Beursblog – Wall Street eindigt op positieve noot, Coinbase en Block onder druk

21.07 – Wall Street eindigt in het groen, maar Coinbase en Block krijgen klappen

  • De cryptovriendelijke platformen Coinbase (-14 procent) en Block (-14,8 procent) waren twee opvallende verliezers op Wall Street vandaag. Coinbase loopt in het vizier van de beurswaakhond SEC, terwijl Block onder vuur genomen wordt door shorter Hindenburg.
  • De grote Amerikaanse beursindexen eindigden wel in het groen: De Dow Jones won 0,2 procent, de S&P500 klom 0,3 procent en de Nasdaq-index ruim 1 procent.
  • Een opmerkelijke uitblinker was Netflix (+9 procent).

Tot morgen voor meer beursnieuws!

20.08 – Econoom Erik Joly over de Fed

De Fed koos gisteren voor de guldenweg door de rente met 25 basispunten te verhogen, tussen een rentepauze en een verhoging met 50 punten in. Lees of beluister hier de analyse van econoom Erik Joly.

Erik Joly – foto ABN Amro

19.40 – Block: “We laten ons niet door Hindenburg afleiden”

Het aandeel Block blijft onder druk staan (-16 procent) na een vlammend rapport van de gevreesde shorter Hindenburg Research. Het bedrijf, waarvan Jack Dorsey eigenaar is, reageerde ook intussen:

  • Block noemde het rapport donderdag in een reactie “feitelijk onjuist” en “misleidend” en kondigde aan juridische stappen te zullen ondernemen tegen Hindenburg Research.
  • “Hindenburg staat bekend om dit soort aanvallen, die uitsluitend bedoeld zijn om short sellers te laten profiteren van een dalende aandelenkoers”, schrijft Block nog. “Wij laten ons niet afleiden door typische short seller tactieken.”

19.01 – Slechte dag voor bankaandelen

Financiële waarden hadden het vandaag lastig op de Europese beurzen. Deutsche Bank daalde ruim 3 procent, Société Générale meer dan 2 procent. In Amsterdam daalde ABN AMRO ruim anderhalf procent en ING bijna 3 procent. In Brussel verloor KBC iets meer dan een procent.

18.40 – Mondelēz investeert 30 miljoen euro in koekjesfabriek Herentals

Voedingsreus Mondelēz, bekend van merken als LU, Côte d’Or of Milka, investeert ruim 30 miljoen euro in zijn koekjesfabriek in Herentals. Daar worden onder andere Prince, TUC en PiM’s gemaakt. De nieuwe installaties zouden begin 2024 operationeel moeten zijn. De multinational (92 miljard dollar beurswaarde ) wordt geleid door een Belg, Dirk Van de Put.

17.41 – Bel20 sluit nipt in het rood

De Bel20 kon een deel van de openingsverliezen wegwerken, maar sloot alsnog nipt in het rood. De Belgische sterindex verloor 0,3 procent. De Eurostoxx50 daarentegen won 0,25 procent.

  • Telenet verloor nipt 0,1 procent. De beurswaakhond FSMA liet vandaag weten dat er een onderzoek wordt geopend naar de koersopstoot van het telecombedrijf donderdagochtend (zie bericht van 14.30 uur).
  • Colruyt dook 2,9 procent lager, nadat de grootwarenhuisketen gisteren 13 procent won. Virya Energy, waar de grootwarenhuisketen een belang van 59,9 procent in heeft, kondigde toen de verkoop van Parkwind aan JERA Green aan.
  • Euronav deed er vandaag 1,3 procent bij nadat Marc Saverys en John Fredriksen verkozen werden in de raad van bestuur (zie berichten van 15.59 uur en 14.47 uur).

17.16 – Turkse centrale bank handhaaft rente

De Turkse centrale bank heeft de rente op 8,5 procent gelaten. In februari werd de rente nog met 50 basispunten verlaagd. Dat was een hervatting van de renteverlagingen, nadat de rente twee maanden op 9,0 procent stond. In de periode die daaraan vooraf ging, werd de rente sterk verlaagd, met 500 basispunten.

16.43 – De Nederlandsche Bank verwacht verliezen tot 2027

De Nationale Bank van België (NBB) waarschuwde eerder voor miljardenverliezen en staat daarin niet alleen: ook De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat haar eigen financiële positie “een paar jaar onder druk zal staan.“ ? Lees er hier meer over.

15.59 – Kemphanen samen in raad van bestuur Euronav

Alle drie de strekkingen in de saga rond tankerbedrijf Euronav zijn vertegenwoordigd in de nieuwe raad van bestuur, zo blijkt na de aandeelhoudersvergadering:

  • Het kamp-CMB krijgt twee vertegenwoordigers, waaronder Euronav-stichter Marc Saverys.
  • Het kamp-Frontline heeft eveneens twee bestuurderszitjes, waaronder de Noorse magnaat John Fredriksen.
  • Drie onafhankelijke bestuurders behouden hun zitje, en kunnen zo het management en/of de kleinere aandeelhouders vertegenwoordigen.

15.46 – Dorothea von Boxberg nieuwe baas bij Brussels Airlines

Dorothea von Boxberg, de topvrouw van Lufthansa Cargo, wordt vanaf 15 april de nieuwe CEO van Brussels Airlines, dat een dochterbedrijf van Lufthansa is. Zij volgt tijdelijk CEO Christina Foerster op, die even depanneerde na het vertrek van Peter Gerber naar de concurrentie. Von Boxberg (°1974) wordt de vijfde CEO van Brussels Airlines in evenveel jaar tijd.

Dorothea van Boxberg – foto Brussels Airlines

15.16 – Aandelenkoers Block daalt met bijna 20 procent na aantijgingen over fraude

Jack Dorsey – Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Block, het fintechbedrijf van Jack Dorsey, noteert 19,55 procent in de min. Aandeelhouders doen hun posities van de hand nadat shortseller Hindenburg Research zei dat het bedrijf zich schuldig maakt aan het faciliteren van fraude. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

  • Volgens Hindenburg Research voert Block te lakse controles uit, waardoor het mogelijk is om frauduleuze en criminele activiteiten te plegen via het platform van het bedrijf.
  • De shortseller meldt op basis van interviews met ex-werknemers dat “de druk van het management heeft geleid tot een verwaarlozing van de anti-witwaswetgeving (AML) en KYC-wetgeving (know your customer).”

14.47 – Euronav: Marc Saverys en John Fredriksen verkozen in raad van bestuur

Oprichter Marc Saverys is, zoals velen verwacht hadden, verkozen tot lid van de raad van bestuur van tankerbedrijf Euronav. Ook de Noorse magnaat John Fredriksen raakte verkozen. Daarmee komen de twee zwaargewichten uit de twee rivaliserende kampen – CMB (Saverys) en Frontline (Fredriksen) in de raad van bestuur. Ook hun twee respectievelijke vertrouwelingen raakten verkozen.

14.41 – Wall Street kleurt nu toch groen na Amerikaans rentebesluit

Wall Street opent in het groen. De Dow Jones doet er 0,6 procent bij en de S&P500 wint 0,8 procent. De Nasdaq schiet zelfs 1,2 procent hoger.

  • De Amerikaanse beurzen wisten gisteren niet goed hoe te reageren op het rentebesluit van de Fed. Dat kwam onder meer omdat Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, gisterenavond in het Senaat zei dat het Amerikaans depositogarantiestelsel (tot 250.000 dollar) niet zal uitgebreid worden naar al het spaargeld bij alle banken. Wall Street sloot de handelsdag toen in het rood af (zie bericht van 10.05 uur).

14.30 – Onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis bij Telenet

De beurswaakhond FSMA opent, zoals algemeen verwacht, een onderzoek naar de koersopstoot van Telenet donderdagochtend. Dat meldt De Tijd.

  • Het aandeel ging toen zonder aanleiding 10 procent hoger, tot ruilm 15 euro. De FSMA schorste daarop dagenlang de beurshandel, tot aan het persbericht over overnamebod door meerderheidsaandeelhouder Liberty eergisteren.
  • De koersopstoot doet vermoeden dat sommige beleggers wisten dat er iets op til was en mogelijk afwisten van Liberty’s bod, dat een aandeel Telenet op 22 euro waardeert.

14.07 – Ook Bank of England trekt de rente verder op

De Bank of England heeft de beleidsrente donderdag, zoals verwacht, met 25 basispunten verhoogd naar 4,25 procent. 

  • Er werd op deze uitkomst gerekend nadat de rust op de financiële markten weer terugkeerde na de redding van Credit Suisse afgelopen zondag. 
  • Een pauze was volgens marktkenners niet uitgesloten, maar een hoog en zelfs stijgend inflatiecijfer eerder deze week, beperkte de ruimte voor de Bank of England om de rente niet te verhogen, stelden marktcommentatoren voorafgaand aan het besluit.  

13.48 – Bankencrisis roept de renteverhogingen geen halt toe

Door de onzekerheid in de bankensector werd verwacht dat de centrale banken de renteverhogingen zouden pauzeren of beperken. Dat blijkt voor velen niet het geval te zijn. Na de Europese Centrale Bank (ECB) trekt ook de Swiss National Bank (SNB) de rente met 50 basispunten op. ?

12.54 – Obligatiehouders Credit Suisse krijgen meer toelichting over afwaardering

De Zwitserse autoriteiten hebben de afschrijving van de AT1-obligaties van Credit Suisse bij de redding van de bank afgelopen zondag niet alleen gebaseerd op een noodwet, maar ook op de contractvoorwaarden. Dat maakte toezichthouder FINMA vandaag bekend.

  • Volgens de voorwaarden van de obligaties mogen die volledig worden afgeschreven bij een ingreep die de bank levensvatbaar moet houden, een ‘viability event’ en met name als daarbij staatssteun wordt gegeven. “De bijzondere liquiditeitssteun met staatsgarantie die Credit Suisse kreeg bij de reddingsoperatie voldoet aan die voorwaarde”, stelde FINMA.
  • Afgelopen zondag vaardigde FINMA ook een nooddecreet uit voor garanties op liquiditeitsleningen door de Zwitserse Nationale Bank voor banken die belangrijk zijn voor het financiële systeem. Ook dit decreet gaf de autoriteit om de AT1-obligaties af te laten schrijven.
  • “De afschrijving was zowel op de voorwaarden als op de noodwet gebaseerd”, verklaart FINMA donderdag. De toezichthouder reageert daarmee op “meerdere vragen” die ze kreeg over de achtergestelde obligaties.

12.17 – Europese beurzen blijven rood kleuren

De Europese beurzen slagen er niet in om uit de rode zone te klauteren. De Eurostoxx50 laat 0,6 procent liggen en de Bel20 tuimelt 1 procent naar beneden.

  • De onzekerheid over de bescherming van de Amerikaanse spaardeposito’s zet ook de Europese banken onder druk (zie bericht van 10.05 uur). KBC laat 1,9 procent liggen. Bij onze noorderburen staat ING op een verlies van 2 procent
  • Colruyt verliest 1,3 procent, na een winst van 13 procent gisteren. Virya Energy, waar de grootwarenhuisketen een belang van 59,9 procent in heeft, kondigde toen de verkoop van Parkwind aan JERA Green aan.

11.39 – Welke koers kiest tankerrederij Euronav?

Deze namiddag vindt de langverwachte bijzondere aandeelhoudersvergadering plaats van Euronav, de Antwerpse olietankerrederij waar al maanden een machtsstrijd aan de gang is. De aandeelhouders krijgen drie uiteenlopende visies voorgeschoteld. ?

10.54 – SNB laat zich niet afschrikken door onrust bankensector en verhoogt de rente

De centrale banken uit Noorwegen en Zwitserland hebben de rente opgetrokken.

  • De Swiss National Bank (SNB) heeft de rente met 50 basispunten verhoogd tot 1,50 procent. Die verhoging komt er enkele dagen na de overname van Credit Suisse door UBS. Met de beslissing geeft de centrale bank aan dat ze meer belang hecht aan de zorgen over de inflatie, dan over de nasleep van de overname van de Zwitserse bank
  • De Norges Bank opteerde voor een verhoging met 25 basispunten. Daarmee komt de rente uit op 3 procent. Voor deze zomer verwacht de bank een rentestand van circa 3,5 procent, een opwaartse bijstelling van de verwachting in december vorig jaar.

10.29 – Europese beurzen kleuren rood

De tegenstrijdige uitspraken van Yellen en Powell duwen ook de Europese beurzen lager. De Eurostoxx50 noteert 0,35 procent in de min en de Bel20 laat 1,15 procent liggen.

10.05 – Yellen praat Wall Street naar beneden

De Federal Reserve heeft gisteren, zoals verwacht, de rente met 25 basispunten verhoogd. Daarmee koos de centrale bank voor de gulden middenweg tussen harde inflatiebestrijding en een rentepauze. De markten leken aanvankelijk positief te reageren op het nieuws, maar plots doken die fors naar beneden.

  • Tijdens de toelichting over het rentebesluit van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, was Janet Yellen, Amerikaanse minister van Financiën, aan het spreken in de Senaat. Ze zei dat er geen gehele dekking komt voor alle spaardeposito’s bij alle banken. 
  • Dat zorgde voor een ongemakkelijke situatie omdat Powell op bijna hetzelfde moment zei dat spaarders ervan uit kunnen gaan dat hun deposito’s veilig staan.

Uiteindelijk verloren de Dow Jones en de S&P500 elk 1,65 procent. Nasdaq liet 1,6 procent liggen. Wil je meer te weten komen over wat er gisteren gebeurd is? Klik dan hier.

Meer