Kroatische sportwagenfabrikant Rimac haalt financiering van 500 miljoen euro op

De Kroatische fabrikant van sportwagens Rimac Group heeft in een financieringsronde 500 miljoen euro opgehaald. Investeerders zijn onder meer Goldman Sachs en Porsche.

“Het is geweldig om Porsche aan boord te hebben, maar we willen niet volledig afhankelijk van hen zijn”, zei Mate Rimac, CEO en oprichter van de Rimac Group, tijdens een gesprek met verslaggevers op 31 mei, geciteerd door financieel persagentschap Bloomberg. Porsche heeft namelijk een belang van 45 procent in Bugatti Rimac, het bedrijf dat in 2021 werd gevormd tussen Bugatti, Porsche, en Rimac Group. Porsche bezit daarnaast ook 22 procent van de aandelen van Rimac Group.

De financiering van 500 miljoen euro zou gebruikt worden om dit jaar 700 extra werknemers aan te nemen en om een fabriek met bijhorende campus die 2.500 mensen kan huisvesten te bouwen. “Het grootste deel van het kapitaal zal eigenlijk worden gebruikt voor het opschalen om te voldoen aan de vraag naar batterijen en aandrijflijnen en de andere systemen die helpen om de auto-industrie elektrisch te maken”, aldus Rimac.

Bovenal hoopt Rimac met het geld onafhankelijk te blijven van grotere autofabrikanten.

1.914 pk

De productie van supercars zoals de Bugatti Chiron en de Bugatti Bolide vallen onder toezicht van de Kroatische autofabrikant. De toekomstige elektrische supercars onder de merknaam Rimac horen daar ook bij. Volgens Mate Rimac zou de Rimac Nevera, die 2,4 miljoen euro kost, in “de komende weken” aan klanten geleverd worden.

De Nevera heeft een impressionant vermogen van 1.914 pk en accelereert van 0 naar 100 km/h in 1,97 seconden. De topsnelheid van de elektrische supercar bedraagt 412 km/h.

Het bedrijf zou ook al aan toekomstige supercars van het merk Rimac werken, maar details daarover zijn niet bekend.

De elektrische supercars van Rimac zouden dit jaar ook te koop zijn in België. Autoverdeler D’Ieteren, die ook wagens van de merken Porsche, Bugatti, Lanborghini en Bentley verkoopt, kondigde in januari een deal met de Kroatische autobouwer aan.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20