Lening versneld afbetalen

Om een betere controle te krijgen over je financiën is het essentieel om een duidelijk beeld te hebben van al je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Een grote schuld zal niet van het ene op het ander moment ontstaan. Grote schulden zijn namelijk vaak het gevolg van financiële tekorten die zich langzaam ophopen.

Hoe ontstaat financiële nood?

Steeds eerder in de maand zul je rood komen te staan en zullen na enige tijd betalingen uitgesteld moeten worden. Het gevolg: een alsmaar grotere geldnood. Indien je slechts een geringe achterstand in betalingen hebt, kun je doorgaans nog eenvoudig maatregelen treffen, maar zodra je van één of meerdere geldeisers betalingsherinneringen gaat ontvangen zul je te maken krijgen met een opstapeling van financiële problemen. Indien je merkt dat je je financiën niet meer onder controle hebt, moet je dan ook zonder aarzelen gepaste acties ondernemen.

Voorkomen van schulden

In tegenstelling tot vroeger hoef je vandaag de dag je uitkomsten en uitgaven niet langer te noteren in een papieren kasboekje. Er zijn immers handige boekhoudprogramma’s beschikbaar waarmee je gemakkelijk, snel en overzichtelijk je boekhouding kunt beheren. Met één druk op de knop krijg je een goed beeld van je een volledig overzicht van je financiën op een bepaald ogenblik.

Met een dergelijk boekhoudprogramma op je computer, maar ook met een kasboekje of zelfs een eenvoudig schrift, kun je bijhouden hoeveel geld je elke maand binnenkrijgt en wat er aan uitgaven maandelijks ook weer verdwijnen. De maandelijkse vaste lasten plaats je in een vaste kolom met de datum van de afschrijving en bereken wat er aan geld overblijft als je deze rekeningen allemaal hebt voldaan. Van het geld dat overblijft, reserveer je vervolgens een gedeelte als spaargeld. Het geld dat nu nog over is gebleven kun je besteden aan zogenaamde variabele kosten. Om er zeker van te zijn dat je aan het einde van de maand niet zonder geld zit, kun je per week aangeven hoeveel je uit kunt geven. Ook je aan te raden om een plan op te stellen om eventuele betalingsachterstanden zo gauw mogelijk aan te zuiveren.

Schulden in beeld brengen

Op het moment dat je van tijd tot tijd tegen betalingsachterstanden aanloopt dan die het goed om de bedragen inzichtelijk te maken die nog betaald dienen te worden. Uiteraard moet je alles in het werk stellen om achterstanden in betaling zo snel mogelijk te betalen. Wanneer je hierbij problemen ondervindt, is het verstandig om dit direct te bespreken met de betreffende schuldeiser(s). Wanneer je bij een schuldeiser aangeeft dat een achterstand niet tijdig betaald kan worden, dan kan er in veel gevallen een betaalregeling worden getroffen.

Zodra vast komt te staan dat je elke maand meer geld uitgeeft dan dat je binnenkrijgt, dan die te gaan snijden in je uitgaven. Bijvoorkeur ga je in een dergelijk geval rigoureus te werk en probeer je zoveel mogelijk vaste lasten terug te dringen. Alleen op die manier kun je immers elke maand voldoende geld overhouden om je schulden af te lossen en eventuele betalingsachterstanden weg te werken.

Een beroep doen op schuldhulpverlening

Zodra je doorkrijgt dat je elke maand (meer) moeite hebt om rond te komen dan kun je een beroep doen op speciale schuldhulpverlening. Je krijgt dan begeleiding bij het oplossen van je financiële problemen. Een schuldhulpverlener kan, als je ernstig in de financiële problemen verkeerd, in gesprek gaan met schuldeisers om op die manier een minnelijke regeling te treffen voor de nog openstaande schulden. Uiteraard zal de schuldhulpverlener, samen met jou, ook je inkomsten- en uitgavenpatroon bekijken om te zien op welke punten er nog iets verbeterd kan worden.

Tips om snel schulden aflossen

Probeer leningen en achterstanden in betaling zo snel mogelijk af te lossen, bijvoorkeur in één keer. Dit kun je bijvoorbeeld doen door al je openstaande schulden onder te brengen in één goedkope lening. Zo heb je slechts een openstaande schuld bij één kredietverstrekker. Je krijgt hierdoor niet alleen meer financieel speelruimte maar ook een beter overzicht in je maandelijkse leenkosten.

Breng de vaste lasten terug tot een absoluut minimum. Dit doe je bijvoorbeeld door:

 • abonnementen op te zeggen,
 • loterijen op te zeggen of het kopen van losse loten achterwege te laten,
 • beperk je uitgaven aan boodschappen door bijvoorbeeld:
  • A-merken te vervangen voor huismerken,
  • op aanbiedingen en acties te letten,
  • luxe producten achterweg te laten,
 • beperk overige uitgaven, zoals
  • een avondje uit,
  • uit eten gaan.
  • brandstofkosten voor je auto,
 • ga na of je in aanmerking komt voor bepaalde subsidies en/of toeslagen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20