Langste onderzeese elektriciteitskabel van Europa in gebruik genomen

De elektriciteitsnetten van Duitsland en Noorwegen zijn voortaan aan elkaar gekoppeld. Die operatie kon worden gerealiseerd door de aanleg van NordLink, een elektriciteitskabel met een lengte van 634 kilometer door de Noordzee tussen Ertsmyra in Noorwegen en Wilster in de Duitse deelstaat Schleswig Holstein.

Met de realisatie van het project was een investering van 1,8 miljard euro gemoeid. Door de verbinding kan Noorwegen elektriciteit van zijn waterkrachtcentrales naar Duitsland uitvoeren. Tegelijkertijd kan het Scandinavische land beroep doen op de overschotten aan energie die de Duitse windmolenparken produceren.

Gebrek aan afnemers

NordLink is de langste elektriciteitskabel die in Europa onder water is aangelegd. De kabel was aangelegd door een consortium van het Noorse staatsenergiebedrijf Statnett, het Duits-Nederlandse netwerkbedrijf Tennet en de Duitse ontwikkelingsbank KfW Ipex. NordLink zal zijn titel echter niet lang kunnen houden.

Momenteel wordt tussen Groot-Brittannië en Noorwegen nog een langere kabel aangelegd. Die verbinding krijgt een lengte van 730 kilometer en zou later dit jaar operationeel moeten worden.

‘Klimaatbescherming kan alleen internationaal worden gerealiseerd’, benadrukte Daniel Günther, premier van Schleswig Holstein, bij de opening van de verbinding. 

‘Alleen al Schleswig Holstein heeft dit jaar al voor 380 miljoen euro verloren op elektriciteit die werd geproduceerd, maar bij gebrek aan een afnemer niet kon worden gebruikt.’ NordLink heeft een potentiële capaciteit van 1.400 megawatt. 

Duurdere tarieven

Niet iedereen is echter even gelukkig met de realisatie van de verbinding. In Noorwegen vrezen vele consumenten voor stijgende elektriciteitsprijzen tot niveaus die de tarieven in Duitsland zouden benaderen.

Bij de Duitse bevolking kan daarentegen in het algemeen een positievere reactie worden opgemerkt. Daar rekent men op een compensatie voor de investeringen in grootschalige infrastructuurprojecten, die meestal hun deadlines hebben overschreven en veel duurder zijn gebleken dan was aangekondigd.

Daarnaast beseffen de Duitsers bovendien dat de verbinding de energieveiligheid van het land kan versterken. Duitsland heeft immers tot een snelle afbouw van de kernenergie beslist. Dat heeft echter heel wat vragen opgeroepen over de toekomstige stabiliteit van de energiebevoorrading van het land.

(lb)

Meer