Amerikaanse inflatie blijft aan kracht verliezen: is dat voldoende voor de Fed om de handrem te lossen?

De Amerikaanse inflatie bedroeg in december 6,5 procent (op jaarbasis). Dat is een afzwakking tegenover de geldontwaarding in november. Toen is het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan 7,1 procent duurder geworden. Nu rijst de vraag: zal dit een impact hebben op het komende rentebesluit van de Federal Reserve?

Waarom is dit belangrijk?

De inflatie in de Verenigde Staten heeft de afgelopen maanden wat terrein moeten prijsgeven. En die tendens lijkt te worden voortgezet. De Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. Om dat doel te bereiken, is de Amerikaanse centrale bank sinds vorig jaar bezig met het verhogen van de rente.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie kwam in december uit op 6,5 procent (op jaarbasis). Dat is de kleinste toename van de consumentenprijzen sinds oktober 2021.

  • Op maandbasis is er zelfs sprake van een daling van de prijzen met 0,1 procent. Dat is de grootste maandelijkse daling sinds april 2020, toen een groot deel van de Verenigde Staten in lockdown was om het aantal coronabesmettingen in te perken.
  • De kerninflatie, zonder voeding en energie, zakte vorige maand naar 5,7 procent,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20