Econoom Erik Joly: “Juiste beslissing van de Fed om renteverhoging beperkt te houden tot 25 basispunten”

De Federal Reserve heeft woensdagavond de rente slechts met 25 basispunten opgetrokken. “De centrale bank zit nu tussen twee vuren”, merkt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België, op tegenover Business AM. “Enerzijds moet de Fed de inflatie bestrijden, anderzijds moet die vermijden dat de regionale banken dieper in de problemen komen.”



In het nieuws: De voorbije dagen hebben verschillende centrale banken hun rentebesluit bekendgemaakt. Gisteren was het bijvoorbeeld de beurt aan de Federal Reserve. Die trok de rente, zoals verwacht, met 25 basispunten op.

  • Volgens Joly was dat de juiste keuze. Met die verhoging koos de centrale bank voor de gulden middenweg tussen harde inflatiebestrijding en een rentepauze omwille van de bankenzorgen. “Maar Powell voegde er wel aan toe dat de inflatie bestrijden de absolute prioriteit blijft”, zegt hij tegenover The Morning Drive. “Ondanks de jongste afzwakkingen bedraagt de Amerikaanse inflatie nog altijd 6 procent. Dat cijfer ligt nog fors boven de doelstelling van 2 procent.”
  • Opvallend: de markt verwacht dat de renteverhogingen voorbij zijn. “We zien dat bijvoorbeeld als we naar de Amerikaanse tweejaarsrente kijken. Die is op een paar weken tijd gedaald van ruim 5 procent naar minder dan 4 procent”, verduidelijkt Joly.
  • Nochtans gaf Powell tijdens de toelichting aan dat hij bereid is de rente opnieuw forser op te trekken indien dat nodig is. Volgens de econoom gaan de markten er – al dan niet terecht – van uit dat de economische groei door de bankencrisis zal afzwakken. “Er wordt nu een groei verwacht van 1,2 procent. Een tijdje geleden was dat iets meer”, klinkt het. “Verwacht wordt dat dat de inflatie zal doen afzwakken.”
Erik Joly – foto ABN Amro

Europese renteverhogingen

Intussen in Europa: De monetaire instellingen in Europa laten zich minder afschrikken door de bankencrisis. Zo verhoogde de ECB vorige week de rente met 50 basispunten en deed de Zwitserse nationale bank (SNB) woensdag hetzelfde.

  • De overname van Credit Suisse door UBS heeft weliswaar de rust teruggebracht op de Europese markten. Een Europese bankencrisis lijkt dan ook op het eerste gezicht afgewend.
  • In de Verenigde Staten zijn er nog altijd bezorgdheden over een aantal banken, waaronder First Republic Bank. Dat werd gisteren duidelijk na het rentebesluit. “Wall Street won eerst terrein, maar eindigde uiteindelijk in het rood nadat Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, zei dat het Amerikaanse depositogarantiestelsel niet zal uitgebreid worden voor alle banken”, aldus Joly.

(fjc)

Meer