Kredietkaart nodig, wat nu?

 

In bepaalde gevallen is het nodig dat je een kredietkaart gebruikt, maar het aanvragen van een dergelijk betaalmiddel doe je niet zonder daar goed over na te hebben gedacht. Er worden namelijk een groot aantal verschillende kredietkaarten aangeboden, met uiteraard allemaal eigen voorwaarden en tarieven. Wat je moet weten als je een kredietkaart nodig hebt, vertellen we hieronder.

Wat is een kredietkaart?

schermafbeelding-2016-09-07-om-19-59-50Een kredietkaart is een kaart die qua grootte vergelijkbaar is met een bankpas. De kaart bevat allerlei informatie ter identificatie van de kaarthouder, zoals de handtekening en een goed gelijkende foto, verder staat er op een kredietkaart de autorisatie van de gebruiker als er een transactie uit wordt gevoerd en/of als er een bijbehorende dienst wordt gebruikt. Tegenwoordig zal de informatie van een kredietkaart vooral af worden gelezen door middel van een zogenaamde Automated teller machine, oftewel een ATM, een betaalautomaat in een bedrijf of een computer van de bank of een online verkoper.

Wat zijn de verschillen tussen Visa en Mastercard?

De kredietkaartnetwerken Visa en Mastercard zijn bijna identiek en bieden beide dan ook een universeel betaalplatform. Met een dekking over vrijwel heel de wereld. De kredietkaarten verschillen verder in het bijzonder op specifieke kenmerken, zoals de kosten die er jaarlijks voor het gebruik betaald moeten worden en de algemene gebruiksvoorwaarden. Dit soort kenmerken wordt echter niet bepaald door Visa of Mastercard, maar door een bank of financiële instelling die de kredietkaart verstrekt. Bij het maken van een vergelijken van verschillende kredietkaarten, kun je het beste kijken naar de eigenschappen van de afzonderlijke kaarten en dus niet naar de kredietkaartmaatschappij Visa of Mastercard.

De aanvraag van een kredietkaart

De aanvraagprocedure van een kredietkaart zal in de regel minstens 2 weken duren. Soms echter kan het wat langer duren voordat je bericht ontvangt over de toekenning of afwijzing van je aanvraag. Vooral als je een nieuwe klant bent kan de aanvraagprocedure wat meer tijd in beslag nemen. Indien je echter een verzoek indient voor een spoedprocedure dan kan er vaak binnen een week al bekend zijn of de kaart zal worden verstrekt. Vaak zijn aan dit soort procedures wel extra kosten verbonden.

Rente betalen

Als gebruiker van een kredietkaart hoef je in principe nooit rente te betalen op het moment dat je de rekening van de kaart altijd volledig en tijdig betaalt. Bij sommige kredietkaarten kan de kaarthouder er echter ook voor kiezen om de rekening niet direct helemaal, maar in termijnen terug te betalen. In dat geval betaal je rente over het nog openstaande bedrag (dus het geld dat nog niet is terugbetaald).

Het gebruik van een kredietkaart

Kredietkaarten van Visa en MasterCard kun je overal gebruiken waar je het logo ziet van Visa of Mastercard. Dut geldt niet alleen in België, maar ook over de grenzen en op het internet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een kredietkaart zowel bankafhankelijk als bankonafhankkelijk kunnen zijn. Dit betekent dat bepaalde kredietkaarten alleen aangevraagd kunnen worden als je klant bent bij een bepaalde bank en andere kredietkaarten voor iedereen aan te vragen zijn, ongeacht bij welke bank je een rekening hebt lopen.

Veilig transacties uitvoeren met een kredietkaart

Het uitvoeren van transacties met een kredietkaart kan als erg veilig worden beschouwd dankzij de diverse beveiligingsmethoden die toe zijn gepast. Bovendien zal je kredietkaart direct geblokkeerd kunnen worden bij verlies, diefstal of het vermoeden van fraude. De geblokkeerde kredietkaart zal verder elk risico voor kaarthouder uitsluiten, wel kan het risico per kredietkaart verschillen tot aan het blokkademoment en kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een beperkt eigen risico.

Onterechte transactie, die je aantreft op je rekeningoverzicht, zijn ook altijd te betwisten en  terug te draaien. De aanbieders van kredietkaarten houden je transacties voortdurend in de gaten en treden dikwijls zelfs proactief op. Desondanks moet je zelf ook altijd zorgen voor een snelle blokkade van de kaart als je een vreemde transactie opmerkt. Iedere kredietkaart beschikt over een geheime code (of pincode) om een transactie uit te kunnen voeren. De meeste kredietkaarten zullen bovendien in de komende jaren een chip bevatten. Het voordeel van een dergelijke chip is dat een fors verhoogde veiligheid van de kaart.

Visa en MasterCard maken gebruik van respectievelijk Verified by Visa en Mastercard Securecode. Dit zijn extra wachtwoorden die je kunt gebruiken als je een online betaling wilt doen met de kredietkaart. Hoewel het gebruik niet verplicht is, wordt het wel geadviseerd om dit te doen en zo online transacties nog veiliger te laten verlopen. Uiteraard zijn ook deze geheime codes strikt persoonlijk en is het niet de bedoeling dat je deze met anderen deelt.

Extra’s bij een kredietkaart

In een groot aantal gevallen bevatten kredietkaarten verder een aankoopverzekering en soms zelfs een ongevallenverzekering. Hierbij moet je je wel bedenken dat dit soort verzekeringen vaak niet vergelijkbaar zijn met een, meestal aanzienlijk uitgebreidere, reguliere reisverzekering. Alleen een select aantal duurdere kredietkaarten bevat een uitgebreide dekking als je op reis bent. Een kredietkaart aanvragen met als doel op je reisverzekering te besparen, is dan ook niet mogelijk.

Kredietkaart kiezen

Een kredietkaart kiezen, is een erg persoonlijke aangelegenheid omdat de kaart dient te voldoen aan je persoonlijke voorkeuren en wensen. Alleen dan kun je immers het meeste profijt hebben van de kaart en er de meeste voordelen uithalen. Een kaart waarmee je kunt sparen voor gratis tankbeurten als je altijd het openbaar vervoer gebruikt, is dan ook geen goede optie. Beter kies je in dat geval voor een kaart die kortingen op kan leveren voor bijvoorbeeld treintickets.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20