yen.

06.57 – Wall Street eindigt lager

Goeiemorgen! Een terugblik op de Amerikaanse aandelenbeurzen van gisteren: ze zijn verdeeld maar overwegend lager gesloten, na forse winstdalingen bij zakenbanken en enkele zwakke economische cijfers uit de VS en China:

 • De S&P500-index sloot 0,2 procent lager op 3.990,97 punten.
 • De Dow Jones-index verloor 1,1 procent tot 33.910,85 punten.
 • Technologiebeurs Nasdaq bleef dichtbij huis met een plus van 0,1 procent op 11.095,11 punten.
Meer