Kwart van alle Spaanse bedrijven is technisch failliet

Een kwart van alle Spaanse bedrijven is technisch failliet. Dat blijkt uit cijfers die de Banco de España vrijgeeft. Erger nog, als de pandemie nog lang aanhoudt vreest de bank dat dit aantal zal stijgen tot bijna 30 procent.

Een ‘technisch faillissement’ treedt volgens het Spaanse ondernemingsrecht in werking wanneer de waarde van de eigen activa lager is dan de schulden aan derden. Dat gebeurt dus wanneer het eigen patrimonium netto negatief wordt.

Onder normale moeten deze bedrijven de faillissementsprocedure opstarten. In de strijd tegen de pandemie is wel een maatregel goedgekeurd die ondernemingen toelaat te wachten om dat te doen. Tot eind dit jaar namelijk. Gevreesd wordt uiteraard voor de impact op de werkgelegenheid eens het zover is.

Vooral kmo’s zien zwarte sneeuw

Vooral de kmo’s zien zwarte sneeuw, met ondernemingen die actief zijn in toerisme, entertainment en autoverkoop als grootste slachtoffers. Deze bedrijven hebben een groot tekort aan liquiditeiten. Ze hebben daarenboven vooral moeite om nieuwe leningen bij de banken los te krijgen. Dat ondanks dat de Spaanse overheid alsnog voor die leningen garant staat.

Nog volgens berekeningen van de Spaanse centrale bank zou de impact op de werkgelegenheid voor de ganse economie 2 procent bedragen telkens één procent handelsactiviteit verdwijnt bij kmo’s.

In een recente studie van het Institute International Finance (IIF) staat dat een groot deel van de detailhandel zich nu in de verkoop van elektronica situeert. Dat heeft de negatieve cijfers iets of wat gecompenseerd. Dat is dan wel eerder merkbaar op vlak van zakencijfer, dan op vlak van werkgelegenheid.

De studie laat opmerken dat in de Verenigde Staten elke dollar aan toegevoegde waarde in de verkoop van elektronica vijf keer minder arbeid vergt dan een dollar aan toegevoegde waarde in de traditionele detailhandel. Ook de ervaring en kennis van de gemiddelde werknemer is in beide sectoren dermate verschillend dat de mobiliteit gering is.

Meer