Liberalen en groenen morgen op bezoek bij koning Filip

Koning Filip zet dinsdag zijn consultatieronde van de partijvoorzitters verder, nadat preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vanmorgen hun ontslag aanboden.

Het staatshoofd houdt het ontslag van de N-VA-voorzitter en PS-voorzitter in beraad, omdat er niet echt een alternatief is. Het is een publiek geheim dat paars-geel voor het Paleis het voorkeursscenario was. Op die manier kwamen de twee grootste formaties van het land bijeen, en werd er aan de ‘pacificatie van België’ gewerkt.

Om tijd te kopen én misschien het duo aan te moedigen om nog even verder te doen, startte koning Filip dus een consultatieronde op. Meteen na het vertrek van de preformateurs passeerden CD&V-voorzitter Joachim Coens, en nadien Conner Rousseau (sp.a). Maxime Prévot (cdH) belde in vanop z’n vakantiebestemming.

Na deze ‘bubbel van vijf’ (CD&V, cdH, PS, sp.a en N-VA) komen de liberalen en de groenen in het vizier. Dinsdag om 9 uur wordt Egbert Lachaert (Open Vld) verwacht, een uurtje later mag collega Georges-Louis Bouchez (MR) langskomen. Om 11 en 12 uur volgen respectievelijk het duo Jean-Marc Nollet en Raja Maouane (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen). Afsluiten doet de koning met DéFi-voorzitter François De Smet.

Lees meer in onze politieke nieuwsbrief Wetstraat Insider.

Terugkeer van de Veiligheidsraad

Een ander moment om naar uit te kijken deze week, is de nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Donderdag blazen de deelstaatregeringen, de federale minderheidsregering-Wilmès en een reeks gezondheidsexperts verzamelen om zich te buigen over de epidemiologische situatie in ons land. De laatste Nationale Veiligheidsraad dateert van drie weken geleden, toen onze sociale bubbel teruggebracht werd naar vijf personen.

Er is geen precieze agenda bekend. Meer dan waarschijnlijk staat er vooral een evaluatie op de agenda, want de coronacijfers lijken nu stilaan te stabiliseren. Wel zal de situatie in Brussel nu onder het vergrootglas komen te liggen. Ook zullen de huidige maatregelen besproken worden en of die in september behouden blijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20