Zal de volgende Amerikaanse renteverhoging beperkt blijven tot 25 basispunten?

De bestuursleden van de Federal Reserve komen op 31 januari en 1 februari samen om het rentebeleid te bespreken. Nadat de Amerikaanse inflatie voor de zesde maand op rij aan kracht heeft verloren, verwachten de beleggers dat de monetaire instelling minder hard aan de handrem zal trekken.

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie in de Verenigde Staten begon in het voorjaar van 2021 fors te stijgen. Het duurde nog tot 2022 alvorens de Federal Reserve begon met het geldbeleid te verstrakken. Daardoor zag de centrale bank zich genoodzaakt om uit te pakken met forse renteverhogingen. Tussen maart 2021 en nu is de rente gestegen met maar liefst 425 basispunten.

In het nieuws: Uit gegevens van CME Group, een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert, blijkt dat de markt de kans op zo'n 94 procent schat dat de Federal Reserve tijdens de komende rentevergadering de rente optrekt met 25 basispunten.

  • Dat zou een minder forse verhoging zijn dan tijdens de vorige vergadering. Toen hebben de Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team de rente opgetrokken met 50 basispunten. Daarmee kwam een einde aan reeks verhogingen met 75
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Joost Derks
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20