Lening voor woning alleenstaande

Een woning, of appartement, kopen als je een alleenstaande bent, kan soms voor behoorlijk wat problemen en obstakels zorgen. Woningen zijn immers duur en in je eentje een hypothecaire lening afbetalen valt in de regel niet mee. Daarnaast loop je ook nog de kans om tegen extra kosten aan te lopen. Sommige alleenstaanden zijn er dan ook van overtuigd dat voor hen alleen een huis huren weg is gelegd.

Lening voor een woning van een alleenstaande

Voor een heleboel mensen, in het bijzonder voor jongeren, is het financieren van een woning niet haalbaar. Desondanks neemt het aantal alleenstaanden dat een lening voor een woning aanvraagt hand over hand toe. Alleenstaanden willen immers eveneens een woning, of appartement, kopen. Maar voor welke mensen is woning bouwen of kopen weggelegd als er geen hypothecaire lening afgesloten kan worden. Voor banken en andere financiële instellingen is het verstrekken van een lening voor een woning aan een alleenstaande namelijk een groter risico, zeker op het moment dat ze de volledige kosten alleen dienen te dragen.

Tip: simuleer verschillende woonleningen!
[table id=5 /]

Lenende alleenstaanden in cijfers

Op basis van de resultaten van diverse studies is gebleken dat het aantal alleenstaanden dat een hypotheek aanvraagt elk jaar toeneemt. Ruim één derde van alle hypothecaire leningen die aan worden gevraagd worden gedaan door een alleenstaande.

Alleenstaanden lenen in het bijzonder voor het kopen van een woning of een appartement, maar een renovatielening wordt bij deze groep juist minder snel genomen. Gemiddeld sluiten alleenstaanden leningen af van 115.000 euro tegenover 135.000 euro die geleend worden door steeltjes.

Hoeveel kan een alleenstaande lenen voor een woning?

Hoe groot de lening van een alleenstaande kan en mag zijn voor de aankoop, of de bouw, van een woning hangt sterk af van uiteenlopende aspecten, zoals:

  • de hoogte van het inkomen,
  • de gewenste looptijd van de lening,
  • de voorwaarden die alleenstaanden zichzelf stellen om woonplannen te verwezenlijken.

Zo zal een alleenstaande die een lening voor een woning afsluit, met een looptijd van 20 jaar, elk maand meer terug moeten betalen dan op het moment dat er gedurende een periode van 30 jaar een lening wordt aangegaan.

Om te weten hoeveel je, als alleenstaande, maximaal mag en kan lenen voor een woning, kun je het best gebruikmaken van de zogenaamde één derde regel. Bij deze regel ga je uit van maximaal één derde van je maandelijks inkomen om te besteden aan de aflossing van je hypothecaire lening. Elke maand moet je immers niet alleen genoeg geld hebben om je lening af te lossen, maar eveneens om alle overige vaste kosten te kunnen voldoen.

Vergroot je leenkans met eigen inbreng

Op het moment dat je, als alleenstaande, je kans op een lening voor een woning wilt vergroten dan is een eigen inbreng van essentieel belang. Op die manier kun je een gedeelte van de lening immers zelf bekostigen met je spaartegoed. Indien de woning meer waarde heeft dan het ontleende bedrag dan kun je je spaargeld ook gebruiken als waarborg. Zodra dit niet tot de mogelijkheden behoort, dan kunnen je ouders eveneens borg staan voor het afsluiten van een lening om een huis mee te financieren.

Sociale lening voor alleenstaanden

Een behoorlijk groot aantal alleenstaanden kunnen in aanmerking komen voor een voordelig woonkrediet bij Vlaamse woonlening of het Vlaams Woningsfonds als zij een eigen woning willen kopen. Voorwaarde is dan echter wel dat deze alleenstaande de zorg voor ten minste één kind heeft. Op het moment dat dit niet het geval is dan zal de alleenstaande in kwestie niet in aanmerking komen voor dit soort sociale lening.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.